Header Ads

Καλαμποκάλευρα: Άμυλο Αραβοσίτου, Κορν Φλάουρ, Νισεστές - Πώς τα χρησιμοποιούμε

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκτός από τα σιταρένια άλευρα, που αποτελούν το βασικότερο συστατικό στη διατροφή μας, σημαντικό επίσης κομμάτι κατέχουν και τα άλευρα που παράγονται από τους καρπούς του καλαμποκιού, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε γλουτένη, αλλά και της ξεχωριστής γεύσης που δίνουν σε ότι φτιάχνουμε.

Όπως και το αλεύρι από σιτάρι, το καλαμποκάλευρο παράγεται όταν αλέσουμε τους σπόρους του, αφού πρώτα απομακρύνουμε μέρος από το πίτουρο (περικάρπιο) ή και το φύτρο.
Από το είδος, την ποικιλία, την ποιότητα και την επεξεργασία των καλαμποκιών, καθορίζεται η ποιότητα κι οι κατηγορίες των αλεύρων που παράγονται.

Πιο αναλυτικά, από σπόρους καλαμποκιού παράγονται οι εξής κατηγορίες αλεύρων:

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•• Αλεύρι από Καλαμπόκι ή Καλαμποκάλευρο:
Το βασικότερο αλεύρι μετά το σταρένιο. Φτιάχνεται από ολόκληρους αποξηραμένους καρπούς καλαμποκιού, κι έχει χρυσοκίτρινο χρώμα. Επειδή περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών 7% - 8%, το αποτέλεσμα είναι οι ζύμες του να μην φουσκώνουν αρκετά, έτσι για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ζαχαροπλαστική, αλλά και για την παρασκευή παιδικών τροφών, εξαιτίας της περιορισμένης περιεκτικότητας σε γλουτένη.

Το καλαμποκάλευρο, ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής, την περιεχόμενη πρωτεΐνη και το μέγεθος άλεσής του, παράγεται σε τρεις τύπους:

-- χονδρόκοκκο άλεσμα (grist), που είναι κατάλληλο για ζύμες, πίτες, κ.α. και έχει 7% - 8% πρωτεΐνη.
-- λεπτόκοκκο άλεσμα (κορν-φλάουρ), που είναι άμυλο με ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης, κατάλληλο για ψωμί, κέικ, ντόνατς, κ.α.
 -- άμυλο (corn starch), παρασκευάζεται με διαφορετική μέθοδο από τα προηγούμενα, από το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του καλαμποκιού και αποτελείται μόνο από τους κόκκους του αμύλου, χωρίς καθόλου πρωτεΐνη. Τα άλλα μέρη του πυρήνα, ο φλοιός και το φύτρο, διαχωρίζονται και μεταποιούνται σε άλλα προϊόντα όπως το αραβοσιτέλαιο και το πίτουρο καλαμποκιού.

Στην αγορά αλεύρι από καλαμπόκι βρίσκουμε με τις εξής ονομασίες: σιμιγδάλι καλαμποκιού, άμυλο καλαμποκιού, κορν-φλάουρ, μαϊζένα και νισεστέ(ς), που τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αλλά και με το όνομα καλαμποκάλευρο ή αλεύρι καλαμποκιού, που είναι λίγο πιο χοντροαλεσμένο από τα προηγούμενα και προορίζεται κυρίως για ψωμί, πίτες και χυλό. Και βέβαια υπάρχουν το άνθος αραβοσίτου και το κούσταρ πάουντερ, που χρησιμοποιούνται μόνο στην ζαχαροπλαστική, για να φτιάχνουμε τις πασίγνωστες κρέμες.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Σιμιγδάλι Καλαμποκιού (πολέντα): 
Πρόκειται για χονδρόκοκκο άλεσμα από αποξηραμένο καλαμπόκι, με ακατέργαστη υφή που, παρ' όλο ότι περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, είναι κατάλληλο για παρασκευή προϊόντων χωρίς γλουτένη. Το χρησιμοποιούμε για πανάρισμα, αλλά και για να φτιάξουμε ψωμί, πίτες, πλαστό, χυλό, πολέντα, τορτίγιας, κ.α.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Άμυλο Καλαμποκιού:
Πρόκειται για ένα λευκό, λεπτόκκοκο, ημικρυσταλλικό αλεύρι, που παράγεται από το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του καλαμποκιού και δεν περιέχει γλουτένη. Κυρίως το χρησιμοποιούμε για να δέσουμε μαγιονέζες, κρέμες, βελουτέ σούπες και σχεδόν σε όλες τις σάλτσες, καθώς τις βοηθά να δέσουν, δηλαδή να πήξουν. Επίσης βρίσκεται σε πολλά προϊόντα ως αντισυσσωματικό, όπως π.χ. στην ζάχαρη άχνη. Με αυτή την ονομασία κυκλοφορεί κυρίως σε επαγγελματικές συσκευασίες.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Κορν Φλάουρ:
Πρόκειται για άμυλο καλαμποκιού χωρίς γλουτένη, που κυκλοφορεί στο εμπόριο με αυτή την ονομασία, και είναι ακριβώς το ίδιο με το παραπάνω. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στη μαγειρική, με τον ίδιο τρόπο, ως πηκτικό δηλαδή, για να δέσουμε σάλτσες, σούπες και κρέμες.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Μαϊζένα:
Όπως και το Κορν φλάουρ, πρόκειται για άμυλο από σπόρους καλαμποκιού, χωρίς γλουτένη, που κυκλοφορεί στο εμπόριο με αυτή την ονομασία, και το χρησιμοποιούμε όπως και τα δύο προηγούμενα ως πηκτικό, για να δέσουμε μαγιονέζες, βελουτέ σούπες και σχεδόν σε όλες τις σάλτσες.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Νισεστέ(ς): 
Στην εποχή μας το νισεστέ αποτελεί εμπορική ονομασία ενός ακόμη άμυλου καλαμποκιού, (όπως το κορν φλάουρ και η μαϊζένα), χωρίς καμία διαφορά από τα υπόλοιπα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο λεπτοτριμμένο. Το χρησιμοποιούμε όπως και τα άλλα άμυλα για να δέσουμε σάλτσες, να φτιάξουμε κρέμες, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε φύλλο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλιότερα χρόνια, το νισεστέ το έφτιαχναν αλέθοντας σπόρους σιταριού, (άρα ήταν ιδανικό για φύλλο) αφού πρώτα τους φούσκωναν για πολλές μέρες σε νερό και έπειτα τους στέγνωναν τελείως.

--Το άμυλο πρέπει πρώτα να διαλύεται σε κρύο νερό και μετά να προστίθεται στο θερμό υγρό, σάλτσα ή σούπα, που θέλουμε να δέσουμε.
 
Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Άνθος Αραβοσίτου:
Είναι και αυτό ένα προϊόν που παράγεται από άμυλο καλαμποκιού, με την προσθήκη αρωματικών υλών, σε έξι διαφορετικές γεύσεις και χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή κρεμών.
Τώρα πια κυκλοφορεί σε δύο τύπους: σε σκόνη που χρειάζεται βράσιμο, όπως ήταν η κλασική κρέμα βανίλια, αλλά και σε φακελάκια στιγμής, που δεν τα βράζουμε και απλά τα χτυπάμε με γάλα.
Το άνθος αραβοσίτου το χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική, σαν βασική κρέμα σε αρκετά γλυκά ή τρώγεται σκέτο.

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»•   Κάστερ ή Κούσταρ πάουντερ:
Είναι κι αυτό άμυλο καλαμποκιού, χωρίς γλουτένη, ακριβώς ίδιο με το άνθος αραβοσίτου, εμπλουτισμένο με αρωματικές ύλες που του δίνουν άρωμα και γεύση βανίλιας. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, αφού το διαλύσουμε πρώτα σε γάλα, και μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες κρέμες, ρυζόγαλο, μους, μαρέγκες και άλλα νόστιμα γλυκά.
Επινοήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο της κρέμας ζαχαροπλαστικής, χωρίς αυγά.

Διαβάστε επίσης:

Αλεύρι Σίκαλης ή Σικάλεως
Κριθαρένιο ή κρίθινο αλεύρι

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Γεια σας,
    με ποια ονομασία υπάρχει στην Ελλάδα
    το corn starch?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου στην Ελλάδα το κορν σταρτς το βρίσκουμε με την ονομασία άμυλο καλαμποκιού.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει και το Masa Harina, που έχει υποστεί διαδικασία nixtamalization.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.