Κεράσι γλυκό του κουταλιού

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού.
Η γιαγιά μου, συνήθιζε να το φτιάχνει με δύο ειδών κεράσια, για να γίνονται πιο γλυκά στη γεύση και το σιρόπι να παίρνει ωραιότερο, πιο σκούρο χρώμα.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε όποιο είδος κερασιών θέλουμε.  


Κεράσι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    900 γραμ. πετροκέρασα καθαρισμένα
•    450 γραμ. κεράσια (σκούρα) καθαρισμένα
•    1 κιλό ζάχαρη
•    1 φλυτζ. καφέ νερό
•    2 βανίλιες
•    χυμό από 4 λεμόνια


Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Αν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα κάνουμε μαρμελάδα κεράσι.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν. 
Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Με το ειδικό εργαλείο, (ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά),  αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς και τα κουκούτσια.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1 φλ. του καφέ νερό και το φυλάμε (το νερό), για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις και ρίχνουμε το νερό από τα κουκούτσια.
Τ᾿ αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει. 
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνει πολύ) και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε τους αφρούς από την επιφάνεια. 
Σιγοβράζουμε για 15΄, κι έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 - 8 ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι, για 10΄ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.
 

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας,  αν τρέξει δεξιά - αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο. 

-- Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, αν δηλαδή είναι αραιό, το γλυκό θα μας μουχλιάσει. 
Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε. 
Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, το γλυκό θα ζαχαρώσει. 
Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.

-- Στην κεντρική φωτογραφία με το τετράγωνο πιατάκι, βλέπουμε πως γίνεται το γλυκό και το σιρόπι, όταν το φτιάξουμε μόνο με πετροκέρασα.

-- Τα παλιά χρόνια, συνήθιζαν να βάζουν τα κεράσια στον ασβέστη, αντί για λεμόνι, για να σφίξουν και να γίνουν πιο τραγανά.
 Αν θέλουμε να τα κάνουμε έτσι, διαλύουμε τον ασβέστη (2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο) σε 2 λίτρα νερό, μέχρι το νερό να ασπρίσει καλά, τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και τα αφήνουμε για 2 ώρες.
Κατόπιν τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά!  

-- Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γάντια, στο καθάρισμα, γιατί τα κεράσια βάφουν τα χέρια.


13 σχόλια:

  1. συγχαρητηρια τόσο για την συνταγη οσο και για τον αναλυτικο τροπο παρουσιασης της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι από εμένα πολλά συγχαρητήρια. Ακολούθησα πιστά τη συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Όταν θέλησα να την ξανακάνω, θεώρησα καλύτερο να τα αφήσω περισσότερη ώρα στο λεμόνι για πιο σφιχτά κεράσια αλλά Δυστυχώς εσφιξαν τόσο που τελικά σκισανε (η φλουδα τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου για την αναλυτική παρουσίαση της συνταγής. Την έφτιαξα και εγώ και έγινε πολύ ωραία. Τώρα μου το ζητάνε συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή αλλά περίπλοκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική συνταγή! Το γλυκό είναι σαν το γλυκό της μητέρας μου! Μία ( αφελής ελαφρά) απορία: όταν αυξάνεται η ποσότητα του φρούτου, αυξάνεται αναλογικά ο χυμός λεμονιού που χρησιμοποιούμε για να σφίξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όταν αυξάνουμε την ποσότητα των κερασιών, όντως βάζουμε περισσότερο χυό λεμονιού.

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ πολύ! Κ μπράβο για το blog σου! Εξίσου υπέροχη η μαρμελάδα κεράσι που έκανα κ οι κολοκυθοκεφτέδες! Γιατί τα ωραία πρέπει να λέγονται...! Καλή συνέχεια!! Ντία

      Διαγραφή
    3. Ντία μου και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  6. Χαίρεται! Συγχαρητήρια για την συνταγή την έφτιαξα και εγώ για πρώτη φορά και έχω κάποιες απορίες. Όταν γράφετε καθαρισμένα εννοείται χωρίς κουκούτσια; φλιτζανάκι του καφέ εννοείται ή φλυτζάνι κανονικό; όταν το βάζουμε για δεύτερη φορά να σιγοβράσει πρώτα το έχουμε σε δυνατή φωτιά και μετά το χαμηλώνουμε (όπως την πρώτη φορά); τη δοκιμή αν έχει δέσει το γλυκό μας την κάνουμε ενώ βράζει η πρέπει να έχει κρυώσει; ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου καθαρισμένα τα κεράσια, εννοούμε χωρίς τα κουκούτσια.
      Όπως γράφω στη συνταγή, το φλυτζάνι είναι του καφέ και τη δεύτερη φορά βράζουμε το γλυκό κατευθείαν σε χαμηλή φωτιά.
      Τη δοκιμή για το δέσιμο του γλυκού, την κάνουμε ενώ βράζει.

      Διαγραφή
  7. Χαιρετε.Απο τα σχολια ποθ διαβασα η σθνταγη σου μου αρεσε και θα την κανω και εγω.Μια απορια αυξανουμε και τιν βανιλια οταν αυξανομε το κερασι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.