Header Ads

Σπιτικός Ντοματοπελτές ή Πάστα ντομάτας

Σπιτικός Ντοματοπελτές ή Πάστα ντομάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα βασικότερα υλικά της ελληνικής κουζίνας, ήταν πάντοτε οι ντομάτες.
Άφθονες το καλοκαίρι στους λαχανόκηπους των σπιτιών, έμπαιναν σχεδόν σε κάθε φαγητό, χαρίζοντας το καταπληκτικό άρωμα και τη μοναδική τους γεύση.

Επειδή όμως τα παλιότερα χρόνια το χειμώνα δεν υπήρχαν ντομάτες, (ναι! κάποτε υπήρχε εποχικότητα στην παραγωγή των τροφίμων), οι νοικοκυρές επινόησαν έναν πολύ απλό τρόπο να τις συντηρούν, κάνοντάς τες ντοματοπολτό, που μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.

Έτσι κάθε χρόνο, προς το τέλος του καλοκαιριού, μάζευαν τις πιο ώριμες και γλυκές ντομάτες, αφαιρούσαν τις φλούδες και τα υγρά τους, τις έβραζαν και έφτιαχναν την πιο νόστιμη, γευστική και αρωματική πάστα ντομάτας, που μπορούμε να φανταστούμε.

Παραδοσιακός Ντοματοπελτές ή πάστα ντομάτας


Υλικά

•  10 κιλά ώριμες γλυκές ντομάτες (περίπου)
•  αλάτι όσο πάρει
•  ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις καθαρίζουμε αν χρειάζεται και τις κόβουμε στα 4 ή στα 6. Τις τοποθετούμε σε ένα πολύ καθαρό, πλαστικό τελάρο λαχανικών ή σε κάποιο άλλο τρυπητό σκεύος, σε στρώσεις, ρίχνοντας ανάμεσα σε κάθε μία αλάτι.

Τις σκεπάζουμε με ένα καθαρό τούλι ή ύφασμα, για να μην πηγαίνουν έντομα και ζωύφια, και τις αφήνουμε μία μέρα, για να στραγγίσουν τα πολλά ζουμιά.

Την επόμενη μέρα, τοποθετούμε ένα μεγάλο σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη και τρίβουμε με το χέρι μας τις ντομάτες, μέσα στο σουρωτήρι, μέχρι να λιώσουν.

Δείτε κι αυτό: Φρέσκος χυμός ντομάτας όλο το χρόνο

Πετάμε τις φλούδες και τους σπόρους που θα μείνουν και τον χυμό τον βάζουμε μέσα σε μία πολύ καθαρή, βρεγμένη και καλά στυμμένη μαξιλαροθήκη, την δένουμε από πάνω και την κρεμάμε για μια μέρα σε δροσερό μέρος για να στραγγίσει.

Την επόμενη μέρα, αδειάζουμε τον ντοματοπολτό από την μαξιλαροθήκη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τον βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει.

Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, κι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, για να μην μας κολλήσει ο πολτός, τον βράζουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα, που να μην πέφτει από την σπάτουλα.

Αδειάζουμε την πάστα σε δυο μεγάλα, ανοξείδωτα ταψιά, την ανακατεύουμε με λίγο λάδι, την απλώνουμε ομοιόμορφα, την σκεπάζουμε καλά μ' ένα τούλι (για τα ζωύφια) και την βάζουμε στον ήλιο για μια εβδομάδα περίπου, μέχρι να στεγνώσει καλά.

Δείτε επίσης: Πολτός ντομάτας συμπυκνωμένος

Ανακατεύουμε την πάστα τρεις φορές την ημέρα, κι όταν είναι έτοιμη, δοκιμάζουμε για αλάτι, διορθώνουμε εάν χρειαστεί και την συσκευάζουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τα μέχρι έως ένα δάχτυλο πριν το χείλος τους.

Συμπληρώνουμε το κενό στο βάζο με ελαιόλαδο, κλείνουμε τα καπάκια και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό, σκιερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να γεμίσουμε ξεχειλιστά τα βάζα, να κλείσουμε τα καπάκια χωρίς να τα σφίξουμε τελείως, να τα βάλουμε μέσα σε νερό που βράζει και να κάνουμε κονσερβοποίηση.

Μετά το άνοιγμα των βάζων τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε πώς φτιάχνουμε: Κέτσαπ σπιτική έτοιμη σε 15 λεπτά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια