Όλοι ξέρουμε πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι το λεμόνι και ο χυμός του, στην κουζίνα μας και την διατροφή μας. Το λεμόνι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες B και C, και έχει αντιβακτηριδιακές, αντιικές, και ανοσοποιητικές ιδιότητες.
Από το λεμόνι χρησιμοποιούμε τις φλούδες του, (κομμένες σε φέτες ή τριμμένες) για να αρωματίσουμε τσάι, γλυκά, λικέρ, ποτά, ακόμα και το νερό μας (νερό με μια φέτα λεμόνι, βοηθάει στην αποτοξίνωση και την καλύτερη ισορροπία του οργανισμού μας), και κυρίως το χυμό τους.
Τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούμε σε κρέατα, ψάρια, χόρτα, όσπρια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, και οπουδήποτε θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση ή την αντισηψία. Επιπλέον σε μαρινάδες, αλλά και ως αναψυκτικό, φτιάχνοντας υπέροχες λεμονάδες ή ως διακόσμηση σε ποτά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι, είτε στηριγμένη στο χείλος ή για να παρασκευάσουμε λικέρ λεμόνι ή λιμοντσέλο.
Τα λεμόνια όμως, όπως και τα περισσότερα φρούτα, είναι εποχιακά, με αποτέλεσμα να μην τα έχουμε όλο τον χρόνο, τουλάχιστον όχι ελληνικά και σε λογική τιμή.
Γι' αυτό λοιπόν, όσο τα λεμόνια είναι ακόμα ζουμερά, και ανάλογα την ποσότητα που έχουμε και το πως θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ξεκινάμε την διαδικασία αποθήκευσης.
Από το λεμόνι χρησιμοποιούμε τις φλούδες του, (κομμένες σε φέτες ή τριμμένες) για να αρωματίσουμε τσάι, γλυκά, λικέρ, ποτά, ακόμα και το νερό μας (νερό με μια φέτα λεμόνι, βοηθάει στην αποτοξίνωση και την καλύτερη ισορροπία του οργανισμού μας), και κυρίως το χυμό τους.
Τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούμε σε κρέατα, ψάρια, χόρτα, όσπρια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, και οπουδήποτε θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση ή την αντισηψία. Επιπλέον σε μαρινάδες, αλλά και ως αναψυκτικό, φτιάχνοντας υπέροχες λεμονάδες ή ως διακόσμηση σε ποτά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι, είτε στηριγμένη στο χείλος ή για να παρασκευάσουμε λικέρ λεμόνι ή λιμοντσέλο.
Τα λεμόνια όμως, όπως και τα περισσότερα φρούτα, είναι εποχιακά, με αποτέλεσμα να μην τα έχουμε όλο τον χρόνο, τουλάχιστον όχι ελληνικά και σε λογική τιμή.
Γι' αυτό λοιπόν, όσο τα λεμόνια είναι ακόμα ζουμερά, και ανάλογα την ποσότητα που έχουμε και το πως θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ξεκινάμε την διαδικασία αποθήκευσης.
Φέτες λεμονιού στην κατάψυξη
Πρώτον και κύριον, πλένουμε καλά τα λεμόνια και τ' αφήνουμε λίγο στην άκρη να στραγγίσουν. Στη συνέχεια διαλέγουμε καμιά δεκαριά λεμονάκια, χωρίς σημάδια και χτυπήματα, και τα κόβουμε σε φέτες, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα τους. |
|
Στη συνέχεια, κάθε φέτα την κόβουμε στην μέση και τις τοποθετούμε με τη σειρά σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς και στη συνέχεια τη βάζουμε την κατάψυξη. Όταν παγώσουν βγάζουμε όσες χρειαζόμαστε για το τσάι, το ποτό ή ακόμα και το νερό μας. | |
Ακολούθως, αφαιρούμε τις φλούδες ή τις τρίβουμε στον τρίφτη και τις φυλάμε κι αυτές στην κατάψυξη. Όταν τις χρειαστούμε τις ξεπαγώνουμε και φτιάχνουμε σπιτικό λικέρ ή αν είναι τρίμμα αρωματίζουμε τα γλυκά και τα φαγητά μας.Χυμός λεμονιού κατεψυγμένος ή νωπόςΌταν τελειώσουμε με τα προηγούμενα, αρχίζουμε να στείβουμε τα λεμόνια μας, έπειτα σουρώνουμε το χυμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον τοποθετούμε σε παγοθήκες ή παγοσακούλες και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν οι παγοθήκες μεταφέρουμε τα λεμονοπαγάκια σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε για όσο θέλουμε. |
|
Αν όμως δεν θέλουμε να καταψύξουμε το χυμό, αλλά να τον διατηρήσουμε σε υγρή μορφή, τότε κάνουμε τα εξής: Αφού στείψουμε τον χυμό και τον σουρώσουμε, τότε σε κάθε λίτρο του ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε και τον μεταφέρουμε σε αποστειρωμένες γυάλινες φιάλες, μισού ή ενός λίτρου. Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε μπουκάλι, περίπου ένα δάχτυλο, για να μην έρχεται σε επαφή ο χυμός με τον αέρα και τα σφραγίζουμε. Φυλάμε τα σφραγισμένα μπουκάλια σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο και τα ανακινούμε πάντοτε πριν από την χρήση. |
2 Σχόλια
Κάνοντας χυμό λεμονού πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν καταψύξουμε το χυμό τον διατηρούμε τουλάχιστον 6 μήνες. Αν τον φυλάξουμε σε υγρή μορφή, σκεπασμένο με λάδι, τουλάχιστον για 1 μήνα. Από την ώρα που θα ξεσφραγίσουμε το μπουκάλι, περίπου για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.