Το πιο κλασικό πιάτο, στα γιορτινά και όχι μόνο τραπέζια, των νεανικών μας χρόνων.
Και ταυτόχρονα, από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών, κάθε ηλικίας.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σε γιορτές, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση, με τους ανθρώπους που αγαπάτε!
Υλικά
• 700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 κρεμμύδια τριμμένα στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό φρέσκο
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού κάρυ
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 10 πατάτες μικρές
• 5 αυγά βρασμένα, σφιχτά
• ½ κρασοπότηρο κρασί
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Και ταυτόχρονα, από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών, κάθε ηλικίας.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σε γιορτές, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση, με τους ανθρώπους που αγαπάτε!
Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά
Υλικά
• 700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 κρεμμύδια τριμμένα στο μούλτι
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 αυγό φρέσκο
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ¼ κουτ. γλυκού κάρυ
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 10 πατάτες μικρές
• 5 αυγά βρασμένα, σφιχτά
• ½ κρασοπότηρο κρασί
• ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄. |
|
Λαδώνουμε
ένα πυρέξ ή ένα μικρό ταψί, απλώνουμε τον κιμά σχηματίζοντας ένα
ορθογώνιο (ή οβάλ), που να χωράει και να σκεπάζει τα αυγά της γέμισης. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο. |
|
Τυλίγουμε προσεχτικά το ρολό, ανασηκώνοντας πρώτα τη μια πλευρά του ορθογωνίου (οβάλ) και έπειτα την άλλη, φέρνοντάς τες πάνω από τ᾿ αυγά και πιέζουμε με τα χέρια μας στα πλάγια το ρολό, για να του δώσουμε σχήμα. | |
Ενώνουμε τις δυο πλευρές και με τα χέρια μας, στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού, ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε δεξιά κι αριστερά απ᾿ το ρολό, το περιχύνουμε με το λάδι και τέλος, ρίχνουμε το κρασί σε μια άκρη. |
|
Ψήνουμε,
σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, περίπου για 50'-
55', μέχρι να είναι έτοιμα, το ρολό και οι πατάτες. Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και το συνοδεύουμε με τις πατατούλες. -- Για να σιγουρευτούμε ότι το ρολό μας ψήθηκε μέχρι μέσα, το τρυπάμε στο κέντρο του. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε είναι έτοιμο. -- Αν δεν μας αρέσουν τα πολλά μπαχαρικά, μπορούμε να τα παραλείψουμε. |
23 Σχόλια
Υπέροχο!!!Πειραματίστηκα λίγο με τις πατάτες.¨Εβαλα σ'ένα μπρίκι μουστάρδα,κρασί κόκκινο,μια κουταλιά του γλυκού μέλι και λίγο νερό ζεστό.Τ'ανακάτεψα και τα έριξα στις πατάτες που συνόδευαν το ρολό.Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό.Μαζί μ'εμάς γιόρτασε κι ο ουρανίσκος μας.Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για τη συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρλέτα μου σ' ευχαριστώ πολύ, η σάλτσα σου ακούγεται νοστιμότατη - θα την φτιάξω σίγουρα - χρόνια πολλά και σε σένα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα, χρόνια πολλά-πολλά, την έφτιαξα και εγώ, το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!! Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία. Ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια, χαίρομαι που σου έρεσε.
Διαγραφήhtan teleio mpravw !!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ,ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ,ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΜΠΥΧΤΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΟ¨ΔΗΦΕΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Φίλη/ε σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου αρέσει η προσπάθειά μου.
ΔιαγραφήΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαγειρεύω πολλά χρόνια και δεν έχω ξαναφτιάξει ωραιότερο ρολό. Η τέλειες αναλογίες υλικών (δεν αγαπώ το κύμινο, παρόλα αυτά το έβαλα ούτε που το καταλαβαίνεις ήταν όσο έπρεπε), η τέλεια σύσταση του κιμά (δεν ανοίγει ΚΑΘΟΛΟΥ κατά το ψήσιμο, πλάθεται απίστευτα εύκολα), απίστευτα ζουμερό και γευστικό.
Μόνο η διαφορά στον χρόνο ψησίματος ήταν αρκετή. Μου πήρε 2 ώρες στους 180, ίσως επειδή ο φούρνος μου δεν έχει αέρα...ούτε που με ένοιαξε!!!
Στις πατάτες έβαλα αναλογίες κρασιού και ελαιολάδου που αναφέρεις αλλά πρόσθεσα, χυμό από 1 πορτοκάλι, 2 λεμόνια, κάρυ, πάπρικα γλυκιά. Όλο αυτό ήρθε και μέλωσε και έβγαλε την ωραιότερη σάλτσα φούρνου.
Σε ευχαριστώ γιατί για εμένα το (σωστό) μοίρασμα μιας συνταγής είναι δώρο :D
Αλεξάνδρα μου εγώ σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε.
Διαγραφήεγω ειχα 586γρ. κιμα αναμεικτο, κατα τα αλλα ακολουθησα την συνταγη, χρειαστηκε ομως και λιγο φρυγανια για να πλαθεται, πριν τα αυγα εβαλα και λιγο φετα τριμμενη.. προσθεσα στις πατατουλες ριγανη και παπρικα γλυκια.. και εκτος απο το κρασι και λαδι, προσθεσα λιγο νερο, λιγη μουσταρδα και ενα λεμονι.. το αποτελεσμα μαγευτικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMOY ARESEI ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΚΙΜΑ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΑΨΗΤΟ-ΩΜΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε για να σου ψήνεται το φαγητό καλύτερα από κάτω, βάζε τη σχάρα του φούρνου σου στη χαμηλώτερη θέση που πάει.
ΔιαγραφήΕναλλακτικά, αν ο φούρνος σου έχει και λειτουργία ψησίματος με αέρα, ψήσε το έτσι.
Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τη γεύση αλλά στο ψήσιμο μου έσπασε σε πολλές μεριές. Τι κάνω λάθος; Το είχα τυλίξει με αλουμινόχαρτο από την αρχή και έτσι το έδωσα λίγο πιστευω, αλλιώς θα σκόρπιζε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε από τη στιγμή που το τύλιξες σε αλουμινόχαρτο, ήταν επόμενο να σου διαλύσει. Κι αυτό, γιατί εγκλωβίζοντας τους ατμούς το έκανες βραστό, κι όχι ψητό.
ΔιαγραφήΛοιπόν, είμαι ένας εργένης όπου βρίσκομαι στην Αμερική και κάνω το τραπέζι με έναν Έλληνα(εγώ), μια Γερμανίδα, δύο Ολλανδούς, μια Καναδέζα(όχι στρατιωτική), μια Αυστριακή και μερικούς Αμερικάνους ακόμα !!! έκανα 3 ταψιά ακολουθώντας τη συνταγή κατά γράμμα (επί 3) και πρόσθεσα τη σάλτσα με το κρασί και τη μουστάρδα κλπ που πρότεινε ο/η φίλος/η..!! το αποτέλεσμα ??? γλύψαμε ταψιά, πιάτα και δάχτυλα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα ευχαριστώ να πω θα είναι λίγα !!!! έχω κάνει επίσης τις συνταγές σας για γεμιστά, φακές, κοκκινιστό και όλα μου θύμισαν τα φαγητά της μαμάς μου, έτσι ξέρω ότι τα πέτυχα!! (μαγειρεύω πρώτη φορά) !!!!
με έχουν βάλει οι Αμερικανοί να τους κάνω το τραπέζι κάθε τρεις και λίγο, δοκιμάζοντας Ελληνικές γεύσεις, αλλά αυτό το ρολό με τα αυγά είναι η απόλυτη επιτυχία (και σχετικά εύκολο το βρήκα)
πολλά συγχαρητήρια κ. Γιώτα, σας παρακαλώ διατηρήστε αυτή τη σελίδα με της συνταγές, την έχω βάλει στα αγαπημένα μου !!! κι αν έχετε εκδώσει κανένα βιβλίο συνταγών, πείτε μου που μπορώ να το βρω, αν δεν το έχετε κάνει, να το κάνετε οπωσδήποτε !!!! (και να το κάνετε και στα Αγγλικά, δε φαντάζεστε τι τρώνε οι Αμερικάνοι !!!!)
με πολύ πολύ εκτίμηση
Μιχάλης
Αγαπητέ Μιχάλη σ' ευχαριστώ θερμά για τα τόσο καλά σου λόγια. Με συγκινείς πολύ, γιατί αυτός είναι ο σκοπός που δημιούργησα αυτή τη σελίδα· η διάδωση των συνταγών που μαγείρευαν οι ελληνίδες μαμάδες στα σπίτια τους.
ΔιαγραφήΌσο για βιβλίο, επί του παρόντος, δεν υπάρχει στα σχέδιά μου, αν και ποτέ δεν ξέρεις.
Να είσαι πάντα καλά,
φιλικά Γιώτα.
Ευχαριστούμε!Απλά υπέροχο!Εγώ πρόσθεσα στις πατάτες κουρκουμα,μουστάρδα,1 λεμόνι,ρίγανη, κόκκους μπαχαρι,και μέλι. Εννοείτε και ότι άλλο έχει η συνταγή. Ο σύζυγος και τα παιδιά τρελάθηκαν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάνσυ μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ειδικά στα παιδιά σου. Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω και με τα υλικά που πρόσθεσες.
Διαγραφήτελειο. εγω κοβω λιγο τα αυγα στις ακρες για να ταιριαξουν καλυτερα μεταξυ τους και να μην αφηνει κενα, χωρις αυγο δλδ.
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης στο πλασιμο του κιμα βαζω μονο τον κροκο, τον πλαθω και στο τελος το ασπραδι, χτυπημενο, με ενα ελαφρυ ανακατεμμα. ετσι κραταει φυσαλιδες το ασπραδι και γινεται πιο αφρατος ο κιμας. μπραβο για την συνταγη και καλη ορεξη
Καλημερα!!το ρολο δεν μπορουμε να το γυρισουμε στη μια ωρα ψησιματος για να ψηθει και απο την αλλη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι φίλη μου, αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε το ρολό, θα διαλυθεί.
Διαγραφήχρονια πολλα κ καλη χρονια...εφτιαξα για πρωτη φορα ρολο κ βγηκε σαν αφρος απο μεσα...γιατι εγινε αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά φίλη μου με υγεία και ευτυχία. Υποθέτω πως εννοείς το ζουμάκι που βγάζει όταν ψήνεται;
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.