Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα

Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λικέρ ρόδι άρεσε πολύ στη γιαγιά μου, γι' αυτό και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας. Μάλιστα το έφτιαχνε με δύο τρόπος: το κλασικό λικέρ ρόδι που το άφηνε να γίνει στον ήλιο, και αυτό εδώ, που το έκανε βραστό στην κατσαρόλα, ρυθμίζοντας με το χρόνο που το έβραζε, τη δύναμη και τη γλύκα του.

Λικέρ ρόδι βραστό


Υλικά


•    1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
•    1 νεροπότηρο ζάχαρη

•    1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
•    2 γαρύφαλλα
•    1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τρία - τέσσερα κατακόκκινα (αν βρούμε), ώριμα και γλυκά, αλλά όχι παραγινομένα ρόδια, τα πλένουμε εξωτερικά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και αφαιρούμε τους σπόρους.
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, μαζί με τα υργά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και όταν αρχίσουν να βράζουν, μετράμε 2' - 3' και σβήνουμε την φωτιά.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να σταματήσει ο βρασμός, έπειτα την αποσύρουμε σε μιαν άκρη, κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε τρυπητό που έχουμε στρώσει διπλό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), για να σουρώσουμε τους σπόρους και μετά στρίβουμε και στείβουμε το τουλπάνι, ώστε να πάρουμε όλο το λικέρ.
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Ρόδι πολύ γρήγορο, φτιαγμένο στην κατσαρόλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βάζουμε σε καθαρά βάζα ή μπουκάλια και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

-- Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια.

-- Ένας τρίτος, επίσης πολύ ωραίος τρόπος για να φτιάξουμε το λικέρ μας, είναι κι αυτός: Λικέρ Ρόδι με ούζο.


5 σχόλια:

  1. Εφτιαξα για πρωτη φορα λικερ ροδι με αυτη τη συνταγη. Τη βρηκα ευκολη. Μου βγηκε πολυ ωραιο. Θελω να ρωτησω αν διατηρειται εκτος ψυγειου και για ποσο χρονικο διαστημα.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου το λικέρ ρόδι διατηρείται εκτός ψυγείου, σε σκιερό, δροσερό μέρος και κρατάει πολύ περισσότερο από 1 χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστω πολυ Γιωτα μου. Και του χρονου ναμαστε καλα να το ξαναφτιαξουμε.

      Διαγραφή
  2. Θα ηθελα να μου πειτε εαν μπορουμε να φτιαξουμε αυτο το λικερ με κονιακ ;Ευχαριστω εκ των πρωτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια φίλη μου, αυτό το λικέρ γίνεται και με κονιάκ, αν θέλουμε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.