Header Ads

Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους)

Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πιο αγαπημένο φαγητό των μικρών, αλλά και όλων των μεγάλων.
Μια παλιά συνταγή που φτιάχνανε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, όταν θέλανε να αντικαταστήσουνε (ή δεν είχαν) τον κιμά.
Πολύ πλούσιο, γευστικό και χορταστικό, ότι πρέπει και για τους χορτοφάγους.



Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους)


Υλικά

•    1 πακέτο ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (ή Νο. 5)
•    1 - 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη

    Για τη σάλτσα μανιταριών

•    500 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    5 - 6 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για την μπεσαμέλ

•    1½ λίτρο φρέσκο γάλα
•    12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση


Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, για αλ τέντε.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για την σάλτσα μανιταριών: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά για 3' και έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τα μανιτάρια.
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να πιεί τα περισσότερα υγρά της και να μείνει η μισή.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει, μόνο με το λάδι της.
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι,  προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 6 - 7 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, ή στους 180°C στον αέρα, στην τελευταία σχάρα, για 45΄- 50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο.
Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν πρώτο, αλλά και σαν κυρίως πιάτο.


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Αν και δεν το εχω δοκιμασει, φαινεται πεντανοστιμο! Γενικα οποιοδηποτε χορτοφαγικο πιατο αν ειναι μαγειρεμενο σωστα ειναι πεντανοστιμο και πανω απο ολα θρεπτικοτατο!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηγή μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
      Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή, συναγωνίζεται επάξια το παστίτσιο με τον κιμά!!
    Ομορφη επισήμανση ότι τα μανιτάρια τα βάζουμε στο τέλος στην σάλτσα!!
    Η μπεσαμέλ εύκολη άρα δεν το σκέπτεσαι πολύ να το αρχίσεις και επειδή μου αρέσουν τα μανιτάρια θα το κάνω!
    Πολλά φιλιά Γιώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου να είσαι καλά. Όταν το φτιάξεις περιμένω κομμάτι κέρασμα! Φιλάκια.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.