Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα)

Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η βασική συνταγή για να φτιάξουμε μια πολύ ωραία, κλασική, κι αφράτη κρέμα ή σάλτσα μπεσαμέλ.
Σφιχτή ή πιο αραιή, είναι ιδανική για όλα τα φαγητά που χρειάζονται κρέμα, όπως τυρόπιτες, παστίτσιο, μουσακά, ογκρατέν, κ.ά., αλλά και όπου αλλού θέλουμε μια πολύ νόστιμη κρέμα.


Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα)


Υλικά

  Για σφιχτή κρέμα

•    1 λίτρο φρέσκο γάλα
•    7 - 8 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 - 4
κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
•    3 αυγά
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
•    4
κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

  Για αραιή κρέμα

•    1 λίτρο γάλα
•    5 - 6
κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
•    3 αυγά
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
•    4
κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) *αραιή* - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) *αραιή* - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) *σφιχτή* - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) *σφιχτή* - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι.


-- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε αντί για αλεύρι, για πιο ελαφριά κρέμα, να τη φτιάξουμε με κορν φλάουρ.


4 σχόλια:

  1. Ακριβώς τα ίδια υλικά έβαζε και η γιαγιά μου απλά η διαδικασία είναι αλλιώς.Βάζεις πρώτα το βούτυρο να λιώσει-όχι να κάψει-και καβουρντίζεις λίγο το αλεύρι,ρίχνεις το γάλα.Σε λίγο χαμηλώνεις τη φωτιά-ανακατεύοντας συνεχώς από τότε που έριξες το γάλα-στο τέλος ρίχνεις το τυρί τα αυγά και τα μπαχαρικά.Είναι πολύ γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τατιάνα μου καλώς όρισες. Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα τι τυριά μπορω να βάλω για να κάνω μια πηχτή σάλτσα για να συνοδεψω κοτόπουλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ ε, συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ακριβώς. Η μπεσαμέλ τι σχέση έχει με αυτό που με ρωτάς; Για να σου απαντήσω ακριβώς, σε παρακαλώ εξήγησέ μου με ένα μέιλ τι εννοείς.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.