Αυτή είναι η βασική συνταγή για να φτιάξουμε μια πολύ ωραία, κλασική, κι αφράτη κρέμα ή σάλτσα μπεσαμέλ (mornay sauce), στην ελληνική εκδοχή της.
Σφιχτή ή πιο αραιή, είναι ιδανική για όλα τα φαγητά που χρειάζονται κρέμα, όπως τυρόπιτες, παστίτσιο, μουσακά, ογκρατέν, κ.ά., αλλά και όπου αλλού θέλουμε μια πολύ νόστιμη κρέμα.
Υλικά
Για σφιχτή κρέμα
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα
• 7 - 8 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Για αραιή κρέμα
• 1 λίτρο γάλα
• 5 - 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σφιχτή ή πιο αραιή, είναι ιδανική για όλα τα φαγητά που χρειάζονται κρέμα, όπως τυρόπιτες, παστίτσιο, μουσακά, ογκρατέν, κ.ά., αλλά και όπου αλλού θέλουμε μια πολύ νόστιμη κρέμα.
Κρέμα Μπεσαμέλ (Μορνέ) χωρίς καβούρντισμα του αλευριού
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
Για σφιχτή κρέμα
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα
• 7 - 8 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Για αραιή κρέμα
• 1 λίτρο γάλα
• 5 - 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 3 αυγά
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• 4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το γάλα, κρατώντας λίγο σε ένα μπωλ για να διαλύσουμε το αλεύρι. Όταν το διαλύσουμε το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα, περνώντας το από ένα σουρωτήρι. Έπειτα προσθέτουμε τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. | |
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά προς σιγανή, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. -- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με ένα σύρμα ή το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει. -- Εναλλακτικά, μπορούμε αντί μόνο για αλεύρι, για πιο ελαφριά κρέμα, να τη φτιάξουμε βάζοντας αλεύρι και κορν φλάουρ μισό μισό. Δείτε επίσης: Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους) |
6 Σχόλια
Ακριβώς τα ίδια υλικά έβαζε και η γιαγιά μου απλά η διαδικασία είναι αλλιώς.Βάζεις πρώτα το βούτυρο να λιώσει-όχι να κάψει-και καβουρντίζεις λίγο το αλεύρι,ρίχνεις το γάλα.Σε λίγο χαμηλώνεις τη φωτιά-ανακατεύοντας συνεχώς από τότε που έριξες το γάλα-στο τέλος ρίχνεις το τυρί τα αυγά και τα μπαχαρικά.Είναι πολύ γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤατιάνα μου καλώς όρισες. Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας.
ΔιαγραφήΦιλιά Γιώτα
Καλησπέρα τι τυριά μπορω να βάλω για να κάνω μια πηχτή σάλτσα για να συνοδεψω κοτόπουλο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ ε, συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ακριβώς. Η μπεσαμέλ τι σχέση έχει με αυτό που με ρωτάς; Για να σου απαντήσω ακριβώς, σε παρακαλώ εξήγησέ μου με ένα μέιλ τι εννοείς.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!! Το μοσχομυριστό και λαχταριστό παστίτσιο ψήνεται! Επειδή μου αρέσει στη μπεσαμέλ επάνω το τυρί, προς το τέλος του ψησίματος πρόσθεσα μπόλικο κεφαλοτύρι επάνω στη μπεσαμέλ...Αολώς, στο δικό μου φούρνο η το ψήσιμο ξεπέρασε τη μία ώρα..Μάλλον είναι αναλόγως τον φούρνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου όντως ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο. Α! και αν περισσέψει κανένα κομμάτι ξέρεις...
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.