Γάλα και Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Γάλα και Γαλακτοκομικά Προϊόντα - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γάλα

Γάλα ονομάζεται το λευκό, ή ελαφρώς κιτρινωπό υγρό, που έκκρινεται από τους μαστούς όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου είδους, προκειμένου να τραφούν τα
νεογνά τους.
Το γάλα είναι ένα μείγμα διαφόρων οργανικών ουσιών και αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες.

Διατροφική αξία

Τα μωρά, αμέσως μετά τη γέννησή τους, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους, τρέφονται αποκλειστικά με γάλα, γεγονός που το διαμόρφωσε εξελικτικά, στην ιδανική τροφή, φτιαγμένη για να καλύπτη απόλυτα τις ανάγκες τους.
Για αυτό το λόγο, παραδοσιακά, το γάλα θεωρείται φυσική, πλήρης και καθολική τροφή.

Το γάλα και τα προϊόντα του, είναι μιας πρώτης τάξεως τροφή, για όλες τις ηλικίες.
Εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες όπως: λίπος, υδατάνθρακες (ειδικά τη λακτόζη) και πρωτεΐνες (όπως η καζεΐνη), αλλά περιέχουν και μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο και φώσφορο, που είναι πολύ απαραίτητα για τη δημιουργία του σκελετού και των μυών.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι το γάλα περιέχει λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
Οι περισσότερες τροφές, όπως π.χ. τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν κυρίως υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ενώ το λάδι της ελιάς μόνο λιποδιαλυτές.
Από τις βιταμίνες του γάλακτος, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η βιταμίνη D, είναι φυσικό συστατικό του γάλακτος σε αφθονία, στην πραγματικότητα όμως στο νωπό γάλα, υπάρχει σε μικρή ποσότητα.
Επιπλέον, με την καταστροφή ενζύμων όπως η λιπάση κατά τη διαδικασία της παστερίωσης, (παρόλο που η βιταμίνη D δεν καταστρέφεται), δε γίνεται σωστά ο μεταβολισμός των λιπαρών του γάλακτος, και ως συνέπεια, δε μπορεί να γίνει καλή απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Η λύση του προβλήματος στη βιομηχανία γάλακτος είναι η ενίσχυση του παστεριωμένου γάλακτος με συνθετική μορφή της βιταμίνης.

Νωπό γάλα

Το νωπό γάλα, αν και ιδιαίτερα θρεπτικό, είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και δεν ελέγχεται συνεχώς, από το άρμεγμα των ζώων, ως την κατανάλωσή του.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το γάλα από ζώα που μόλις εμφανίζουν συμπτώματα ασθενειών, μολυσμένα ζώα, ή από κοπάδι με άρρωστα ζώα.
Τα ζώα που το παράγουν, ιδανικά θα πρέπει να είναι ελευθέρας βοσκής, ή στην κτηνοτροφική μονάδα να υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες στέγασης, υγιεινής, καθαριότητας και υγείας των ζώων.
Το γάλα, πρέπει να καταναλώνεται σε όσο το δυνατόν πιο μικρό χρονικό διάστημα, από τη στιγμή του αρμέγματος, ή να ψύχεται σε ειδικές θερμοκρασίες.
Η κατανάλωση άβραστου γάλακτος, συνδέεται κυρίως με τον κίνδυνο μετάδοσης μελιταίου πυρετού, από τα ζώα στον άνθρωπο.

Είδη γάλακτος

Το γάλα που βρίσκουμε στο εμπόριο, χωρίζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με:
--   τη μέθοδο εκτροφής ή παραγωγής (από ζώα ελευθέρας βοσκής, ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα, οργανικό, ή βιολογικό),
--   την προέλευση σε ζωικής (αγελαδινό, κατσικίσιο, ή πρόβειο) και φυτικής (αμυγδάλου, καρύδας, ή σόγιας),
--   την επεξεργασία που έχει υποστεί (νωπό, παστεριωμένο, ομογενοποιημένο, συμπυκνωμένο, ή ζαχαρούχο),
--   τη σύνθεση (πλήρες, ή χαμηλό σε λιπαρά),
--   τη σύσταση (με ή χωρίς λακτόζη, υποαλλεργικό),
--   την ενίσχυσή του (με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία),
--   τη γεύση του (ξινόγαλο, με κακάο, ή με γεύσεις φρούτων),
--   τη συσκευασία (σε μπουκάλι, σε χαρτόνι, ή σε μεταλλικό κουτί)
--   και τη συντήρηση (διαρκείας, ή σε σκόνη).
  
Επεξεργασία γάλακτος

 
Το γάλα που διατίθεται για κατανάλωση, παστεριώνεται ή αποστειρώνεται από τις βιομηχανίες, ώστε να είναι ασφαλές.
Στα εργοστάσια, αφού αφαιρεθεί μέρος από το λίπος, αρχίζει η διαδικασία της παστερίωσης, (γίνεται μέσα σε ειδικές εγκαταστάσεις), η οποία αποβλέπει στο να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς που περιέχει το γάλα.
Η θερμοκρασία και η διάρκεια της παστερίωσης, ή της αποστείρωσης, γίνεται ανάλογα με το βαθμό μόλυνσης που μπορεί να έχει το γάλα, την πίεση που δημιουργείται μέσα στις εγκαταστάσεις κλπ.
Πάντως, η βιολογική αξία των συστατικών του γάλακτος, παραμένει η ίδια και μετά την παστερίωση.
Στην περίπτωση που το γάλα είναι μολυσμένο σε μεγάλο βαθμό, με την παστερίωση δεν καταστρέφονται όλα τα μικρόβια. Πάντα μερικά παραμένουν, είτε γιατί η παστερίωση δεν έγινε καλά, είτε γιατί τα μικρόβια αυτά δεν καταστρέφονται με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την παστερίωση. Οπότε το αποστειρώνουν.

Στη συνέχεια, συνήθως ακολουθεί η ομογενοποίηση.
Με την ομογενοποίηση, το γάλα αποκτά μια ομοιογενή σύσταση, η οποία διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να αλλάζει.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διάσπαση των λιποσφαιρίων του γάλακτος σε μικρότερου μεγέθους λιποσφαίρια, μέσω της διεργασίας της ομογενοποίησης. Η πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδος στη βιομηχανία για την ομογενοποίηση του γάλακτος είναι η υψηλή πίεση.
Τα περισσότερα είδη γάλακτος που πωλούνται στα καταστήματα είναι ομοιογενοποιημένα, γι’ αυτό και δεν παρατηρείται σχηματισμός στρώσης λίπους (κρέμας) στην επιφάνειά τους.
Η ομογενοποίηση δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του γάλακτος.

Το επεξεργασμένο γάλα, ανάλογα με την ποσότητα νερού που θα του αφαιρεθεί, διατίθεται σε υγρή (κανονικό ή συμπυκνωμένο) ή στερεά μορφή (σκόνη γάλακτος).
Το συμπυκνωμένο γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, έχει περάσει από ειδική διαδικασία και συγκεκριμένα από κλίβανο υπό πίεση, στη διάρκεια της οποίας εξατμίστηκε ένα μέρος από το νερό που περιείχε.
Η σκόνη γάλακτος είναι και αυτή γάλα, μόνο που έχει εξατμιστεί όλο το νερό που περιείχε. Η εξάτμιση γίνεται με το ράντισμα του γάλακτος πάνω σε πολύ ζεστές επιφάνειες.

Με βάση την επεξεργασία, το γάλα χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:

•   Φρέσκο παστεριωμένο γάλα:  έχει θερμανθεί γύρω στους +72°- 73°C για 15΄΄. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα (εντός ψυγείου) έχει διάρκεια ζωής 3 - 5 μέρες.
•    Γάλα υψηλής παστερίωσης:  έχει υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία, σε θερμοκρασίες από +110°C έως +127°C για κάποια δεύτερα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, και έχει ζωή 30 - 40 ημέρες.
•   Γάλα μακράς διαρκείας:  είναι το γάλα με υψηλή παστερίωση, που θερμαίνεται σε θερμοκρασία περίπου +135°C, για ανάλογο χρονικό διάστημα, τοποθετημένο σε μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά. Διατηρείται και εκτός ψυγείου για 6 - 9 μήνες από την παραγωγή του.
•   Γάλα εβαπορέ:  είναι γάλα παστεριωμένο, που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες περίπου +145°C, με μακρά διαρκεία έως 18 μήνες, το οποίο καταναλώνεται αφού συμπληρώνουμε ίση ποσότητα νερού πριν τη χρήση του.
•   Γάλα ζαχαρούχο:  είναι συμπυκνωμένο γάλα και έχει προστεθεί γύρω στο 40% ζάχαρη, με διάρκεια και χρήση όπως του εβαπορέ.
•   Γάλατα light:  είναι γάλατα που έχει αφαιρεθεί ένα μέρος λίπους. Είναι ελαφριά γάλατα, προτείνονται σε όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα, ή να αποφύγουν την χοληστερίνη. Θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γάλατα διαρκείας να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και η συσκευασία τους να είναι καθαρή.

Με βάση το βούτυρο που περιέχει, το γάλα χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:

•   Το πλήρες γάλα με 3,5% λιπαρά (συνήθως με μπλε χρώμα στη συσκευασία),
•   Το ημίπαχο γάλα ή «ελαφρύ» ή light με 1,5% λιπαρά (συνήθως με πράσινο χρώμα στη συσκευασία),
•   Το άπαχο γάλα με 0% λιπαρά (συνήθως με γαλάζιο χρώμα στη συσκευασία ή μωβ).

Σωστή συντήρηση

Το γάλα αποτελεί άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Επομένως, η συντήρηση του γάλακτος αποσκοπεί στην ανακοπή του πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στη διαφύλαξη του προϊόντος από φυσικοχημικές αλλοιώσεις.
Το φρέσκο γάλα και το γάλα υψηλής παστερίωσης συντηρούνται μόνο στο ψυγείο. Αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για κάποιο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης.
Το γάλα «κόβει», αποκτά λόγω της παραγωγής γαλακτικού οξέος ξινή γεύση και στη συνέχεια η καζεΐνη του πήζει και το γάλα διαχωρίζεται σε ένα αδιάλυτο μέρος (πήγμα) και σε ένα θoλό υγρό (ορό).

Το παστεριωμένο γάλα θα πρέπει να καταναλώνεται σε διάστημα 3 - 5 ημερών από την ημέρα παραγωγής του.
Συντηρείται σε θερμοκρασία κάτω των 5°C και δεν πρέπει να μένει ποτέ εκτός ψυγείου, γιατί αλλοιώνεται.
Την αλλοίωση μπορούμε να την καταλάβουμε από την πικρή και αλμυρή γεύση, τους κόκκους που ενδεχομένως να έχει, από την αμμώδη υφή και τη γεύση ψαριού.

Το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο αφυδατωμένο και το παστεριωμένο γάλα μακράς διαρκείας (UHT), διατηρούνται εκτός ψυγείου, ως τη στιγμή που ανοίγεται η συσκευασία τους. Μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως, διαφορετικά επιβάλλεται η διατήρησή τους στο ψυγείο.

Η σκόνη γάλακτος, πρέπει να συντηρείται σε θερμοκρασία κάτω των 20°C. Δεν αλλοιώνεται από μικρόβια διότι έχει χαμηλή υγρασία, η οποία δεν ευνοεί τη μικροβιακή ανάπτυξη. Δεν πρέπει να φυλάγεται σε υγρό μέρος διότι μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες. Αν το γάλα αυτό διαλυθεί σε νερό, πρέπει να καταναλώνεται αμέσως.
Συστήνεται η χρήση γάλακτος σε μορφή σκόνης από τους διαμένοντες σε σκηνές, οι οποίοι δεν διαθέτουν ψυγείο.

--   Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μου, να μην γράψω δυό λόγια για το καλύτερο γάλα που υπάρχει, το πρώτο και σπουδαιότερο σε διατροφική αξία, που δεν είναι άλλο από το μητρικό γάλα, την τελειώτερη τροφή για κάθε μωρό.
Προστατεύει το νεογέννητο από ασθένειες και σιγουρεύει τη σωστή σωματική και διανοητική του ανάπτυξη, ενώ επιδρά θετικά και στην υγεία της μητέρα.
Τα μωρά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 4 - 6 μήνες της ζωής τους. Μπορούν να προστίθενται και άλλες τροφές αλλά και παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ως τα δύο χρόνια ή και περισσότερο αν είναι δυνατόν.

Γαλακτοκομικά προϊόντα


Το γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το βούτυρο, το γιαούρτι και τα τυριά, με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων, που προκαλούν την πήξη των πρωτεϊνών που περιέχει το γάλα.


Βούτυρο

Το βούτυρο παράγεται από το λίπος, την κρέμα που περιέχει το γάλα, ύστερα από αρκετό χτύπημα, σε είδικό σκεύος.

Γιαούρτι


Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος, με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά, είναι ένας συνδυασμός γαλακτικού βακίλλου (Lactobacillus bulgaricus) και ενός γαλακτικού στρεπτοκόκκου (Streptococcus thermophilus), τα οποία δρώντας από κοινού, προκαλούν την πήξη του γάλακτος και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού.
Τα βακτήρια, θα πρέπει να είναι άφθονα και ζωντανά στο τελικό προϊόν, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού.

Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών, συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος. Η ποσότητά τους μάλιστα, όπως και εκείνη του ασβεστίου, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γάλακτος, γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, διότι είναι περισσότερο τρωτές στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι, στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύ πιο εύκολα, από ότι το γάλα.
Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γιαούρτι και οι σχετικά λίγες θερμίδες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο είδη γιαουρτιών.
Το Παραδοσιακό, δηλαδή το κλασικό γιαούρτι σε απλό κεσεδάκι ή και σε πήλινο, που είναι σαν αυτά που φτιάχνουμε στα σπίτια μας, με την πέτσα επάνω στο γιαούρτι και με όλα τα θρεπτικά συστατικά, και τα Ευρωπαϊκού τύπου, τα οποία υπάρχουνε σε πολλά είδη, όπως γιαούρτι αγελαδινό, πρόβειο, στραγγιστό, με 2% λιπαρά κλπ.
Άλλα Ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτια είναι αυτά που έχουν πρόσμειξη με φρούτα, δημητριακά, μέλι και άλλα είδη, τα οποία είναι από αγελαδινό και μόνο γάλα.
Η διαφορά μεταξύ των γιαουρτιών Ευρωπαϊκού και Παραδοσιακού τύπου, είναι ότι το Ευρωπαϊκό τύπου γιαούρτι, υπάρχει σε πολλά είδη αλλά με προσθήκη συντηρητικών, τα οποία το κάνουν να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο. Αντιθέτως το Παραδοσιακό γιαούρτι, κρατά λίγες μέρες στο ψυγείο όπως και τα άλλα γιαούρτια, αλλά είναι ολόφρεσκο και χωρίς συντηρητικά, όπως το σπιτικό.

Τυριά

Το τυρί είναι το προϊόν που παράγεται από το στράγγισμα του πήγματος του γάλακτος και είναι από τα παλαιότερα και πολυτιμότερα τρόφιμα στη διατροφή του ανθρώπου.

Τα είδη του τυριού ανάλογα με το λίπος που περιέχουν διακρίνονται σε:
Άπαχα τυριά  με λιγότερο από 10% λιπαρά (μυζήθρα, φέτα, κεφαλοτύρι)
Μέτρια  από 10 - 50% λιπαρά (φέτα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα
Παχιά τυριά  με 50% - 85% λιπαρά (μανούρι, κασέρι, τουλουμοτύρι, ροκφόρ).

Τα τυριά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία +2°C έως + 4°C στην αρχική τους συσκευασία (πλαστική σακούλα ή δοχείο). Αφού ανοιχτούν, καλύτερα διατηρούνται σε διαφανή μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή πλαστικό δοχείο συντήρησης τροφίμων, που τα βοήθα να διατηρούν τη υγρασία τους. Τυριά με έντονη μυρωδιά, όπως η φέτα, καλό είναι να φυλάσσονται σε ξεχωριστό δοχείο, για να μη μεταφέρεται η μυρωδιά σε άλλα τρόφιμα.

Αφού τα τυριά ανοιχτούν από τη αρχική συσκευασία τους και παραμείνουν κάποιες ημέρες στο ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν σημάδια μούχλας στην εξωτερική επιφάνειά τους. Αυτό οφείλεται στους μικροοργανισμούς που ονομάζονται
ευρωτομύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται και σχηματίζουν έγχρωμες κηλίδες στην επιφάνειά τους, κοινώς μουχλιάζουν, ενώ ταγγίζει το λίπος τους.
Παρ' ότι οι περισσότερες μορφές μούχλας είναι αβλαβείς για τον οργανισμό, για να είστε πιο ασφαλείς, αφαιρέστε με το μαχαίρι περίπου 2 εκ. από την επιφάνεια του τυριού όπου παρατηρείται μούχλα. Καταναλώστε το υπόλοιπο τυρί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αλλοίωση των τυριών εξαρτάται από το ποσοστό της υγρασίας τους. Όσο μεγαλύτερη υγρασία έχουν, τόσο ευκολότερα αλλοιώνονται.
Σε γενικές γραμμές, όσο σκληρότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερο χρόνο διατηρείται, γι᾿ αυτό τα μαλακά τυριά, καλό είναι να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά τους.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται για ένα με δύο μήνες, ενώ τα μαλακότερα διατηρούνται μία με τρεις εβδομάδες αφού ανοιχθούν, αν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο. Επίσης τα τυριά διατηρούνται περισσότερο καιρό όταν είναι κομμένα σε κομμάτια παρά όταν είναι τριμμένα.
Ωστόσο το τυριά εξακολουθούν να ωριμάζουν, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι αποθηκευμένα.

Το τυρί λιώνει γρηγορότερα όταν είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια ή τριμμένο. Όταν προσθέτετε τυρί σε φαγητό που βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Η δυνατή φωτιά σκληραίνει το τυρί και το μετατρέπει σε λεπτές ίνες. Όταν φτιάχνετε σάλτσα με τυρί, βάζετε το τυρί στο τέλος και ανακατεύετε ώσπου να αρχίσει να λιώνει.

Παγωτό

Το παγωτό ισοδυναμεί με ένα δεύτερο πoτήρι γάλα και χαρακτηρίζεται ως ασφαλές τρόφιμο γιατί αποθηκεύεται και καταναλώνεται κατεψυγμένο. Η αμμώδης υφή που αρκετές φορές παρατηρείται στα παγωτά, από την κρυστάλλωση της λακτόζης του γάλακτος, δεν είναι αλλοίωση. Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τα παγωτά που κυκλοφορούν συσκευασμένα. Να μην είναι παραμορφωμένα όσον αφορά το σχήμα τους αλλά και να μην έχουν αποψυχθεί και ξαναπαγώσει. Να προτιμώνται παγωτά από γνωστές εταιρείες ώστε να είμαστε σίγουροι για την παστερίωση της πρώτης ύλης, του γάλακτος.

Εναλλακτικές τροφές για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά

Άτομα που υποφέρουν από φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία και πόνους στην κοιλιά, μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τείνουν να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, στερώντας έτσι σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμός τους.

Παράλληλα, οι αυστηρά χορτοφάγοι, οι οποίοι δεν καταναλώνουν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν, προς αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, στερούνται εξίσου σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από το γάλα και τα παράγωγά τους.

Ακόμα και αν δεν μπορεί κανένα τρόφιμο να αντικαταστήσει πλήρως την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων, υπάρχουν τροφές που είναι πολύ καλές πηγές θρεπτικών συστατικών και μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και λειτουργίες του οργανισμού μας.
Οι τροφές αυτές είναι:

•   Μπρόκολο, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, σουσάμι και σαρδέλες (πλούσιες σε ασβέστιο).
•   Αβοκάντο, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, ροδάκινα, ντομάτες, αυγά. (πλούσιες σε κάλιο).
•   Κρέας, ψάρι, αυγά, μανιτάρια (πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β).
•   Γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού.
•   Γάλα σόγιας. Να το προτιμάτε μόνο αν έχει πρόσθετο ασβέστιο.
•   Χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με ασβέστιο.


Πηγές: 
el.wikipedia.org
www.foodsafety.gov


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους