Header Ads

Κρέμα Μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη

Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η βασική συνταγή για να φτιάξουμε μια πολύ ωραία, κλασική, κι αφράτη κρέμα ή σάλτσα μπεσαμέλ (mornay sauce), στην ελληνική εκδοχή της.
Σφιχτή ή πιο αραιή, είναι ιδανική για όλα τα φαγητά που χρειάζονται κρέμα, όπως τυρόπιτες, παστίτσιο, μουσακά, ογκρατέν, κ.ά., αλλά και όπου αλλού θέλουμε μια πολύ νόστιμη κρέμα.

Κρέμα Μπεσαμέλ (Μορνέ) χωρίς καβούρντισμα του αλευριού

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

  Για σφιχτή κρέμα

•    1 λίτρο φρέσκο γάλα
•    7 - 8 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
•    3 αυγά
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
•    4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

  Για αραιή κρέμα

•    1 λίτρο γάλα
•    5 - 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 - 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
•    3 αυγά
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
•    4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το γάλα, κρατώντας λίγο σε ένα μπωλ για να διαλύσουμε το αλεύρι.
Όταν το διαλύσουμε το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα, περνώντας το από ένα σουρωτήρι.
Έπειτα προσθέτουμε τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα) εύκολη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά προς σιγανή, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι.

-- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με ένα σύρμα ή το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε αντί μόνο για αλεύρι, για πιο ελαφριά κρέμα, να τη φτιάξουμε βάζοντας αλεύρι και κορν φλάουρ μισό μισό.

Δείτε επίσης: Παστίτσιο με μανιτάρια (και για χορτοφάγους)

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ακριβώς τα ίδια υλικά έβαζε και η γιαγιά μου απλά η διαδικασία είναι αλλιώς.Βάζεις πρώτα το βούτυρο να λιώσει-όχι να κάψει-και καβουρντίζεις λίγο το αλεύρι,ρίχνεις το γάλα.Σε λίγο χαμηλώνεις τη φωτιά-ανακατεύοντας συνεχώς από τότε που έριξες το γάλα-στο τέλος ρίχνεις το τυρί τα αυγά και τα μπαχαρικά.Είναι πολύ γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τατιάνα μου καλώς όρισες. Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα τι τυριά μπορω να βάλω για να κάνω μια πηχτή σάλτσα για να συνοδεψω κοτόπουλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ ε, συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ακριβώς. Η μπεσαμέλ τι σχέση έχει με αυτό που με ρωτάς; Για να σου απαντήσω ακριβώς, σε παρακαλώ εξήγησέ μου με ένα μέιλ τι εννοείς.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα!!! Το μοσχομυριστό και λαχταριστό παστίτσιο ψήνεται! Επειδή μου αρέσει στη μπεσαμέλ επάνω το τυρί, προς το τέλος του ψησίματος πρόσθεσα μπόλικο κεφαλοτύρι επάνω στη μπεσαμέλ...Αολώς, στο δικό μου φούρνο η το ψήσιμο ξεπέρασε τη μία ώρα..Μάλλον είναι αναλόγως τον φούρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου όντως ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο. Α! και αν περισσέψει κανένα κομμάτι ξέρεις...

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.