Header Ads

Παστίτσιο κλασικό

Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ.
Πλούσιο, γευστικό, ότι πρέπει για το καθημερινό, αλλά και το επίσημο τραπέζι μας.
Μπορούμε να το σερβίρουμε για πρώτο, αλλά και σαν ένα χορταστικό, κυρίως πιάτο.
Φτιάξτε το και χαρείτε το!

Παστίτσιο κλασικό

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, (ή Νο. 5)
•    1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη

    Για τη σάλτσα κιμά

•    400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    200 γραμ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα

    Για την μπεσαμέλ

•    1½ λίτρο φρέσκο γάλα
•    12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    5 αυγά φρέσκα
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασωτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και έπειτασβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι,  προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).

Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο κλασικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού. Κάνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με τις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45΄- 50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για ένα μισάωρο.

Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν πρώτο, αλλά και σαν κυρίως πιάτο.

Δείτε επίσης: Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους)

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. την μπεσαμελ εγω την φτιαχνω ως εξης,βαζω ενα κατσαρολακι σε μετρια φωτια για ενα μετριο ταψι2 κουταλιες τις σουπας βουτυρο γυρω στα 2 φλιτζανια του καφε ελληνικου λαδι ελαιολαδο περιπου ισως και περισσοτερο και ριχνω 7-8 κουταλιες αλευρι να παρει ενα χρυσοκιτρινο χρωμαγια να μην εχει γευση αλευριου αν δεν το το ζεστανω,ριχνω μετα λιγο λιγο χλυαρο γαλα περιπου εναμισυ λιτρο και ανακατευω,στο τελος ριχνω αλατι 2 κουταλακια του γλυκου, ενα κουταλακι λευκο πιπερι, ενα κουταλακι μοσχοκαρυδο ,ανακατευοντας για ενα λεπτο ριχνω τους κροκους των αβγων (2) και στο στρωσιμο πανω στην κρεμα ριχνω τριμμενη γραβιερα,παντα η μπεσαμελ γινεται τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι τι κανω περιπου κ εγω η διαφορα ειναι οτι εγω βαζω ηλιελαιο κ μετα το αλευρι κ το γαλα - μοσχοκαριδο!

      Διαγραφή
  2. μιαμμιαμ τελιο μακαρι να ειχα κιαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηρώ μου το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... συγχαρητήτια για τις συνταγές σας! ειδικά η συνταγή για την μπολονεζ όσες φορές την έφτιαξα την ευχαριστήθηκαν όλοι! τι νούμερο ταψί να χρισιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη δοσολογία για το παστίτσιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Το ταψάκι που χρησιμοποίησα είναι 26 x 32. Αν θέλεις να το φτιάξεις σε στρογγυλό βάλε Νο 30 ή 32.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές σας!
    Το τελευταίο διάστημα βάζω και μία δόση μπεσαμέλ πιό αραιή,πριν ακριβώς από την κανονική.Φροντίζω να φτάσει μέχρι κάτω-κάτω.Ετσι γίνεται πιό κρεμώδες κ πλούσιο. Νομίζω πως αξίζει να δοκιμαστεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αξιζεται συγχαριτηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας, για πόσα άτομα είναι η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται τα άτομα· από 6 μεγάλα κομμάτια, ως 8 κανονικά.

      Διαγραφή
  10. ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας! Μια ερώτηση για το ψήσιμο θέλω να κάνω. Όταν λέτε ότι ψήνουμε στην τελευταία σχάρα εννοείται από κάτω προς τα πάνω ή το αντίστροφο; Ευχαριστώ για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δόμνα μου όταν λέμε ότι ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου, εννοούμε στην χαμηλότερη θέση που πάει η σχάρα, την κάτω - κάτω.

      Διαγραφή
  12. Το παστιτσιο σας ειναι τελειο πολλα μπραβο. Εγω βαζω ολα τα υλικα της μπεσαμελ σε μια κατσαρολα και ανακατευω στον αριθμο 7 και ανακατευω συνεχως μην σβολιασει η κρεμα και κολησει απο κατω και ειναι ετοιμη οταν γινει κρεμουλα ωραια Το μονο υλικο που δεν χρησιμοποιω στην μπεσαμελ ειναι το μοσχοκαρυδο και εγω σαν τυρακι βαζω παρμεζανα η γραβιερα ενα απο αυτα τα τυρακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάντιά μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε το παστίτσιο.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.