Γεμιστά

Τα φαγητά της γιαγιάς - ΓεμιστάΤο πιο αγαπημένο των παιδιών!
Από τα πιο υγιεινά και νόστιμα φαγητά, που μπορούμε να φτιάξουμε.
Τα παραγεμιστά, όπως τα έλεγε η γιαγιά μου, είναι ίσως απ᾿ τα λίγα φαγητά που έχουν πάρα πολλούς φίλους και ελάχιστους «εχθρούς».



Γεμιστά

Υλικά

•    4 ώριμες ντομάτες
•    4 πιπεριές πράσινες
•    4 κολοκυθάκια
•    4 μελιτζάνες φλάσκες
•    16 κ. σ. κοφτές ρύζι, καρολίνα
•    3 κρεμμύδια ξερά
•    3 σκελίδες σκόρδο
•    1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    λίγο δυόσμο
•    1 - 2 πατάτες, κυδωνάτες
•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κ. σ. κοφτή ντοματοπελτέ
•    ¼ κ. γλ. ζάχαρη
•    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε με τη σειρά σ᾿ ένα μεγάλο ταψί.
Κόβουμε μία φέτα απ’ την κάθε ντομάτα, προσέχοντας να μείνει ενωμένη, με την ντομάτα, δεν την χωρίζουμε τελείως και μ᾿ ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Προσέχουμε ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Έπειτα κόβουμε μία φέτα απ’ το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε και πετάμε τα σποράκια και κρατάμε το λευκό μέρος τους.
Συνεχίζουμε με τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, κόβοντας από μια λεπτή φέτα, κατά μήκος και με την βοήθεια ενός μαχαιριού, σκάβουμε και αδειάζουμε, το εσωτερικό τους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Βάζουμε το εσωτερικό (την ψίχα) των λαχανικών μας σε πολυκόφτη, μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα ψιλοκόβουμε. 
(Μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε και με μαχαίρι, ή να τα τρίψουμε σε χοντρό τρίφτη).
Αδειάζουμε τη γέμιση σ᾿ ένα μπολ και προσθέτουμε το ρύζι, (αφού το πλύνουμε), τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και ανακατεύουμε. (Απ᾿ το λάδι κρατάμε λίγο).
Μ᾿ ένα κουτάλι, γεμίζουμε κάθε λαχανικό, χωρίς να το βγάλουμε απ᾿ το ταψί, μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γεμιστά
Βάζουμε τα καπάκια και τα περιχύνουμε με το  υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. 

Μπορούμε να ρίξουμε στα κενά, τυχόν γέμιση που μας έμεινε. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις  1 ώρα και 30΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν και μείνουν με το λάδι τους.
 

Νερό δεν βάζουμε καθόλου, γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά.
 

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.


1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα. Εγω γεμιζω μονο πιπιριες κ.ντοματες.Σ ενα τηγανι τσιγαριζω το κρεμμυδι προσθετω φρεσκια ντοματα μπολικο μαιντανο δυοσμο ρυζι αλατι πιπερι κ.νερακι.οταν τελειωσω το γεμισμα βαζω απο πανω σε καθε γεμιστο :λαδι φρεσκια ντοματα κ.μαιδανο.δοκιμαστε το γινεται πεντανοστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους