Για να φτιάξουμε τη νοστιμότερη σάλτσα ντομάτας που υπάρχει, χρειαζόμαστε ένα μυστικό υλικό. Το υλικό αυτό δεν είναι άλλο, από τις κατακόκκινες, ζουμερές, μυρωδάτες ντομάτες, που τις βρίσκουμε μόνο το καλοκαίρι και μάλιστα προς το τέλος του.
Τώρα λοιπόν, που οι ντομάτες βρίσκονται σε αφθονία, είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε και να καταψύξουμε την σάλτσα ντομάτας που χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση της όλο το χρόνο.
Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε και Σπιτικό Ντοματοπελτέ ή Πάστα ντομάτας
Υλικά
• 5 κιλά ώριμες ντομάτες
• 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τώρα λοιπόν, που οι ντομάτες βρίσκονται σε αφθονία, είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε και να καταψύξουμε την σάλτσα ντομάτας που χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση της όλο το χρόνο.
Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε και Σπιτικό Ντοματοπελτέ ή Πάστα ντομάτας
Σπιτική σάλτσα ντομάτας
Υλικά
• 5 κιλά ώριμες ντομάτες
• 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμες και γερές ντομάτες, χωρίς χτυπήματα, τις πλένουμε καλά και μ᾿ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Έπειτα τις κόβουμε στη μέση, τις στείβουμε στη χούφτα μας να φύγουν τα περισσότερα σποράκια και τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. (Δείτε εδώ λεπτομέρειες για εύκολο ξεφλούδισμα ντομάτας). | |
Εναλλακτικά χαράζουμε ένα σταυρό, στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας, τη βουτάμε για 1΄ περίπου σε νερό που βράζει και αμέσως μετά σε πολύ κρύο νερό. Έπειτα τραβάμε τις φλούδες με το μαχαίρι, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε στον πολυκόφτη (μούλτι). | |
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις τριμμένες ή στειμμένες ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε για 20' - 25', μέχρι η σάλτα να πιει τα υγρά της και να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2'- 3' να κρυώσει λίγο η σάλτσα και την μεταφέρουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι ένα δάχτυλο κάτω από το χείλος, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να σκεπάζει τη σάλτα, σφραγίζουμε με τα καπάκια και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα να κρυώσουν τελείως. Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, όταν κρυώσουν τα βάζα, τα καπάκια τους θα έχουν πιεστεί προς τα μέσα και θα είναι έτοιμα για αποθήκευση, σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο κάποιο καπάκι δεν έχει πιεστεί, και για να είμαστε σίγουροι, φυλάμε το βάζο στο ψυγείο και καταναλώνουμε τη σάλτσα μέσα σε διάστημα μιας ως δύο εβδομάδων, όπως κάνουμε και όταν ανοίξουμε το βάζο. Εναλλακτικά, αφήνουμε τη σάλτσα ντομάτας να κρυώσει, την τοποθετούμε χωρισμένη σε μερίδες σε σακουλάκια κατάψυξης και τα αποθηκεύουμε για τουλάχιστον έξι μήνες στην κατάψυξη. Ανάλογα με την χρήση που την προορίζουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα κρεμμύδι ή και μυρωδικά. Δείτε επίσης: Σάλτσα ντομάτας για πίτσες και πίτες |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.