Η ιστορία των φαγητών της γιαγιάς

Η ιστορία των φαγητών της γιαγιάςΜε λένε Γιώτα Νικολάου

Γεννήθηκα και κατοικώ στα νοτιοανατολικά προάστεια της Πάτρας.
Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.
Ήμουν απ' τα τυχερά παιδιά που μεγάλωσα σε οικογένεια, όπου υπήρχε παππούς και γιαγιά.
Επειδή η μαμά μου έλειπε απ' το σπίτι γιατί δούλευε, η γιαγιά μου ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε όλα όσα ξέρω σήμερα. Έχοντας επιρροές από την Πόλη, (η πρόγιαγιά μου ήταν από 'κει), μου μετέδωσε μια διαφορετική φιλοσοφία για τη ζωή, τα φαγητά, τους ανθρώπους και την οικογένεια.

Με τη γιαγιά μου σχεδιάζαμε να συγκεντρώσουμε και να μοιραστούμε τις συνταγές που ήξερε, αλλά και αυτές που τις είχαν δώσει φίλοι και γνωστοί, αλλά και όσες άλλες θα μπορούσαμε να βρούμε, υπό την προϋπόθεση να είναι παραδοσιακές, υγιεινές και δοκιμασμένες στο χρόνο.
Την ενδιέφερε  να μεταδώσει στις νεώτερες γενιές, πέρα από τις γνώσεις της στην κουζίνα, την αγάπη και το ενδιαφέρον που μεταδίδετε μέσα από την διαδικασία της παρασκευής του φαγητού, στους ανθρώπους για τους οποίους μαγειρεύουμε.

«Μην βλέπετε το μαγείρεμα σαν αγγαρεία» συνήθιζε να λέει και συνέχιζε:
«Μάθε τους κανόνες της κουζίνας καλά, με την πρακτική εξάσκηση. Γιατί ο αληθινός μάγειρας ή η μαγείρισσα φανερώνεται όταν, έχοντας αφομοιώσει τους κανόνες, ξεκινά να αυτοσχεδιάζει, να διαλέγει τα υλικά του, με μια αίσθηση ελευθερίας και με τη φαντασία του. Δεν πρέπει να είμαστε σκλάβοι των συνταγών, των ποσοτήτων και της μεζούρας, αλλά να αφήνουμε το ένστικτό μας και, πάνω απ' όλα, την αγάπη μας να μας οδηγούν. Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι η μαγειρική είναι πράξη αγάπης, ένα δώρο, ένας τρόπος να μοιραζόμαστε με άλλους τα μικρά μυστικά τα οποία σιγοβράζουν στα μάτια της κουζίνας μας».

Και κοιτώντας πέρα μακριά στον Πατραϊκό, συνέχιζε:
«Οι περισσότεροι νέοι, της γενιάς σας, αποφεύγουν να μαγειρέψουν και ζητούν εύκολες και γρήγορες παρασκευές τροφών. Έχετε κάνει τους "ντελιβεράδες" πλούσιους», έλεγε γελώντας.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε γιατί τρώμε. Η τροφή δεν είναι μόνο μια πρωτογενής ανάγκη για επιβίωση. Κάθε φορά που τρώμε, φέρνουμε στο στόμα μας την κουλτούρα μας, φορτίζουμε με ενέργεια και αναπληρώνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που συνθέτουν το παζλ που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός. Η μαγειρική αποτελεί και μια πράξη αγάπης και φροντίδας για τους δικούς μας ανθρώπους. Τους προσφέρουμε ένα κομμάτι από τους εαυτούς μας, τα συναισθήματά μας».

Και συνήθως τελείωνε με το αγαπημένο της:
«Η κατασκευή του οργανισμού μας εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την φύση των χημικών ουσιών που παίρνουν μέρος στην σύνθεση των ιστών μας, είχε πει ένας μεγάλος νομπελίστας βιολόγος ο Αλέξης Καρέλ, για να εξηγήσει πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του περιβάλλοντος και της τροφής στη διαμόρφωση της ποιότητας των ανθρώπων».

Τέτοιος άνθρωπος ήταν η γιαγιά μου η Τασία και παρ᾿ όλο που είχε γεννηθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα κατάφερνε μια χαρά με τις καινούργιες τεχνολογίες και τους υπολογιστές. Μάλιστα, ήταν δική της ιδέα η δημιουργία μιας σελίδας σαν αυτή, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί «έφυγε» στις 24 Μαΐου 2011.

Έτσι στη μνήμη της, σχεδόν ένα χρόνο μετά και για να πραγματοποιήσω την επιθυμία της, προχώρησα στην δημιουργία αυτής της σελίδας, για να μοιραστώ μαζί σας, όλα όσα εκείνη μου έμαθε, ελπίζοντας αν βλέπει από ᾿κει ψηλά, να της αρέσει και να είναι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία στείλτε μου mail στο : faghta.giagias@gmail.com , θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω.


                                                                                         Πάτρα Μάρτιος 2012

                                                                                                 Φιλικά  Γιώτα

42 σχόλια:

  1. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ SITE.ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΥΧΩΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΣΑΙ. ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου καλώς όρισες.
      Χαίρομαι από καρδιάς που σου αρέσει η προσπάθειά μου και σε ευχαριστώ θερμότατα για τις ευχές σου.
      Πολλά φιλιά Γιώτα.

      Διαγραφή
  2. ...Καλησπέρα...
    Ψάχνοντας μία συνταγή για μπισκότα έπεσα πάνω στο blog σας...
    Είναι τόσο όμορφα δομημένο και με τόσο όμορφες συνταγές τις οποίες θα δοκιμάσω σιγα-σιγά όλες...
    Επίσης διάβασα την αφορμή δημιουργίες του bolg και συγκινήθηκα...
    Είναι τόσο όμορφη και συγκινητική η ιστορία...Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πλέον σαν τη γιαγιά σας...
    Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή της...
    Ελπίζω 2 χρόνια μετά να ασχολείστε ακόμη με το blog γτ θα ήταν κρίμα να το παρατήσετε...Έχω εντυπωσιαστεί...
    Καλή συνέχεια στις όμορφες συνταγές/δημιουργίες...

    Φιλικά,
    Μία φοιτήτρια του Αιγίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου, σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, για τα καλά σου λόγια.
      Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στη ζωή σου.

      Διαγραφή
    2. γειασας καταλαβαινω οσο τιποτα το δεσιμο με την γιαγια γιατι και μενα με μεγαλωσε η γιαγια που περασε το 22 με την μικρασιατικη καταστροφη οταν ηταν 15 χρονων,,, απο το σπιτητης στην τραπεζουντα. δεν εχεται ιδεα ποσα απλα πραγματα με εμαθε που ειναι ενας πολυτιμος θυσαυρος.. οπως ηταν αλλωστε η ιδια ...θα ειναι χαρα για μενα να σας πω μερικα μυστικα απο καλο φαγητο και οχι μονο .. καλη σαρακοστη... με την βοηθεια του θεου...

      Διαγραφή
    3. Φίλη μου θα χαρώ πολύ να μεταφέρω και να δημοσιεύσω, όποια κομμάτια από την εμπειρία της δικής σας γιαγιάς, μου εμπιστευθείτε.
      Καλή κι ευλογημένη Σαρακοστή.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία η ιστοσελίδα σας με φανταστικές συνταγές.Η γιαγιά σας σίγουρα θα χαιρόταν γι'αυτό.Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστω και καθυστερημένα, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητή Γιώτα, είχα κι εγώ γιαγιά από τη Μ.Ασία η οποία ήταν πολύ καλή μαγείρισσα.Ο ι περισσότερες συνταγές σου μου τη θυμίζουν.Άμα βρω καιρό θα σου στείλω μερικές απ'αυτές που είναι νοστιμότατες. Θα ήθελα τώρα να μου πεις, αν την έχεις βέβαια,μια συνταγή για πελτέ κυδώνι που έκαναν οι μικρασιάτες και που δεν θυμάμαι πώς την έκανε η γιαγιά μου.Γινόταν λαμπερός και κοβόταν με το κουταλάκι χωρίς να τραβιούνται 'κλωστές'...
    Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά σου. Με εκτίμηση Νίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίνα μου σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.
      Θα χαρώ πολύ να δημοσιεύσω τις συνταγές σου.
      Όσο για τη συνταγή που θέλεις, την έχω σίγουρα, μόνο που θα πρέπει να την ψάξω, γιατί έχω πολλά χρόνια να την φτιάξω. Θα την δώσω με την πρώτη ευκαιρία.
      Σου εύχομαι καλό Πάσχα, φιλιά Γιώτα.

      Διαγραφή
  5. Κυρία Γιώτα.
    Μπήκα τυχαία στο blog σας για πάστωμα γαύρου και περιπλανώμενος στα ορεκτικά σας και διαβάζοντας σας ειχα την αίσθηση οτι θα είμαστε συμπολίτες μέχρι που είδα μια αναφορά σας για την γιαννούλα την κουλουρού και η αίσθηση εγινε βεβαιότητα.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το blog σας και να είστε πάντα καλα.ΠΑΤΡΑ 4EVER.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σας λόγια. Να είστε κι εσείς πάντα καλά.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητή Γιώτα,
    Μένω στον Καναδά αλλά και εγώ κατάγωμαι από την Πάτρα! Ψάχνω συνέχεια παραδοσιακές συνταγές και βρήκα τυχαία το site σας. Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο.

      Διαγραφή
  7. Ειμαι η Ολγα. Αναζητώντας καθημερινές συνταγές έπεσα πάνω στο blog σου και ενθουσιάστηκα. Καταγομαι από μικρασιατες και από τις 2 γιαγιαδες και βρηκα πολύ οικεία όλα όσα αναφέρεις. Οι μνήμες από τις γιαγιάδες είναι πολύτιμος θησαυρός και η δουλειά που έχεις κάνει εξαιρετική. Είμαστε. και συντοπίτες.είναι και εγώ από Πάτρα. Καλή συνέχεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλγα μου, πατριώτισσα, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η προσπάθεια που κάνω.
    Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήθελα απλώς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις τόσες νόστιμες και χρήσιμες συνταγές!
    λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία μου εγώ πρέπει να σε ευχαριστήσω, για τα τόσο καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας, κ. Γιωτα

    Γράφουμε από την Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία. Μαθαίνουμε ελληνικά στο πανεπιστήμιο. Μας αρέσουν η ελληνική κουζίνα και οι συνταγές σας. Είναι μία χαρά. Επίσης διαβάσαμε το κείμενο Η ιστορία των φαγητών της γιαγιάς. Είμαστε συμφωνοί. Η κουζίνα λοιπόν, δεν είναι μόνο φαγητό, είναι και παράδοση, αγάπη και ζωή.

    Καλό φαγητό και ευχαριστώ πολύ.

    Φιλικά

    Joannes, Bea, Blanca, Andrea, Maitane, Sheila, Dani, Janire, David και Idoia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Γεια σας παιδιά,
      Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί παρ᾿ όλο που δεν είστε Έλληνες, αν κατάλαβα καλά, αγαπάτε την πατρίδα μου και μαθαίνετε τη γλώσσα μου.
      Χαίρομαι επίσης, που σας αρέσει η κουζίνα μας και οι συνταγές μου.
      Να είστε πάντα καλά, κι ευτυχισμένοι!

      Διαγραφή

  11. Σας ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι συνταγές σας είναι καταπληκτικές. Το ίδιο και η παρουσίασή τους. Σας ευχαριστούμε πολύ!!
    Τζίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σου εύχομαι καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  13. Τα τουτουμάκια πρόδωσαν την Πελοποννησιακή καταγωγή σας και το επιβεβαίωσα διαβάζοντας ότι είστε απο την Πάτρα.
    Εχετε πολλές και αξιόλογες συνταγές αλλά επίσης εμφανής είναι η αγάπη σας για την γιαγιά σας. Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και τις γνώσεις που μας προσφέρετε.
    Αθανάσιος Μ.
    milotony@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά.

      Διαγραφή
  14. Ωραιο site με πολυ ομορφες και ευκολες συνταγουλες. Σημερα το ανακαλυψα τυχαια ψαχνωντας γλυκο του κουταλιου πορτοκαλι. Επισης λατρευω την Πατρα!! Ειχα μεινει δυο εβδομαδες και ξετρελαθηκα! ((Γωγω απο Θεσσαλονικη))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γωγώ μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή Γιώτα,
    Όσες φορές έχω θελήσει να κοιτάξω στο Internet για κάποια συνταγή συνεχώς ψάχνω τα φαγητά της γιαγιάς γιατί με ταξιδεύουν σε παραδοσιακές αγαπημένες γεύσεις. Τελευταία έφτιαξα το ραβανί με σοκολάτα. Θεϊκό!!! Τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι που έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή ήταν ακαταμάχητα νόστιμα!!! Αρχίζω και εμπιστεύομαι το site σου με κλειστά μάτια μπορώ να πώ. Είμαι κι εγώ Πατρινιά και χαίρομαι διπλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη στο μπλογκ μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσουν οι συνταγές μου.

      Διαγραφή
  17. Αγαπητή Γιώτα,
    Έχω γίνει φαν σου και θέλω να μου προτείνεις μια συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά τα οποία να είναι τραγανά μέχρι το εσωτερικό τους. Έχεις ωραίες συνταγές αλλά θέλω αυτή τη λεπτομέρεια.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Κατερίνα Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, για τραγανά κουλούρια φτιάξε αυτά.
      Καλό Πάσχα.

      Διαγραφή
  18. Κυρία Γιώτα ονομάζομαι Φροσω και είμαι λίγο πάνω από τα 30..Λόγω σπουδών, δουλειάς αλλά και τεμπελιάς δεν ασχολήθηκα με την μαγειρική. Τώρα που παντρεύτηκα λοιπόν με τη βοήθεια του blog σας καταφέρνω να εντυπωσιάζω και να κλείνω στόματα....Συνεχίστε την καλή σας δουλειά και σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φρόσω μου, εγώ σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που μπορώ να σου είμαι χρήσιμη. Σου εύχομαι να ζήσετε και να είστε ευτυχισμένοι. Καλά μαγειρέματα!

      Διαγραφή
  19. Αγαπητή Γιώτα το site είναι καταπληκτικό κ οι συνταγές τέλειες.Συγχαρητήρια για την τόσο καλή δουλειά.!!!!!!!!!!!!!!Χρύσα - Πύργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσει η προσπάθειά μου.

      Διαγραφή
  20. Αγαπητή κ. Γιώτα
    Προχθές έπεσα πάνω στην σελιδα σας ,ψάχνοντας στα γρήγορα να αρωματίσω μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας κεράσι . Αργότερα διαβασα κάποιες συνταγές και μου άρεσε η παρουσίαση και οι φωτογραφιες ,πολύ ωραία δουλειά.Ευχομαι να ειστε καλά και να θυμάστε την γιαγιά σας. Θα σας ξαναγραψω οταν δοκιμασω να φτιάξω καποιες συνταγές σας . Σας χαιρετώ_Βάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η σελίδα μου. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τι έφτιαξες και αν σου άρεσε. Για το μέιλ, εννοείται.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  21. Να'σαι καλά Γιώτα. Ειναι φοβερή η ιστοσελίδα σου και χαίρομαι τις συνταγές που βρίσκω καθώς και τον καλό τροπο που μας τα εξηγείς. Δεν είχα την τύχη να μεγαλώσω με γιαγιά και υπάρχουν ένα σωρό πραγματα για την κουζίνα μας που δεν έμαθα ποτέ. Τώρα σιγά σιγά καλύπτω τα κενά. Νάντια από Λονδίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάντιά μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η σελίδα μου. Πραγματικά είναι τύχη κι ευλογία να μεγαλώνει κανείς με γιαγιάδες και παπούδες και να μαθαίνει από την αγάπη και την εμπειρία τους.
      Σου εύχομαι ολόψυχα καλές γιοτρτές.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα, σε σχέση με τις συνταγές που κυκλοφορούν στο internet, πραγματικά ό,τι έχω φτιάξει είναι απίστευτα μυρωδάτο και πεντανόστιμο. Είδικά στα γλυκά που είμμαι αρχάρια ακόμα νιώθω τρομερή ασφάλεια να ακολουθήσω συνταγές σας, μιας και στη μαγειρική τολμώ να πω ότι έχω άνεση στην επιτυχία τους πια. Αλλά με το δικό σας site και η μαγειρική απογειώνεται. Συγχαρητήρια! Η δε εξιστόρηση της ιστορίας αυτής εδώ της σελίδας με συγκίνησε... Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις εντυπωσιακές και φοβερές γευστικά συνταγές. Να είστε καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια, με συγκινείς πολύ. Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους