Header Ads

Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto)

Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λικέρ αμαρέττο, μας έχει έρθει από τη γειτονική Ιταλία και το όνομα του, σημαίνει πικρούτσικο. Φτιάχνεται με πικραμύγδαλα ή αμύγδαλα κουκουτσιών από πυρηνόκαρπα, κατά κύριο λόγω από βερύκοκα ή κεράσια, αλλά και βύσσινα, ροδάκινα, νεκταρίνια ή δαμάσκηνα.

Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto)


Υλικά

•    120 γραμ. (140 - 160) αμύγδαλα από κουκούτσια βερίκοκου
•    1 λίτρο τσίπουρο ή κονιάκ ή βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας
•    1 κουτ. σούπας ζάχαρη
•    2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγοράζουμε τα βερύκοκα για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα και το γλυκό του κουταλιού της χρονιάς, βάζοντας τα κουκούτσια στην άκρη.
Αλλιώς τα μαζεύουμε λίγα - λίγα, και κάθε φορά τα πλένουμε καλά, τα σκουπίσουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με τούλι, που το έχουμε τοποθετήσει στον ήλιο.
Όταν μαζέψουμε όσα χρειαζόμαστε, σπάμε τα κουκούτσια ένα - ένα και βγάζουμε το αμύγδαλο που έχουν μέσα.
Τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε πολύ καλά να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα βάζουμε σ᾿ ένα μεγάλο, πολύ καθαρό βάζο ή μπουκάλι, μαζί με το τσίπουρο και τη μία κουταλιά ζάχαρη.
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη στο στόμιο για να σφραγίσει καλά το βάζο ή το μπουκάλι και το κλείνουμε με το καπάκι.
Το αφήνουμε σε μέρος που να το "χτυπάει" ο ήλιος αρκετές ώρες (ιδανικά σε ταράτσα), για 50 - 60 μέρες, ανακινώντας το βάζο ή το μπουκάλι 2 - 3 φορά την πρώτη εβδομάδα και από μια φορά τις επόμενες.

Σουρώνουμε το ποτό με ένα σουρωτήρι και τούλι διπλωμένο πολλές φορές, για να αφαιρέσουμε τα πικραμύγδαλα και να το καθαρίσουμε.
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ, έχουμε βάλει σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα έχουμε βράσει για 5', από την ώρα που θα πάρει βράση, στο τέλος έχουμε ρίξει το χυμό λεμονιού και το έχουμε αφήσει να κρυώσει τελείως.

Αφού περάσουμε το ποτό από τουλπάνι (λεπτό, πυκνό ύφασμα) ή χάρτινο φίλτρο του καφέ και καθαρίσει καλά, το ανακατεύουμε με το σιρόπι και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια που κλείνουν καλά και το αφήνουμε 10 - 15 μέρες να ωριμάσει.

Μετά απολαμβάνουμε την υπέροχη, γλυκόπικρη γεύση του και το εξαιρετικό του άρωμα.

-- Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά λικέρ, βάζουμε 100 γραμμάρια σιρόπι λιγότερο, δοκιμάζουμε το αποτέλεσμα και ανάλογα, το φέρνουμε στη γεύση μας.

-- Τα αμύγδαλα, μπορούμε να τα στεγνώσουμε στον ήλιο και αφού τα τρίψουμε, να τα χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε τα γλυκά μας.

-- Αν μπορέσουμε να βρούμε πικραμύγδαλα γίνεται εξαιρετικό, αλλά και με κουκούτσια κερασιού, γίνεται πιο αρωματικό.


-- Όσον αφορά το θόρυβο που έχει γίνει κατά καιρούς, όσον αφορά την ασφάλεια στην κατανάλωση πικραμυγδάλων και αμυγδάλων από κουκούτσια πυρηνόκαρπων, κατά συνέπεια και των ποτών που τα περιέχουν, η αλήθεια είναι ότι:
Στα αμύγδαλα (τους πυρήνες), που βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια των περισσοτέρων πυρηνόκαρπων φρούτων (και περισσότερο στα βερύκοκα) και στους ωμούς καρπούς, ανιχνεύεται ποσότητα από μία φυτική ουσία που ονομάζεται αμυγδαλίνη ή βιταμίνη Β17, παρ᾿ όλο που στην πραγματικότητα, δεν είναι βιταμίνη.
Πρόκειται για την κυανιούχο ουσία (cyanide) κυανιδίνη, που με την επίδραση ενζύμων, διασπάται σε γλυκόζη, υδροκυανικό οξύ, και βενζαλδεϋδη, ενώ με τη βοήθεια των ενζύμων του σάλιου προκύπτει κυάνιο.
Παρ᾿ όλα αυτά, αν καταναλώσουμε αμυγδαλίνη σε μικρή ποσότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι τοξική και μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.
Αφού λοιπόν τα πικραμύγδαλα περιέχουν αυτήν την ουσία, τότε γιατί τα χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία;

Λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Η απάντηση βρίσκεται στην επεξεργασία και μάλιστα στην θέρμανσή τους.
Όπως έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και περιγράφεται στον κώδικα τροφίμων και ποτών του Καναδά, (στο υπογραμμισμένο σημείο στη φωτογραφία), οι κυανιούχες ουσίες και ενώσεις, αποσυντίθενται εύκολα με τη θέρμανσή τους και έτσι, τα μαγειρεμένα τρόφιμα περιέχουν λίγη ή καθόλου κυανιούχο ουσία.

Όταν λοιπόν θερμαίνουμε στο ταψί, την κατσαρόλα, ή στον ήλιο τα πικραμύγδαλα, καταστρέφουμε την επικίνδυνη ουσία και μπορούμε να απολαύσουμε τα γλυκά ή τα ποτά μας, χωρίς κανένα φόβο.

-- Η αμυγδαλίνη, περιέχει σάκχαρα και κυανίδη, η οποία κυανίδη πιστεύεται πως είναι η δραστική ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο.
Έχει χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, χωρίς όμως ποτέ, να έχει εγκριθεί από τον FDA (ΕΟΦ της Αμερικής).


Δείτε επίσης: Λικέρ φραγκόσυκο

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλημέρα σας.
    Είχα φτιάξει τη συνταγή σας πριν φύγω για διακοπές τον Αύγουστο. Επειδή δε θα ήμουν εκεί να προσέχω μήπως γκρεμιστεί το βάζο, το έβαλα στο λιγότερο εκτεθειμένο στο δυνατό αέρα μπαλκόνι μου, όπου είχε ήλιο μόνο από μεσημέρι και μετά, κι έτσι δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ψηθεί καλά (αν και πραγματικά τα καλοκαιρινά απογεύματα η ζέστη στο συγκεκριμένο μπαλκόνι είναι ανυπόφορη) και τώρα το έχω μετακινήσει στο πιο ηλιόλουστο μπαλκόνι μου, όπου σκέφτομαι να το αφήσω κανένα μήνα ή και δίμηνο ακόμη, όσο υπάρχει αρκετός ήλιος στην περιοχή. Κάνω καλά ή κινδυνεύω να αχρηστευτεί το λικέρ; Πιστεύετε ότι θα έχει ψηθεί ήδη όσο πρέπει;
    Ευχαριστώ πολύ.
    Ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου το λικεράκι σου, με βάση αυτά που μου γράφεις, είναι έτοιμο.
      Σούρωσέ το, βάλτου το σιρόπι και καλόπιοτο.

      Διαγραφή
  2. άφησα σε ένα ντουλάπι τα κουκούτσια με το κονιάκ για περίπου 1 χρόνο (τα χα ξεφλουδίσει πρώτα αλλά δεν θυμάμαι αν τα μούλιασα ή τα ζεμάτισα. Τώρα που τα θυμήθηκα δεν ξέρω τί να το κάνω, γιατί φοβάμαι μην δηλητηριαστώ. Βέβαια μυρίζει φανταστικά και με βάζει σε πειρασμό..να επιχειρήσω να το ετοιμάσω με σιρόπι ή να το πετάξω όπως είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σουζάνα μου εγώ πρώτα θα το έβαζα στον ήλιο για μια εβδομάδα (να είμαι σίγουρη) και μετά θα του έβαζα το σιρόπι.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.