Header Ads

Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας

Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Φανουρόπιτα αυτή, είναι συνταγή της γιαγιά μου της Αντωνίας και, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, την έφτιαχνε σε κάθε περίσταση που απαιτούσε την βοήθεια του Αγίου. Και βέβαια, επειδή ήταν νηστίσιμο γλυκό, με εξαιρετική γεύση, σε κάθε Σαρακοστή, η γιαγιά μου φρόντιζε να μην λείπει ποτέ από το σπίτι μας.

Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•   500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•   1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) ηλιέλαιο
•   1 φλυτζ. τσαγιού & 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη (280 γρ.)
•   ¾ φλυτζ. τσαγιού (180 γρ.) χυμό πορτοκαλιού
•   ½ φλυτζ. τσαγιού νερό (120 γρ.)
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•   1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα με λίγο γαρύφαλλο
•   50 γραμ. σταφίδα
•   20 -25 γραμ. καρυδόψιχα
•   ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σ΄ ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Παίρνουμε μια κουταλιά απ΄ το αλεύρι, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε.
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο για 5' να αφρατέψουν.
Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε εναλλάξ, το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι, κι όταν τελειώσει ο χυμός, συνεχίζουμε με το νερό.
Κατόπιν ρίχνουμε την κανέλλα με το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, αν μας έχει μείνει αλεύρι το προσθέτουμε και αφού απορροφηθεί, ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Αλείφουμε με ηλιέλαιο ή μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30, το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και το κουνάμε να πάει παντού. Το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε, για να πέσει το περιττό αλεύρι.
Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Φανουρόπιτα της γιαγιάς Αντωνίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και το κουνάμε να απλωθεί παντού.Ψήνουμε τη Φανουρόπιτα σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου (εγώ την έψησα στον αέρα, στους 160°C, για 55' λεπτά).
Όταν κρυώσει, εάν θέλουμε, κοσκινίζουμε επάνω ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία.

Η Φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται όχι μόνο στη μνήμη του Αγίου, στις 27/8, αλλά και σε κάθε περίπτωση που θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθειά του. Ακολούθως την πηγαίνουμε στην εκκλησία για να ευλογηθεί και κατόπιν τη μοιράζουμε στο εκκλησίασμα.

Κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας, καλό είναι να διαβάζουμε την παρακάτω ευχή:

Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Οὐράνιος  Ἄρτος,
ὁ τῆς βρώσεως τῆς μενούσης εἰς τὸν αἰώνα πλουσιοπάροχος χορηγός,
ὁ δοτὴρ τῶν ἀγαθῶν, ὁ δὲ Ἠλιού τροφήν ἀγεώργητον πηγάσας,
ἡ ἐλπὶς τῶν ἀπηλπισμένων,
ἡ βοήθεια τῶν ἀβοηθήτων καὶ σωτηρία τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Εὐλόγησον τὰ δῶρα ταῦτα καὶ τοὺς ταῦτα σοὶ προσκομίσαντας,
εἰς δόξαν σὴν καὶ τιμὴν τοῦ ἁγίου ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, ἀγαθέ, τοῖς εὐπρεπίσασι τά δῶρα ταῦτα,
πάντα τὰ ἐγκόσμια καὶ ὑπερκόσμια ἀγαθά σου.
Εὔφρανον αὐτοὺς ἐν χαρᾷ μετὰ τοῦ προσώπου σου,
δεῖξον αὐτοῖς ὁδοὺς πρὸς σωτηρίαν.
Τὰ αἰτήματα τῶν καρδιῶν αὐτῶν καὶ πάσαν τὴν βουλὴν αὐτῶν ταχέως πλήρωσον, ὁδηγῶν αὐτοὺς πρὸς ἐργασίαν τῶν ἐντολῶν σου,
ἵνα διὰ παντὸς ἐν εὐφροσύνῃ καὶ ἀγαλλιάσει ὑμνῶσι
καὶ δοξάζωσι τὸ πάντιμον καὶ μεγαλοπρεπὲς ὄνομά σου,
πρεσβείαις τῆς ὑπερευλογημένης Θεοτόκου,
τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, τοῦ Θαυματουργοῦ,
καὶ πάντων Σου τῶν Ἁγίων. Ἀμήν.

Δείτε επίσης: Μοναστηριακή Φανουρόπιτα από την Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλησπερα σας.Η συνταγη εξαιρετικη.Και νομιζω πως η προσθηκη νερου την βοηθαει να μη τριβεται.Εγω μονο αφαιρω την κανελλα γιατι δεν μου αρεσει.προσθετω ξυσμα πορτοκαλιου.Βοηθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, βοήθεια σε όλο τον κόσμο.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.