Header Ads

Λικέρ φραγκόσυκο

Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα ωραιότατο, αν και όχι πολύ γνωστό σπιτικό λικέρ.
Το φραγκόσυκο, γίνεται σε διάφορες αποχρώσεις, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των καρπών, που θα χρησιμοποιήσουμε.
Άσχετα όμως από το χρώμα που θα μας βγει, γίνεται ένα πολύ ξεχωριστό λικέρ, με φίνα και ιδιαίτερη γεύση.


Λικέρ φραγκόσυκο


Υλικά


•    15 - 16 φραγκόσυκα
•    750 ml. τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
•    150 γραμ. ζάχαρη

•    2 ξύλα κανέλλας

     Για το σιρόπι


•    430 γραμ. ζάχαρη
•    380 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση


Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χρησιμοποιώντας απαραίτητα γάντια κήπου, μαζέυουμε τα φραγκόσυκα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα μαύρα κομπάκια και τα αγκάθια που υπάρχουν.
Όταν τελειώσουμε, αλλάζουμε γάντια βάζοντας μιας χρήσης και πλένουνε πάρα πολύ καλά τα φραγκόσυκα. Αν δεν βάλουμε γάντια, υπάρχει φόβος να γεμίσουνε τα χέρια μας με πολύ ψιλά αγκαθάκια.
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακινητοποιώντας τα φραγκόσυκα μ᾿ ένα πιρούνι, κόβουμε πρώτα τις άκρες τους και έπειτα, αφού χαράξουμε κατά μήκος τη φλούδα τους, με το μαχαίρι και με υπομονή, τα ξεφλουδίζουμε.
Αν δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε με πηρούνι, τα πιάνουμε με το χέρι μας (οπωσδήποτε με γάντι), τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε καθαρό πιάτο.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Ρίχνουμε τα 150 γραμμάρια ζάχαρη, βάζουμε τις κανέλλες και απογεμίζουμε με το αλκοόλ.
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 15 - 20  μέρες.
Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. 

Μετά από 20 μέρες περίπου, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.

Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τα φραγκόσυκα, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τούλι και έπειτα με το τούλι τα σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολύ χυμό γίνεται.
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα.
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ φραγκόσυκο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.
Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, το σουρώνουμε άλλη μία φορά
αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.


Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Καλή σου ημέρα Γιώτα μου.
    Πω πω τί ενδιαφέρουσα ιδέα!
    Δεν είχα φανταστεί ότι αυτοί οι καρποί μπορούν να "μπουν" και στο ποτήρι ...
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου καλημέρα.
      Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει - αυτό είναι το αγαπημένο του άντρα μου - να το φτιάξεις οπωσδήποτε, αξίζει τον κόπο.
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. ούτε που μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσε να γίνει!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες στην "κουζίνα" μου. Όχι μόνο γίνεται, αλλά έχει την πιο φίνα γεύση, που έχω δοκιμάσει ποτέ. Αν μπορέσεις φτιάξτο. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ! αλλά χωρίς την κανέλα η λιγότερη ισως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραια! να ρωτησω ομως, αν δεν προσθεσω το σιροπι, βγαινει σαν σναπ΄? (σφηνακι)΄;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου, αλλά χωρίς καθόλου ζάχαρη εμένα δεν μου αρέσει.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.