Η αρμπαρόριζα ή αλλιώς πελαργόνι, είναι ένα φυτό με πολύ αρωματικά φύλλα, που το χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική, ή για να φτιάξουμε πολύ ιδιαίτερα και γευστικά λικεράκια.
Ανάλογα με τις γεύσεις μας, αυτό το λικέρ μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τσίπουρο, βότκα, ή κρασί.
Υλικά
• 40 - 45 φύλλα αρμπαρόριζας (αλμπαρόριζας)
• 750 ml. (660 γραμ.) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 20 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 380 γραμ. ζάχαρη
• 400 ml. (ή 400 γραμ.) νερό
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ανάλογα με τις γεύσεις μας, αυτό το λικέρ μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τσίπουρο, βότκα, ή κρασί.
Λικέρ Πελαργόνιο το βαρύοσμο ή μοσχομολόχα
Υλικά
• 40 - 45 φύλλα αρμπαρόριζας (αλμπαρόριζας)
• 750 ml. (660 γραμ.) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 20 γραμ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
• 380 γραμ. ζάχαρη
• 400 ml. (ή 400 γραμ.) νερό
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε αρμαπόριζα που να μην είναι ραντισμένη, κόβουμε τα πιο γερά φύλλα, τα πλένουμε πολύ καλά σε μπολ με αρκετό νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν. | |
Βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο,
αποστειρωμένο βάζο, μεγέθους περίπου 1 λίτρου, που να κλείνει αεροστεγώς. Ρίχνουμε το τσίπουρο, τα 20 γραμ. ζάχαρη, κλείνουμε καλά το βάζο και το κουνάμε ελαφρά, να βραχούνε όλα τα φύλλα. Το φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και στον πάγκο της κουζίνας μια χαρά γίνεται). Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο, στη συνέχεια κάθε 6 - 7 μέρες και μετά από 25 - 30 μέρες, είναι έτοιμο. |
|
Σουρώνουμε το λικέρ, που πλέον είναι
κιτρινοπράσινο, αφαιρούμε τα φύλλα, έπειτα το περνάμε από
τουλπάνι (λεπτό, πυκνό πανί) και το βάζουμε σ' ένα μεγαλύτερο,
αποστειρωμένο βάζο, ή μπουκάλι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 4' - 5' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. Προσθέτουμε στο λικέρ αρμαπόριζα το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 2 - 3 μέρες, ανακινώντας το δυο - τρεις φορές, να δέσουν οι γεύσεις. Το απολαμβάνουμε σκέτο ή καλύτερα με πάγο.
=================
Αν θέλουμε να φτιάξουμε λικέρ αρμπαρόριζα με κρασί, θα χρειαστούμε:Υλικά • 30 - 35 φύλλα αρμπαρόριζας (αλμπαρόριζας) • 750 ml. (660 γραμ.) κόκκινο γλυκό κρασί, ή όποιο άλλο θέλετε • 150 γραμ. ζάχαρη • 1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά) Εκτέλεση Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας, όπως και στην άλλη συνταγή. Βάζουμε όλα τα υλικά σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο, το κλείνουμε και το αφήνουμε να γίνει για 25 - 30 μέρες, ανακινώντας το κάπου - κάπου. Εναλλακτικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, μαζί με τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, οπότε το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο, μέσα στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τα φύλλα της αρμπαρόριζας και το κλείνουμε. Μετά από 15 - 20 μέρες το σουρώνουμε και το απολαμβάνουμε. |
4 Σχόλια
Συγχαρητήρια για το blog σας! Σκέφτομαι να το προσπαθήσω, μια που είναι από τα αγαπημένα μου φυτά, ερώτηση: τα 20 γρ. ζάχαρη που αναφέρετε στο πρώτο μέρος της συνταγής με το τσίπουρο, πότε τα χρησιμοποιούμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγώνα μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Για τη ζάχαρη που με ρωτάς, τη βάζουμε στην αρχή, μαζί με το τσίπουρο.
ΔιαγραφήΕτοιμο το λικέρ μου, πολύ ωραίο έγινε, αλλά λίγο θολό, όχι σαν το δικό σου, γιατί τι πήγε στραβά? έκανα και το λικέρ ρόδι κι έγινε τέλειο σαν ρουμπίνι!!!
ΔιαγραφήΠαγώνα μου δεν ξέρω πόσο καλά το σούρωσες, αλλά αν το περάσεις από ένα φίλτρο του καφέ, θα είναι εντάξει.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.