Αποστείρωση βάζων

Αποστείρωση βάζων - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Αποστείρωση στον φούρνο:

Πλένουμε πολύ καλά, µε ζεστό νερό και σαπούνι, τα βάζα και τα καπάκια τους.
Αφού τα σκουπίζουμε, με καθαρή πετσέτα, τα βάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου μας, αφού απλώσουμε µια πετσέτα και κλείνουμε το φούρνο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις και τα αποστειρώνουμε για 15΄.
Όταν βγάλουμε τα βάζα από το φούρνο, κι αφού κρυώσουν λίγο, για 1' - 2', τα γεμίζουμε, με ζεστό το υλικό που θέλουμε να διατηρήσουμε, μέχρι πάνω, ξεχειλιστά, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.
Τα γυρνάμε ανάποδα, (με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο μας) και τ᾿ αφήνουμε έτσι, μέχρι τα βάζα να κρυώσουν καλά.
Φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, τα αποστειρωμένα βάζα, με το γλυκό ή το φαγητό, για μήνες.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, τότε το διατηρούμε οπωσδήποτε, στο ψυγείο.


•   Αποστείρωση με βρασμό:


Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια µε νερό και σαπούνι, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό που να τα σκεπάζει. 
Τα αφήνουμε να βράσουν για 12' λεπτά και έπειτα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Τα βάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα και έπειτα τα σκουπίζουμε.
Εναλλακτικά, αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου να στεγνώσουν, στους 120°C για 4' - 5' λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τον πρώτο τρόπο.

•   Αποστείρωση σε φούρνο μικροκυμάτων:


Εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία, μετά το πλύσιμο, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατότερη ρύθμιση για 5', υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό στα καπάκια ή στα βάζα.

•   Αποστείρωση μπουκαλιών:


Όταν πρέπει να αποστειρώσουμε μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά, τα τοποθετούμε όρθια σ' ένα ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας μας, ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο, για να τ' αποστειρώσουμε.
Έπειτα τα βγάζουμε από το φούρνο και τ' αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στον πάγκο της κουζίνας μας να στεγνώσουν τελείως και να κρυώσουν.


9 σχόλια:

  1. Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, αυτά τα καπάκια είναι ανοιχτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αποστειρώνουμε άδεια βάζα, τα καπάκια είναι πάντα χωριστά.

      Διαγραφή
  2. Χρήσιμες συμβουλές. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Για πιο λόγο να αποστηρωθουν τα βαζα? Κάνει να τα αποστηρωθουν σε αποστηροτη για μπιμπερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου γεια σου. Αποστειρώνουμε τα βάζα, για να τα απαλλάξουμε από το μικροβιακό φορτίο που φυσιολογικά έχουν, κι έτσι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας χαλάσει το τρόφιμο που θα αποθηκεύσουμε.
      Η αποστείρωση είναι επιβεβλημένη όταν η συντήρηση γίνεται εκτός ψυγείου, ή στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Για τον αποστειρωτή μπιμπερών, απλά δεν ξέρω· όλα εξαρτώνται από την θερμοκρασία και τον χρόνο που λειτουργεί, αν είναι αρκετό.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για την απαντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!Συγχαρητήρια για τις εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σας!! Θέλω να κάνω το λικέρ ροδιού , την συνταγή που έχετε ανεβάσει ( η οποία είναι εξαιρετική και εύκολη) και θέλω να αποστειρώσω τα μπουκάλια. Κάποια από αυτα είναι από λικέρ, κονιάκ κ.λ.π. Όσον αφορά την αποστείρωση και συγκεκριμένα το στέγνωμα πως μπορώ να τα στεγνώσω; στο φούρνο; με την οπή προς τα πάνω; Συγγνώμη αν είναι χαζή η ερώτηση μου αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοια θέματα, πρώτη φορά θα δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε καλά, μπορούμε να τα βάλουμε όρθια σ' ένα ταψάκι και να τα αποστειρώσουμε. Όσο για το στέγνωμα, μπορούμε και να τα αφήσουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στον πάγκο της κουζίνας μας να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Αλλά και να μην είναι τελείως στεγνά τα μπουκάλια, δεν υπάρχει θέμα, το λικέρ δεν θα έχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σας.Ευχαριστω για τους εναλλακτικούς τροπους αποστείρωσης αλλα εχω να προσθεσω ότι:Τα πασης φυσεως μυρωδικα η σαλατικα (μαιδανος,δυοσμος..)τα πλενω , τ ακουμπω σε πετσετα και στη συνεχεια σε αποστειρωμένο βαζο και στο ψυγειο.Κρατουν έως 20 μέρες( ίσως και παραπάνω δε ξερω γιατι τα καταναλωσα).Θα επιχειρησω να βαλω κι ετοιμο φαγητο να στέλνω στα παιδια εκτος Ελλαδας.Ευχαριστω για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους