Header Ads

Μαρμελάδα Σύκο

Μαρμελάδα Σύκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή αυτή, είναι της πολύ καλής μου φίλης Πηνελόπης, όπως επίσης και οι φωτογραφίες.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την φτιάχνω κι εγώ, μόνο που βάζω πάντα τεντούρα (χωρίς κανέλλα και γαρύφαλλα), για μεγαλύτερη ευκολία και πιο έντονο άρωμα.
Ιδανική και για τάρτες.

Μαρμελάδα Σύκο


Υλικά

•   1,5 κιλό σύκα ώριμα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
•   650 - 700 γραμ. ζάχαρη
•   1 φλυτζ. καφέ τεντούρα ή κρασί μαυροδάφνη
•   1 ξύλο κανέλλας (αν δεν βάλουμε τεντούρα)
•   2 καρφάκια γαρύφαλλο (αν δεν βάλουμε τεντούρα)
•   χυμό από ½  λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σύκα και πιάνοντάς τα από το κοτσάνι τα ξεφλουδίζουμε όσο γίνεται. Αν είναι λεπτόφλουδα και δεν βγαίνει όλη η φλούδα, δεν υπάρχει πρόβλημα ν' αφήσουμε και λίγη.
Μαρμελάδα Σύκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Σύκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανοίγουμε τα σύκα στα δύο και όσα είναι μεγάλα τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη ή απλά τη ρίχνουμε από πάνω τους, ρίχνουμε την τεντούρα ή τη μαυροδάφνη και τ' αφήνουμε έτσι για περίπου μια ωρίτσα, ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους και να βραχεί η ζάχαρη.
Μαρμελάδα Σύκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Σύκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα, ανακατεύουμε μια δυο φορές με ξύλινη κουτάλα, κι όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό ή και λιγότερο και βράζουμε για περίπου μισή ώρα, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει, αφ᾿ενός για να μην μας κολλήσει και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Προς το τέλος του βρασμού αφαιρούμε τα κανελλογαρύφαλλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη.

Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια σύκου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε 5' πριν το τέλος με το ραβδομπλέντερ.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.

-- Αφού την ανοίξουμε, αν δούμε ότι η μαρμελάδα έχει βγάλει υγρά, μπορούμε να την βάλουμε να πάρει μια βράση ακόμα.

-- Αν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε επίσης να πάρει μία βράση.


Δείτε επίσης: Μαρμελάδα Σταφύλι - Μπανάνα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια