Η μαρμελάδα σταφύλι με μπανάνα, είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή της κλασικής συνταγής, που αρέσει πολύ σε όλα τα παιδιά.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο φρούτων, έχει σαν αποτέλεσμα μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, που έναι ότι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.
Υλικά
• 1 κιλό σουλτανίνα (καθαρισμένη από τα κοτσάνια)
• 1 μπανάνα (100 - 120 γραμ.)
• 500 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας λικέρ αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ο συνδυασμός αυτών των δύο φρούτων, έχει σαν αποτέλεσμα μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, που έναι ότι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.
Μαρμελάδα Σταφύλι - Μπανάνα
Υλικά
• 1 κιλό σουλτανίνα (καθαρισμένη από τα κοτσάνια)
• 1 μπανάνα (100 - 120 γραμ.)
• 500 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας λικέρ αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε σουλτανίνα γερή, ώριμη και γλυκιά. Την πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και την βάζουμε σ' ένα μπολ. Όταν την καθαρίσουμε όλη, μπορούμε να συνεχίσουμε με δύο τρόπους· ο πρώτος είναι να αφήσουμε τα σταφύλια στο μπολ, να ρίξουμε τη ζάχαρη, το λικέρ, το νερό, να πιέσουμε τις ρόγες με το χέρι μας να σπάσουν και μετά να τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ο δεύτερος και πιο εύκολος, είναι να βάλουμε κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα τα σταφύλια σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη, κι έπειτα να ρίξουμε το νερό και το λικέρ. |
|
Στη συνέχεια, και στις δύο περιπτώσεις, προσθέτουμε τη μπανάνα κομμένη σε φέτες και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν. Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνει) και σιγοβράζουμε για 5΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια. Σβήνουμε την φωτιά, και αφού περάσουν 10' αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και αφήνουμε το σταφύλι μέχρι την άλλη μέρα ξεσκέπαστο, να ξεκουραστεί και να βγάλει τα υγρά του. |
|
Την άλλη
μέρα, με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα
σταφύλια όσο θέλουμε, αν και είναι καλύτερα να υπάρχουν μικρά κομματάκια
μέσα. Έπειτα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε τα λιωμένα σταφύλια, σε χαμηλή φωτιά, για 20΄ - 25' περίπου. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, για να μην μας κολλήσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη. Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στη κουτάλα μας, ή όταν ανοίγει δρόμο στον πάτο της κατσαρόλας. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει. Αν θέλουμε να την αποθηκεύσουμε εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα, με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν. Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο. -- Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1' - 2' ακόμη. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.