Header Ads

Πολτός ντομάτας συμπυκνωμένος

Πολτός ντομάτας συμπυκνωμένος - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βασικότερο υλικό που πρέπει να υπάρχει πάντα στα ντουλάπια της κουζίνα μας, είναι ο πολτός ντομάτας, και ειδικά αυτός που τον έχουμε φτιάξει μόνες μας, με ώριμες, μυρωδάτες ντομάτες του Σεπτέμβρη.

Γίνεται πολύ εύκολα κι απλά, αφού το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κατακόκκινες ντομάτες, λίγο αλάτι και ζάχαρη, για να ισορροπήσουμε την οξύτητα της ντομάτας, και καλό βράσιμο, για περίπου μία ώρα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει ο πολτός.

Η μοναδική του γεύση θα απογειώσει οποιοδήποτε φαγητό φτιάξουμε και χρειάζεται ντομάτα, ενώ είναι το ιδανικό υλικό για σάλτσες, σούπες, κοκκινιστά, και καταπληκτικό γιουβετσάκι στο φούρνο.Πουρές ντομάτας σε βάζα ή μπουκάλια.

Σπιτικός συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας


Υλικά

•    ντομάτες πομοντόρι ή στρογγυλές
•    αλάτι - ζάχαρη
•    αρωματικά (αν και όποια θέλετε)
•    χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλέγουμε ώριμες, κατακόκκινες και γερές ντομάτες, πομοντόρια ή στρογγυλές, και τις πλένουμε πολύ καλά.
Ανάλογα με το αν θέλουμε να κρατήσουμε τα σπόρια μέσα στη σάλτσα μας ή όχι, η διαδικασία αλλάζει σε κάποια σημεία.

Έτσι, αν δεν θέλουμε μέσα τα σπόρια, κάνουμε τα εξής:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το κοτσάνι και το κάτω μέρος από τις ντομάτες, τις στείβουμε ελαφρά να φύγουν τα σπόρια, και μετά τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα έξι.
Τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες σε μεγάλο τρυπητό ή σε καθαρό, πλαστικό τελάρο, αν η ποσότητα είναι μεγάλη, για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Στη συνέχεια περνάμε τις ντομάτες από μύλο λαχανικών ή τον μύλο που έχουν κάποια πολυμίξερ και μεταφέρουμε τον πολτό που θα βγάλουν σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα.
Τον βράζουμε στην αρχή σε δυνατή και, αφού πάρει βράση, σε σιγανή φωτιά, για περίπου 1 ώρα, χωρίς να ξαφρίσουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πήξη όσο θέλουμε.

Λίγο πριν το τέλος, δοκιμάζουμε για αλάτι και ζάχαρη, διορθώνουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού, για κάθε 3 κιλά ντομάτες.

Αφήνουμε τον πολτό να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, και μετά τον μεταφέρουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια μπύρας.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι σχεδόν ένα δάχτυλο πριν από το χείλος τους και τα σφραγίζουμε.

Δείτε επίσης: Φρέσκος χυμός ντομάτας όλο το χρόνο

Αν θέλουμε να κρατήσουμε μέσα τα σπόρια, κάνουμε τα εξής:
Χαράζουμε ένα σταυρό, στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, τις βουτάμε για 1΄ περίπου σε νερό που βράζει και αμέσως μετά σε πολύ κρύο νερό.
Έπειτα τραβάμε τις φλούδες με το μαχαίρι, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και φυλάμε τις φλούδες στην άκρη για να φτιάξουμε σκόνη ντομάτας.

Εναλλακτικά, πιάνουμε της ντομάτες στο χέρι μας και τις "χτενίζουμε" με το πλαϊνό του μαχαιριού, πιέζοντας ελαφρά τη σάρκα τους.
Έπειτα κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι, αφαιρούμε τη φλούδα τους, τις κόβουμε στα δύο και τις στείβουμε ελαφρά.

Τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες σε μεγάλο τρυπητό ή σε καθαρό, πλαστικό τελάρο, αν η ποσότητα είναι μεγάλη, για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Έπειτα τις ψιλοκόβουμε, τις μεταφέρουμε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα και τις βάζουμε να βράσουν, για περίπου 1 ώρα, σε δυνατή φωτιά στην αρχή μέχρι να πάρει βράση και έπειτα σε χαμηλή.

Όταν μαλακώσουν οι ντομάτες, μετά από μισή ώρα περίπου, έχουμε δύο επιλογές: να συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα και οι ντομάτες μας να γίνουν σαν κονκασέ (μικρά κομματάκια τομάτας μέσα σε χυμό) ή να τις πολτοποιήσουμε μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ, (ή να τις λιώσουμε λίγες - λίγες σ' ένα κανονικό μπλέντερ), συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι ο πολτός να πήξη.

Έπειτα γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα όπως και πιο πάνω.

Δείτε και αυτό: Σάλτσα ντομάτας - βασική συνταγή

Εναλλακτικά, αν έχουμε να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα ντομάτες και διαθέτουμε αποχυμωτή,  χωρίζουμε το χυμό από τους σπόρους και τις φλούδες, μεταφέρουμε τον χυμό μέσα σε μία πολύ καθαρή, βρεγμένη και καλά στειμμένη μαξιλαροθήκη, τη δένουμε από πάνω και την κρεμάμε για 24 ώρες σε δροσερό μέρος, να στραγγίσει τελείως.

Την επόμενη μέρα μπορούμε να βράσουμε τον στραγγισμένο πολτό όπως πιο πάνω ή να μην τον βράσουμε σε αυτό το στάδιο και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Γεμίζουμε καθαρά βαζάκια ή μπουκάλια μπύρας με τον πολτό, προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε κάθε βάζο ή μπουκάλι, μέχρι σχεδόν ένα δάχτυλο πριν το χείλος τους.

Κλείνουμε τα καπάκια και τοποθετούμε τα βάζα ή τα μπουκάλια μέσα σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό, που να τα καλύπτει, αλλά να μην σκεπάζει τα καπάκια, και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, μετρώντας από την ώρα που θ' αρχίσει ο βρασμός, για να κονσερβοποιηθούν.

Έπειτα βγάζουμε τα βάζα ή τα μπουκάλια πολύ προσεκτικά από το νερό, καλύτερα με μια λαβίδα, δοκιμάζουμε αν τα καπάκια των βάζων είναι καλά σφιγμένα και τ' αφήνουμε αναποδογυρισμένα στον πάγκο της κουζίνας μας, να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τελείως, τα φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι ή στην αποθήκη για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Δείτε επίσης:  Σπιτικός Ντοματοπελτές ή Πάστα ντομάτας

Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά το άνοιγμα διατηρούμε το βάζο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 μέρες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια