Δεν είναι εξακριβωμένο που πρωτοεμφανίστηκε το ρύζι . Άλλοι θεωρούν τόπο που γεννήθηκε την Ασία και άλλοι την Αφρική.
Στην Ευρώπη το μετέφεραν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κοιλάδα του Ινδού. Οι Ρωμαίοι το ήξεραν, αλλά δεν το καλλιεργούσαν.
Στη χώρα μας η καλλιέργεια του αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά επαρκεί και για εξαγωγή.
Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία και σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένιο που είναι αιτία της ασθένειας κοιλιοκάκης και για αυτό χρησιμοποιείται και ως πρώτο δημητριακό των μωρών.
Δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη, ούτε νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, η ποικιλία κόκκινου ρυζιού αν καταναλώνεται συχνά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Το ρύζι διαχωρίζεται σύμφωνα με την επεξεργασία σε 3 βασικούς τύπους:



Είδη ρυζιού ως έτοιμο προϊόν:
Το ρύζι κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Τα βασικά είδη ρυζιού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι:


Τρόπος και χρόνος μαγειρέματος: 1 μέρος Καρολίνα, χρειάζεται 2½ - 3 μέρη υγρού για να μαγειρευτεί.
Χρειάζεται γύρω στα 13΄ λεπτά αν θέλουμε να κρατάει λίγο και 15΄ λεπτά, αν μας αρέσει πιο μαλακό.

Τρόπος και χρόνος μαγειρέματος: 1 μέρος Νυχάκι, χρειάζεται 2½ - 3 μέρη υγρού για να μαγειρευτεί.
Χρειάζεται γύρω στα 10΄- 12΄ λεπτά.

Χρειάζεται γύρω στα 15΄- 20΄ λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακό το θέλουμε.




Συνήθως Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Ιδανικά για κλασσικό ιταλικό ριζότο.

Τα μυστικά του καλού μάγειρα - τρόποι μαγειρέματος:
• 1. Μπορούμε να σοτάρουμε το ρύζι σε λιπαρή ουσία και μετά προσθέτουμε υγρό, μετρημένο με ακρίβεια. Έτσι το πιλάφι δεν λασπώνει, λόγω της λιπαρής ουσίας που απορροφάει.
• 2. Βάζουμε υγρό μετρημένο με ακρίβεια να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, ακολουθώντας τους χρόνους μαγειρέματος που ενδείκνυνται για κάθε τύπο ρυζιού.
• 3. Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο νερό (όχι ζωμό και πάει χαμένος).
• Για το σοτάρισμα του ρυζιού αλλά και για να προσθέσουμε από πάνω στο τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο ή και τα δύο μαζί.
• Όταν χρησιμοποιούμε ρύζι τύπου Καρολίνα ή Νυχάκι καλό είναι να το ξεπλένουμε, πριν το μαγειρέψουμε, κάτω από τρεχούμενο νερό σε σουρωτήρι. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνουμε σημαντική ποσότητα από την «κόλλα», το άμυλο των κόκκων του ρυζιού και πετυχαίνουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα χυλωμένο αλλά όχι λασπωμένο.
Στις υπόλοιπες ποικιλίες το πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο.
• Το υγρό, νερό ή ζωμός που θα προσθέσουμε στο σοταρισμένο ρύζι, είναι καλό να είναι πολύ ζεστό ή βραστό, ούτως ώστε να μη διακοπεί το μαγείρεμα και χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθει το φαγητό και πάλι, στο σημείο βρασμού.
• Αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι, δεν κινδυνεύουμε να μας κολλήσει το ρύζι, ή να εξατμιστούν τα υγρά του πιο γρήγορα.
• Φροντίζουμε να μην ανοίγουμε την κατσαρόλα συνέχεια. Αν έχουμε αμφιβολία εάν φτάσουν τα υγρά, ελέγχουμε το ρύζι περίπου στη μέση του χρόνου μαγειρέματος. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
Όσον αφορά στο αλάτι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο υγρό, δηλαδή για 350 γραμ. ρύζι. Πάντα στο τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αν χρειαστεί.
6 Σχόλια
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Εύχομαι καλή συνέχεια σε ό, τι κάνετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σας λόγια.
ΔιαγραφήΠολυ καλος οδηγος για τα ρυζια και το μαγειρευμα τους !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ θερμά.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πάρα πολύ! 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικες πληροφοριες για νεες μαγειρισες που χρειαζονται βοηθεια ωστε να μαθουν τν κουζινα....συγχαρητηρια....μ βοηθησαν παρα πολυ οι πληροφοριες σας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.