Το λικέρ ρόδι άρεσε πολύ στη γιαγιά μου, γι' αυτό και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας. Μάλιστα το έφτιαχνε με δύο τρόπος: το κλασικό λικέρ ρόδι που το άφηνε να γίνει στον ήλιο, και αυτό εδώ, που το έκανε βραστό στην κατσαρόλα, ρυθμίζοντας με το χρόνο που το έβραζε, τη δύναμη και τη γλύκα του.
Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 2 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Λικέρ ρόδι βραστό
Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 2 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Διαλέγουμε τρία - τέσσερα κατακόκκινα (αν βρούμε), ώριμα και γλυκά, αλλά όχι παραγινομένα ρόδια, τα πλένουμε εξωτερικά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και αφαιρούμε τους σπόρους. | |
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και όταν αρχίσουν να βράζουν, μετράμε 2' - 3' και σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να σταματήσει ο βρασμός, έπειτα την αποσύρουμε σε μιαν άκρη, κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες. |
|
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε τρυπητό που έχουμε στρώσει διπλό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), για να σουρώσουμε τους σπόρους και μετά στρίβουμε και στείβουμε το τουλπάνι, ώστε να πάρουμε όλο το λικέρ. | |
Το βάζουμε σε καθαρά βάζα ή μπουκάλια και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. -- Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια. -- Ένας τρίτος, επίσης πολύ ωραίος τρόπος για να φτιάξουμε το λικέρ μας, είναι κι αυτός: Λικέρ Ρόδι με ούζο. |
12 Σχόλια
Εφτιαξα για πρωτη φορα λικερ ροδι με αυτη τη συνταγη. Τη βρηκα ευκολη. Μου βγηκε πολυ ωραιο. Θελω να ρωτησω αν διατηρειται εκτος ψυγειου και για ποσο χρονικο διαστημα.Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου το λικέρ ρόδι διατηρείται εκτός ψυγείου, σε σκιερό, δροσερό μέρος και κρατάει πολύ περισσότερο από 1 χρόνο.
ΔιαγραφήEυχαριστω πολυ Γιωτα μου. Και του χρονου ναμαστε καλα να το ξαναφτιαξουμε.
ΔιαγραφήΘα ηθελα να μου πειτε εαν μπορουμε να φτιαξουμε αυτο το λικερ με κονιακ ;Ευχαριστω εκ των πρωτερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια φίλη μου, αυτό το λικέρ γίνεται και με κονιάκ, αν θέλουμε.
ΔιαγραφήΕγώ το κάνω ακόμα πιο εύκολο, φτιάχνω με αυτές τις αναλογίες πρώτα το σιρόπι με καστανή κ κανονική ζάχαρη με τον χυμό των σπόρων το γαρύφαλλο κ την κανέλλα , προσθέτω κ το τσίπουρο κ εεεεεετοιμο ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρα Ελλη
Εφτιαξα πρώτη φορά λικέρ ρόδι και έγινε καταπληκτικό και σε γεύση και σε άρωμα. Υπέροχη συνταγή , την κοινοποίησα και στα social media.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το λικέρ.
ΔιαγραφήΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΗΚΤΙΝΗ χωρις να βαλουμε ζαχαρη, μπορουμε να την χρησιμοποιησουμε στις μαρμελαδες μας κα ισε τι αναλογιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάσω μου σε ποια πηκτίνη αναφέρεσαι;
ΔιαγραφήΈφτιαξα πρώτη φορά λικερ. Διάλεξα τη συνταγή σας γιατί μου φάνηκε πολύ εύκολη. Πραγματικά ήταν πολύ εύκολο και το αποτέλεσμα τέλειο. Ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργία μου εγώ σ' ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε το λικεράκι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.