Header Ads

Αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών

Αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποστείρωση ονομάζεται η διαδικασία καταστροφής όλων των μικροοργανισμών που μπορεί να υπάρχουν μέσα στα βάζα και τα μπουκάλια, μέσω της έκθεσής τους σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη,  προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γλυκά με φρούτα, σάλτσες, σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα βοτάνων. 

•   Αποστείρωση στον φούρνο:

Πλένουμε πολύ καλά, µε ζεστό νερό και σαπούνι, τα βάζα και τα καπάκια τους.
Τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια σχάρα του φούρνου μας, την οποία έχουμε στρώσει με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. (Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε πάνω σ' ένα ταψί στρωμένο με πετσέτα).
Βάζουμε τη σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 110°C ή στους 150°C αν είναι κρύος ο φούρνος μας, στις αντιστάσεις ή στον αέρα και τα αποστειρώνουμε για 15΄.
Όταν βγάλουμε τα βάζα από το φούρνο, κι αφού κρυώσουν λίγο, για 1' - 2', τα γεμίζουμε, με ζεστό το υλικό που θέλουμε να διατηρήσουμε, μέχρι πάνω, ξεχειλιστά, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.
Τα γυρνάμε ανάποδα, (με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο μας) και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι τα βάζα να κρυώσουν καλά.
Φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, τα αποστειρωμένα βάζα, με το γλυκό ή το φαγητό, για μήνες.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, τότε το διατηρούμε οπωσδήποτε, στο ψυγείο.

•   Αποστείρωση με βρασμό:

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια µε νερό και σαπούνι, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό που να τα σκεπάζει, μέσα στην οποία έχουμε στρώσει μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξυδιού, για τα άλατα.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 12' λεπτά και έπειτα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τα βάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα και έπειτα τα σκουπίζουμε απ΄έξω.
Εναλλακτικά, αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου να στεγνώσουν, στους 120°C για 4' - 5' λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με την πρώτη μέθοδο.

•   Αποστείρωση σε φούρνο μικροκυμάτων:

Εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία, μετά το πλύσιμο, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατότερη ρύθμιση για 5', υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό στα καπάκια ή στα βάζα και είναι κατάλληλα για χρήση στα μικροκύματα.

•   Αποστείρωση μπουκαλιών:

Όταν πρέπει να αποστειρώσουμε μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά, τα τοποθετούμε όρθια σ' ένα ταψάκι στρωμένο με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας μας, ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο, για να τ' αποστειρώσουμε.
Έπειτα τα βγάζουμε από το φούρνο, τα τοποθετούμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο της κουζίνας μας, βάζουμε τα καπάκια χωρίς να τα βιδώσουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

-- Αν τα βάζα ή τα μπουκάλια είναι χρησιμοποιημένα ξανά και έχει μείνει μυρωδιά παρ' όλο το πλύσιμο, μπορούμε να την διώξουμε ρίχνοντάς τους μέσα λίγο καθαρό οινόπνευμα και κουνώντας τα για λίγο. Ξεπλένουμε με νερό και συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.


Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, αυτά τα καπάκια είναι ανοιχτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αποστειρώνουμε άδεια βάζα, τα καπάκια είναι πάντα χωριστά.

      Διαγραφή
  2. Χρήσιμες συμβουλές. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Για πιο λόγο να αποστηρωθουν τα βαζα? Κάνει να τα αποστηρωθουν σε αποστηροτη για μπιμπερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου γεια σου. Αποστειρώνουμε τα βάζα, για να τα απαλλάξουμε από το μικροβιακό φορτίο που φυσιολογικά έχουν, κι έτσι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας χαλάσει το τρόφιμο που θα αποθηκεύσουμε.
      Η αποστείρωση είναι επιβεβλημένη όταν η συντήρηση γίνεται εκτός ψυγείου, ή στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Για τον αποστειρωτή μπιμπερών, απλά δεν ξέρω· όλα εξαρτώνται από την θερμοκρασία και τον χρόνο που λειτουργεί, αν είναι αρκετό.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για την απαντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!Συγχαρητήρια για τις εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σας!! Θέλω να κάνω το λικέρ ροδιού , την συνταγή που έχετε ανεβάσει ( η οποία είναι εξαιρετική και εύκολη) και θέλω να αποστειρώσω τα μπουκάλια. Κάποια από αυτα είναι από λικέρ, κονιάκ κ.λ.π. Όσον αφορά την αποστείρωση και συγκεκριμένα το στέγνωμα πως μπορώ να τα στεγνώσω; στο φούρνο; με την οπή προς τα πάνω; Συγγνώμη αν είναι χαζή η ερώτηση μου αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοια θέματα, πρώτη φορά θα δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε καλά, μπορούμε να τα βάλουμε όρθια σ' ένα ταψάκι και να τα αποστειρώσουμε. Όσο για το στέγνωμα, μπορούμε και να τα αφήσουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στον πάγκο της κουζίνας μας να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Αλλά και να μην είναι τελείως στεγνά τα μπουκάλια, δεν υπάρχει θέμα, το λικέρ δεν θα έχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σας.Ευχαριστω για τους εναλλακτικούς τροπους αποστείρωσης αλλα εχω να προσθεσω ότι:Τα πασης φυσεως μυρωδικα η σαλατικα (μαιδανος,δυοσμος..)τα πλενω , τ ακουμπω σε πετσετα και στη συνεχεια σε αποστειρωμένο βαζο και στο ψυγειο.Κρατουν έως 20 μέρες( ίσως και παραπάνω δε ξερω γιατι τα καταναλωσα).Θα επιχειρησω να βαλω κι ετοιμο φαγητο να στέλνω στα παιδια εκτος Ελλαδας.Ευχαριστω για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα. Δεν το ηξερα αυτο και θα το δοκιμασω. Ερωτηση: μεσα σε αυτες τις 20 μερες, τα ανοιγες τα αποστειρωμενα μπολ και επαιρνες μυρωδικα? Ή το ανοιξες το μπολ μονο μια φορα και τα τελειωδες?? Ευχαριστω

      Διαγραφή
  7. φαγητο σε βαζο εκανα πρωτη φορα φετος...τα διατηρουσα ομως στο ψυγειο....μπορει να διατηρηθει κ εκτος ψυγειου πριν ανοιχτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.