Header Ads

Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) από κουκούτσια

Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λικέρ μούσμουλο ή μέσκουλα, όπως το λέμε στην Πάτρα, είναι από τα λιγότερο γνωστά σπιτικά λικέρ, παρ' όλο που είναι από τα πιο φίνα και ωραία, με πολλούς και φανατικούς φίλους.
Έχει πολύ έντονο άρωμα και γεύση, θυμίζει το αμαρέτο (πικραμύγδαλο), χωρίς όμως να είναι καθόλου πικρό.

Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) τύπου Αμαρέτο


Υλικά

•    220 γραμ. (70) κουκούτσια από μούσμουλα (μέσκουλες)
•    6 μούσμουλα (μέσκουλες) ολόκληρα
•    800 ml. τσίπουρο ή κονιάκ ή βότκα
•    20 γραμ. ζάχαρη

   Για το σιρόπι

•    400 γραμ. ζάχαρη
•    360 γραμ. νερό
•    2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ή ακόμα καλύτερα μαζεύουμε τις μέσκουλες (μούσμουλα), ώριμες, αλλά όχι παραγινωμένες.
Τις τρώμε ή τις φτιάχνουμε μαρμελάδα, βάζοντας τα κουκούτσια στην άκρη.
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αλλιώς τα μαζεύουμε λίγα - λίγα και κάθε φορά, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίσουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με τούλι, που το έχουμε τοποθετήσει στον ήλιο.

Όταν μαζέψουμε όσα χρειαζόμαστε, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε πολύ καλά και στη συνέχεια τα βάζουμε σ᾿ ένα μεγάλο βάζο ή μπουκάλι, μαζί με το τσίπουρο (ή όποιο άλλο αλκοόλ επιλέξουμε), τη ζάχαρη και τα ολόκληρα μέσκουλα.
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη στο στόμιο, για να σφραγίσει καλά το βάζο ή το μπουκάλι και το κλείνουμε με το καπάκι του.
Το αφήνουμε σε μέρος που να το "βλέπει" ο ήλιος μερικές ώρες (ιδανικά σε βεράντα), για 50 - 60 μέρες, ανακινώντας το βάζο ή το μπουκάλι 1 φορά την εβδομάδα.

Σουρώνουμε το ποτό με ένα σουρωτήρι και τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), διπλωμένο 2 - 3 φορές ή βαμβάκι, για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τα μούσμουλα, και να το καθαρίσουμε.
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ, έχουμε βάλει σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα έχουμε βράσει για 5', από την ώρα που θα πάρει βράση, στο τέλος έχουμε ρίξει το χυμό λεμονιού και το έχουμε αφήσει να κρυώσει τελείως.

Ανακατεύουμε το σουρωμένο ποτό με το σιρόπι, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια που κλείνουν καλά και το αφήνουμε 5 - 6 μέρες να ωριμάσει.

Έπειτα, το ξανασουρώνουμε αν χρειαστεί και απολαμβάνουμε την υπέροχη, δυνατή γεύση του και το πολύ ωραίο άρωμά του.

-- Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά λικέρ, βάζουμε 100 γραμ. σιρόπι λιγότερο, δοκιμάζουμε το αποτέλεσμα και ανάλογα, το φέρνουμε στη γεύση μας.

-- Όσον αφορά το θόρυβο που έχει γίνει κατά καιρούς, όσον αφορά την ασφάλεια στην κατανάλωση κουκουτσιών από πυρηνόκαρα, πικραμυγδάλων και αμυγδάλων, κατά συνέπεια και των ποτών που τα περιέχουν, η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής, όταν ξέρουμε τα εξής: (Δείτε εδώ).


Δείτε επίσης: Λικέρ Μαστίχα Χίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια