Το λεμονάτο, είναι από τα φαγητά, που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά.
Με την πηχτή σαλτσούλα του και παρέα μ᾿ ένα σπυρωτό ρυζάκι, είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Φτιάξτε το, με μαλακό κομμάτι μοσχαριού, και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Με την πηχτή σαλτσούλα του και παρέα μ᾿ ένα σπυρωτό ρυζάκι, είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Φτιάξτε το, με μαλακό κομμάτι μοσχαριού, και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Μοσχάρι λεμονάτο
Υλικά
• 1 κιλό μοσχάρι
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. |
|
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45'. |
|
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 20' με 25', μέχρι να μαλακώσει το κρέας, (ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα). Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο απ᾿ το ζουμί, το βάζουμε σ᾿ ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4'- 5' ακόμη, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι σπυρωτό ή ακόμη καλύτερα και με τα δύο. Το περιχύνουμε με την σάλτσα του κρέατος. -- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας, που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κιλότο και η ελιά λιγότερο. Μερίδες: 4 Δείτε επίσης: Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ |
52 Σχόλια
το αποτελεσμα ηταν υπεροχο :) ευχαριστω για την συνταγη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω το εχω φτιαξει με πατατες .Αφου ετοιμασω το κρεας, προσθετω τις πατατες(δεν βαζω σκορδο) τις σκεπαζω με νερο και βραζω στη χυτρα. Αυτο ειναι ολο.Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Ο.Το τελειο φαγακι για την Κυριακη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ, ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ-ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ- ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ κι εγω με τη σειρα μου, πολυ ωραιο και ευκολο φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήέβαλα ξύδι αντί για κρασί, γιατί α) δεν είχα κρασί, και β) γιατί έτσι κάνω το σοφρίτο, το ξίδι εξουδετερώνει το σκόρδο και δε μυρίζει ούτε το ένα ουτε το αλλο. επίσης νομίζω οτι το ξίδι μαλακώνει το κρέας. τα σχόλια που ακούστηκαν στο τραπέζι ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και δε θα τα παραθεσω.
ευχαριστουμε πολυ!
ΤΕΛΕΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήteleio
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο. Ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ Η ΑΛΕΥΡΙ ΒΑΖΩ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εφτιαξα σημερα. Τελειο! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε, κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο θα κάνω το λεμονατο αλλά στη χύτρα. Το λεμόνι να το βάλω πριν την κλείσω μετά το κρασί η' στο τέλος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννούλα μου καλύτερα να το βάλεις στο τέλος, όταν ανοίξεις τη χύτρα, και άφησέ το λίγο να βράσει με ανοιχτό το καπάκι.
ΔιαγραφήΔεν θα βάλω σκόρδο ...μπορώ να βάλω μπαχαρι??
ΔιαγραφήΓιατί όχι, αν σου αρέσει το μπαχάρι βάλε. Καλές γιορτές και σε σένα.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολυ γιωτα μου! Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία σε όλους! ! Και νόστιμα φαγητά! !! Χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα το μοσχαράκι τα Χριστούγεννα και απλώς δεν έμεινε ούτε για δείγμα! !!! Φτιαχτε το!!! Συγχαρητήρια για την συνταγή! Την έκανα τελικά όπως αναγράφεται απλώς χωρίς σκόρδο. Και πάλι τέλειο ο ο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννούλα μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε. Σου εύχομαι καλή χρονιά.
ΔιαγραφήKala teloio
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κρασι που χρησιμοποιουμε ειναι κοκκινο ξηρο να φανταστω,σωστα?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω.
Αν έχουμε, είναι καλύτερα να βάλουμε λευκό ξηρό κρασί, γιατί με το κόκκινο θα σκουρύνει πολύ η σάλτσα μας.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μαγείρεψα σήμερα και ήταν τέλειο!! Εγώ έβαλα λίγα μπαχάρια και φύλλα δάφνης κατά το βράσιμο και το συνόδεψα με ριζότο λαχανικών! Ευχαριστώ για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο! Εγώ πρόσθεσα και μία κονσέρβα μανιτάρια και θα το συνοδέψω με πουρέ πατάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραιο φαγητο.εγω σημερα προσθεσα ρετσινα αντι για κρασι.νοστιμοτατο.Ευαγγελία
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον ίδιο τρόπο κάνω την μοσχαρίσια γλώσσα μόνο που την αφήνω να "βράσει" στο ζουμί της περίπου 3-4 ώρες για να μαλακώσει τελείως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις λίγες φορές που μία συνταγή χωρίς ΚΑΜΙΑ αλλαγή πραγματικά αξίζει!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορειτε αν θελετε να προσθεσετε αντι για χυμο 2 λεμονιων ενα λεμονι και το ξυσμα του και μισο χυμο απο πορτοκαλι ..γλυκαινει και παιρνει υπεροχο αρωμα ..η συνταγη πραγματικα ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ .. σας ευχαριστουμε πολυ που την μοιραστοικατε μαζι μας)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο πραγματικά. Το έφαγε και ο άντρας μου που είναι δύσκολος στο φαγητό!!!! Δεν έμεινε τίποτα στην κατσαρόλα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήεσεις τι κομματι μοσχαριου βαλατε? στη χυτρα ποση ωρα θελει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάλεια μου για το λεμονάτο, χρησιμοποιώ νουά, σπάλα ή ποντίκι. Για πιο αναλυτικά δες εδώ: Μοσχάρι - σε ποιά κομμάτια κόβεται - τρόποι μαγειρέματος . Όσο για το χρόνο μαγειρέματος, εξαρτάται από το κομμάτι του ζώου, την ηλικία του, την εκτροφή του, αλλά και τη χύτρα μας, καθώς και την θερμοκρασία που θα επιλέξουμε.
Διαγραφήσας ευχαριστω
ΔιαγραφήΤέλειο το φαγητό... Είμαι καινούργια μαγειρισσα και ο άντρας μου έπαθε την πλάκα του... Ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ ΒΑΖΩ ΚΑΙ 2 ΦΎΛΛΑ ΔΆΦΝΗ ΚΑΙ 1 ΚΎΒΟ ΛΑΧΑΝΙΚΏΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ έβαλα 4 κόκκους μπαχάρι, λίγο δεντρολίβανο, λίγη πάπρικα, λίγο κάρυ και λίγο κουρκουμά, μείωσα όμως την ποσότητα του λεμονιού στο μισό. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, δεν περιγράφεται!
ΔιαγραφήΦανταστικοοοοο!!!! Γλυφουμε τα δαχτυλα μας :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε για την υπεροχη συνταγη!!!!!
Υπέροχη συνταγή! Την έκανα χθες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ!! Νοστιμότατη.
Καιρό έψαχνα συνταγή για λεμονατο και αυτή μου τράβηξε πολύ την προσοχή. Αν κρίνω από τα σχόλια πρέπει να είναι τέλειο θα το φτιάξω και θα σας πω και εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω παρα πολυ για την συνταγημτο εφτιαξα και βγηκε τελειο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φτιαξει κι αλλες συνταγες σας και πραγματικα μπραβο για ολα...
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλειο έβαλα ένα κρεμμύδι και άσπρο πιπέρι υπέροχο παιδιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιαξω σημερα και θα επιστρεψω με πιρουνακια Εθχαριστουμε για τις ωραιες συνταγες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έκανα με στήθος μοσχαρι και το έσβησα με ουίσκι, λουκούμι! Πολλά μπρ´αβο για άλλη μία φορα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι το φτιάχνω και εγώ, με λίγες διαφορές. Λάδι βάλω 3/4 προς 1 φλ., μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο ρίχνω και ένα καρότο (μεγάλο) κομμένο σε φέτες, όσο τσιγαρίζονται όλα αυτά ρίχνω φρεσκοτριμμένα μπούκοβο και πιπέρι μαύρο, σβήνω με ροζέ ημίγλυκο κρασί και τα λεμόνια τα ρίχνω λίγο πριν το τέλος μαζί με ρίγανη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια συνταγή!~
Απλά τέλειο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική και πολύ εύκολη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή και το αποτέλεσμα καταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω προσθετο καροτο σε ροδελες και ανηθο.Νοστιμοτατο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΑΙΧΤΟ..ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο τα παιδια ξετρελαθηκαν
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.