Όλοι ξέρουμε ότι οι καλοκαιρινές ντομάτες είναι πολύ πιο νόστιμες και μυρωδάτες, από αυτές που βρίσκουμε στα μαγαζιά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, και περισσότερο αυτές που γίνονται την περίοδο από το τέλος Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου,
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τις ντομάτες, είναι ότι δεν μπορούμε να τις διατηρήσουμε για πολλές μέρες, αφού χαλάνε γρήγορα, οπότε αν λιγουρευτούμε ντοματοσαλάτα το καταχείμωνο, θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσουμε ντομάτες θερμοκηπίου.
Αντίθετα με τις ντομάτες όμως, το χυμό τους μπορούμε εύκολα να τον ετοιμάσουμε και να τον καταψύξουμε μόνοι μας, κλείνοντας όλη τη φρεσκάδα του καλοκαιριού μέσα σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων, εξασφαλίζοντας φρέσκο σπιτικό χυμό ντομάτας, για να φτιάξουμε τις σάλτσες, τα κοκκινιστά και τις σούπες μας, όλο το χρόνο.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αρκετές ώριμες ντομάτες, που αυτήν την εποχή τις βρίσκουμε σε αφθονία (και χαμηλή τιμή) στις λαϊκές αγορές ή εναλλακτικά, οι τυχεροί που κατάγονται από χωριά, θα τις φέρουν μαζί τους επιστρέφοντας από τις διακοπές.
Υλικά
• 6 κιλά ώριμες ντομάτες
• αλάτι
• πλαστικά σακουλάκια κατάψυξης
Εκτέλεση
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τις ντομάτες, είναι ότι δεν μπορούμε να τις διατηρήσουμε για πολλές μέρες, αφού χαλάνε γρήγορα, οπότε αν λιγουρευτούμε ντοματοσαλάτα το καταχείμωνο, θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσουμε ντομάτες θερμοκηπίου.
Αντίθετα με τις ντομάτες όμως, το χυμό τους μπορούμε εύκολα να τον ετοιμάσουμε και να τον καταψύξουμε μόνοι μας, κλείνοντας όλη τη φρεσκάδα του καλοκαιριού μέσα σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων, εξασφαλίζοντας φρέσκο σπιτικό χυμό ντομάτας, για να φτιάξουμε τις σάλτσες, τα κοκκινιστά και τις σούπες μας, όλο το χρόνο.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αρκετές ώριμες ντομάτες, που αυτήν την εποχή τις βρίσκουμε σε αφθονία (και χαμηλή τιμή) στις λαϊκές αγορές ή εναλλακτικά, οι τυχεροί που κατάγονται από χωριά, θα τις φέρουν μαζί τους επιστρέφοντας από τις διακοπές.
Σπιτικός χυμός ντομάτας στην κατάψυξη
Υλικά
• 6 κιλά ώριμες ντομάτες
• αλάτι
• πλαστικά σακουλάκια κατάψυξης
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμες και γερές ντομάτες, χωρίς χτυπήματα, τις πλένουμε καλά και, ή τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. | |
Αν διαλέξουμε να τις ξεφλουδίσουμε (εγώ το προτιμώ), "χτενίζουμε" τις ντομάτες με το πλαϊνό του μαχαιριού, πιέζοντας ελαφρά τη σάρκα τους. Έπειτα κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι και αφαιρούμε τη φλούδα. | |
Στείβουμε τις ντομάτες στη χούφτα μας να φύγουν τα περισσότερα σποράκια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ. | |
Τις πολτοποιούμε, μοιράζουμε τον χυμό σε πλαστικά σακουλάκια, εγώ έβαλα 2 νεροπότηρα χυμό (500 γραμμάρια περίπου) σε κάθε σακουλάκι, προσθέτουμε από μια πρέζα αλάτι και τα καταψύχουμε. Όταν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό ντομάτας, απλά τον βγάζουμε από την κατάψυξη, τον αφήνουμε για 10' να μαλακώσει, αφαιρούμε τη σακούλα και τον προσθέτουμε στο φαγητό μας. Εννοείται πως αν έχουμε αποχυμωτή, απλά πλένουμε τις ντομάτες, τις ρίχνουμε στον αποχυμωτή, έπειτα κατευθείαν στα σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη. Κάθε 1 κιλό ντομάτες βγάζουν περίπου 1/2 κιλό χυμό. Δείτε επίσης: Σπιτικός Ντοματοπελτές ή Πάστα ντομάτας |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.