Όταν ακούμε για φαγητό με κουνέλι ή λαγό, που πάει το μυαλό μας;
Ναι, ακριβώς· η πρώτη σκέψη είναι να το κάνουμε στιφάδο!
Ο πιο κλασικός τρόπος να τα μαγειρέψουμε.
Με μπόλικο σπιτικό ξύδι και μπαχαρικά, γίνεται να γλύφεις τα δάχτυλά σου!
Υλικά
• 1 κουνέλι ή λαγό σε μερίδες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 ποτ. νερού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 2 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• 1½ ποτ. νερού κρασί
• ⅔ ποτ. νερού ξύδι
• 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
• 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
• ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
• 6 δαφνόφυλλα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Ναι, ακριβώς· η πρώτη σκέψη είναι να το κάνουμε στιφάδο!
Ο πιο κλασικός τρόπος να τα μαγειρέψουμε.
Με μπόλικο σπιτικό ξύδι και μπαχαρικά, γίνεται να γλύφεις τα δάχτυλά σου!
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο
Υλικά
• 1 κουνέλι ή λαγό σε μερίδες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 ποτ. νερού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 2 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• 1½ ποτ. νερού κρασί
• ⅔ ποτ. νερού ξύδι
• 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
• 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
• ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
• 6 δαφνόφυλλα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Από βραδύς, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κουνελιού και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και περιχύνουμε μ᾿ αυτή το κουνέλι. Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα). |
|
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό να ζεματιστούν. (Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο). Έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα - λίγα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά. |
|
Στο ίδιο λάδι,
σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού τα βγάλουμε από τη μαρινάδα, τα
πλύνουμε, τα στραγγίσουμε καλά και τα στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο. Όταν σοταριστούν απ᾿ όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, τη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. |
|
Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το
βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και τα
κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό. Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά. Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι. Μερίδες: 6 |
30 Σχόλια
Μαγηρεψα το φαγητο αλλα η συνταγη περιεχει καποια σφαλματα. 1) Η ποσοτητα της σαλτσας ειναι λιγη και την εξαφανησε την περισσοτερη στο βρασιμο. 2)Ο χρονος που προτεινεται για βρασιμο ειναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ μεγαλος. Ε οχι και 100 λεπτα για βρασιμο. Ουτε 50 λεπτα δεν θελει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Στάθη, όπως γράφω, ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ σκεπασμένο το φαγητό, (η εστία στη χαμηλότερη ρύθμιση που να διατηρείται ο βρασμός, γι᾿ αυτό και θέλει τόσο χρόνο).
ΔιαγραφήΑπό την άλλη μεριά ο χρόνος, ποικίλει ανάλογα με το ζώο που θα μαγειρέψουμε, την ηλικία του, το βάρος του και πως έχει εκτραφεί.
Από αυτά που μου γράφεις, συμπεραίνω ότι μάλλον το έβρασες σε δυνατή φωτιά, οπότε σίγουρα χρειαζόταν λιγότερος χρόνος και περισσότερο νερό.
signomi mono na rotiso ti marinada tin petame meta i ohi
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, μετά την πετάμε.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Την έκανα και μοσχομυρίζει το σπίτι!!!!! Λογικά θα είναι και τέλειο στην γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κρασι να χρησιμοποιησω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε αν δεν έχεις λευκό ξηρό κρασί, βάλε οποιοδήποτε άλλο ξηρό έχεις.
ΔιαγραφήΕίναι πάμφθηνο το λευκό ξηρό!. Για να μην μαυρίσει περεταίρω με κόκκινο το φαγητό!.
ΔιαγραφήΥπεροχή συνταγή μπράβο ευχάριστουμε!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήYπέροχη συνταγή Γιώτα, από την μαρινάδα έως το τελικό αποτέλεσμα τέλεια υλικά, και πολύ καλό αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε, καλή εβδομάδα!
Μάχη μου χίλια ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΠολυ καλη συνταγη!!Την ακολουθησα σχεδον κατα γραμμα με αριστο αποτελεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μια ερωτηση,η μαριναδα ταιριαζει σε αλλο ειδος κρεατος η μονο σε κουνελι,λαγο
Μαρια Χ from Bethesda,Maryland
Μαρία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Όσο για τη μαρινάδα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε μοσχάρι, ενώ ταιριάζει πολύ και στο αρνί.
Διαγραφή.την μαρινάδα δεν την πετάμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζουμε μέσα πράγματα που θα μαγειρευτούν με το φαί μια κάποια στιγμή, κάνει χρήματα!.
Σε δυνατή φωτιά ελάχιστα πράγματα μαγειρεύετε!.
Μια μέτρια φωτιά ψήνει ορθότερα σχεδόν όλα τα φαγητά!.
Δεν μαγειρεύουμε στον ‘αυτόματο’ και με το χρονόμετρο στο χέρι!. Είμαστε συνεχώς εν επαφή μαζί του!. Δεν βγαίνουμε ραντεβού όταν μαγειρεύουμε, και μάλιστα στην κατσαρόλα!. Αλλιώς ψάχτε δικαιολογίες για το άνοστο, ωμό, καμένο, δύσμορφο!!!!....
Από το χασάπικο, ζητώ τα κεφάλια συκώτια και νεφρά, που δεν θέλουν ενόσω τα πληρώνουν…….
οι ‘μεγάλες’ «μαγείρισσες» και «μάγειροι»!. Έτσι μαγειρεύω λερναία Ύδρα με τουλάχιστον 3 κεφάλια!.
Αυτά ‘τσακίζω!. Μάτια μυαλά γλώσσα μαγουλάκια!. Σίγουρα με τσιπουράκι!. …..είναι νόστιμο μωρέεεεεεε….. είτε κουνέλι, είτε λαγός, είτε μπόνο γάτος κατά ½ ορο!!!!!!!.............
Antonis-team, ο μηχανικός και 53 χρόνια ερασιτέχνης μάγερας…..
Αγαπητέ Αντώνη, συνάδελφε ερασιτέχνη μάγερα, συμφωνώ μαζί σου, απλά η μαρινάδα μπαίνει ή όχι, ανάλογα με το φαγητό ή με τα υλικά της.
ΔιαγραφήΌσο για το μαγείρεμα συμφωνώ, στην ανάγκη ας κάψουμε δημοσίως τις χύτρες ταχύτητας.
Θα την κανω αυριο παραμονη Χριστουγεννων την βρισκω ευκολη θα σας πω το αποτελεσμα καλα Χριστουγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒούλα μου καλά Χριστούγεννα, περιμένω εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΔιαβασα πολλες συνταγες μου φανηκε η ποιο ωραια Θα τηνκανω αυριο και θα επανελθω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜονο δυο λεξεις: Απλα εξαιρετικη!
ΔιαγραφήΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα μου χαίρομαι πάρα πολύ που το ευχαριστηθήκατε.
ΔιαγραφήΝα το δοκιμασω με κοκκινο ημιγλυκο κρασί;
ΔιαγραφήΦίλη μου επειδή δεν μου το ξεκαθαρίζεις, αν μου λες για τη μαρινάδα δεν βάζουμε κόκκινο κρασί, γιατί θα πάρει χρώμα το κουνέλι. Αν ρωτάς για το μαγείρεμα, το χρώμα δεν είναι πρόβλημα, απλά θα γίνει πιο γλυκό το φαγητό. Δοκίμασε και βλέπεις.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ είναι μιά χαρά με κόκκινο κρασί! Μπράβο Γιώτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τυχόν μας κολλήσει υπάρχει κάποιος τρόπος να το σώσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μας κολλήσει το φαγητό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι, χωρίς να ξύσουμε τον πάτο.
ΔιαγραφήLigo mperdeftika me to krasi. Gia tin marinada ti krasi kai ksidi xreazete? Kai gia to magirema ti krasi xreazete? Efxarusto ek ton proteron!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την μαρινάδα βάζουμε λευκά και τα δύο, στο μαγείρεμα ότι έχουμε (καλύτερα λευκό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμάζομαι να το κάνω για τα Χριστούγεννα.Νομίζω οτι θα είναι ωραία. Οταν θα το κάνω θα σας πώ. Να σας ρωτήσω.Αν δεν το ξεπλύνω το κουνέλι μετά απο τη μαρινάδα του και το σκουπίσω καλά δεν θα είναι καλύτερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση.
Αλεξάνδρα μου δεν υπάρχει πρόβλημα, κάνε το όπως θέλεις.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.