Header Ads

Λικέρ Κεράσι

Λικέρ Κεράσι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το κέρασμα που έπρεπε απαραίτητα να υπάρχει στο μπουφέ κάθε σπιτιού, την εποχή που ήμουνα παιδί. Το τσέρυ μπράντυ είναι ίσως το κλασσικότερο ηδύποτο που υπάρχει, με υπέροχη γεύση και εξαιρετικό άρωμα.
Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε και το μόνο που χρειάζεται... είναι υπομονή.

Λικέρ Κεράσι φτιαγμένο με κονιάκ


Υλικά

•   1 κιλό κεράσια μαύρα ή κόκκινα (περίπου 1150 γρ. ακαθάριστα)
•   750 ml κονιάκ
•   1 κρασοπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•   650 - 750 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
•   1 ξύλο κανέλλας
•   5 γαρύφαλλα
•   1 - 2 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και γλυκά, αλλά όχι παραγινωμένα, χωρίς χτυπήματα.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.

Έπειτα παίρνουμε τον αποπυρηνωτή, το ειδικό εργαλείο για τα βύσσινα και τα κεράσια, κι αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς που θα βγάλουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά, ή αν μας φαίνεται βολικότερο, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση μ' ένα μαχαίρι, κι έπειτα να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.

Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα μεταφέρουμε σ' ένα μπολ και τα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε μέσα και τον χυμό που έβγαλαν τα κεράσια στο καθάρισμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 μέρες, για να βγάλουν τα κεράσια τα ζουμιά τους και να λιώσει η ζάχαρη.

Έπειτα, αν θέλουμε, ξεπλένουμε τα κουκούτσια και τα φυλάμε στο ψυγείο, ώσπου να μαζέψουμε αρκετά, για να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.

Την επόμενη μέρα, αν έχει λιώσει η ζάχαρη, αλλιώς τα αφήνουμε άλλη μία, αδειάζουμε τα κεράσια μαζί με το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί σε ένα αποστειρωμένο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, το τσίπουρο και τόσο κονιάκ, που να φτάνει μέχρι ένα δάχτυλο κάτω από το χείλος του βάζου. Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και σφραγίζουμε καλά το βάζο.

Το τοποθετούμε στον ήλιο για 40 περίπου μέρες, ανακινώντας το κάθε μέρα την πρώτη εβδομάδα και μια δυο φορές τις επόμενες.
Μετά τις 30 μέρες δοκιμάζουμε το ποτό, κι ανάλογα, αν μας αρέσει το τελειώνουμε ή διαφορετικά το αφήνουμε να γίνει μερικές μέρες ακόμα.

Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, του ρίχνουμε 1 - 2 σταγόνες χυμό λεμονιού και μετά το σουρώνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, κρατώντας στην άκρη τα κεράσια.
Έπειτα το περνάμε από διπλό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) να φιλτραριστεί καλά, το περνάμε και δεύτερη φορά, αν το θέλουμε πιο καθαρό και μετά το ρίχνουμε σε πολύ καθαρά μπουκάλια.

Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο, αλλά και σε δροσερά κοκτέιλ.

-- Τα κερασάκια που κρατήσαμε στο σουρωτήρι δεν τα πετάμε, αλλά μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα βάζο, που θα το γεμίσουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης (όσο νερό τόση ζάχαρη, βρασμένο για τρία λεπτά) και να τα κάνουμε κομπόστα. Έτσι θα τα έχουμε πρόχειρα για να φτιάξουμε σοκολατάκια, να στολίσουμε τούρτες ή κέικ και ό,τι άλλο θέλουμε.

-- Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκά είναι τα κεράσια, αλλά και πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ. Οπότε μπορούμε να βάλουμε 650 γραμμάρια ζάχαρη στην αρχή, κι αφού γίνει το λικέρ και το δοκιμάσουμε, να προσθέσουμε κι άλλη λίγη στο τέλος, αν χρειάζεται.

Δείτε επίσης: Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια