Μουσταλευριά παραδοσιακή

Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η γιαγιά μου έφτιαχνε τη μουσταλευριά με «κομμένο» μούστο, ελαφρά συμπυκνωμένο, για να είναι πιο γλυκιά.
Βρείτε μούστο, κι αφού τον καθαρίσετε, φτιάξτε τη. Αν δεν βρείτε έτοιμο και θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, πάρτε σταφύλια ζουμερά, όπως είναι ο ροδίτης και το φιλέρι
και ξεκινήστε την διαδικασία.

Μουσταλευριά παραδοσιακή

  
Υλικά

•   Για κάθε  4 νεροπότηρα, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο
•   1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•   1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα

•   κανέλλα σκόνη

Εκτέλεση


Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.

Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.
Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»F
Μουσταλευριά παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη.

Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!

-- Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας  στην κατσαρόλα  γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει.


-- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι μούστο, με 2 ποτήρια νερό.

-- Είναι προτιμώτερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.


-- Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.


8 σχόλια:

  1. καταπληκτική!!!! Σ ευχαριστούμε οικογενειακώς για την συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλή κατατοπιστική συνταγή....αυριο θα με βαθμολογησουν την ώρα του πρωινού.. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρα πολυ ωραια συνταγη ! Και οι σημειωσεις σας επισης ! Μου εγινε καταπληκτικη ! Μια ερώτηση μόνο: πως μπορώ να την κάνω λίγο πιο γλυκεια αν θελω ? Μπορω να προσθέσω πετιμεζι η ζαχαρη και σε ποιο σταδιο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντόρις μου μπορείς να βάλεις όποιο από τα δύο θέλεις, (πετιμέζι η ζάχαρη), από την αρχή, μαζί με το μούστο στην κατσαρόλα.

      Διαγραφή
  4. Μούστος μιάς εβδομάδαςστο ψυγείο κάνει γιά μουσταλευριά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωφώ μου τι να σου πω. Μέχρι τρεις μέρες δεν έχει πρόβλημα, στις έξι που μου λές, δεν ξέρω, δοκιμασέ τον και βλέπεις.

      Διαγραφή
  5. Απλή και κατατοπιστικότατη συνταγή της κλασικής μουσταλευριάς. Την έφτιαξα σήμερα το μεσημέρι με δικό μας ολόγλυκο κατακόκκινο μούστο και έγινε μια ωραιότατη ρουμπινί μουσταλευριά που έγινε ανάρπαστη! Εγώ την ξαφρίζω κιόλας και βάζω και ένα κουταλάκι της σούπας κορν φλαουρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους