Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται

Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε στα γλυκά του κουταλιού, τα σιροπιαστά του ταψιού αλλά και σε ποτά.
Ανάλογα που θα το προσθέσουμε, βάζουμε και αντίστοιχο άρωμα ή και χυμό.
Η αναλογία που σας δίνω, είναι για το βασικό σιρόπι, ενώ ανάλογα τη συνταγή, αλλάζουμε τις αναλογίες.


Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται

Υλικά

•    2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

  Για να το αρωματίσουμε

•    1 κουτ. σούπας μέλι
•    1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
•    2  ξύλα κανέλλας
•    3 - 4 γαρύφαλλα
•    1  μοσχοκάρυδο
•    1 - 2 φύλλα αρμπαρόριζας
•    1 βανίλια
•    1 κουταλιά ανθόνερο ή ροδόνερο

Εκτέλεση

Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και όποια από τα αρωματικά υλικά θέλουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3' λεπτά, αν θέλουμε ένα ελαφρύ σιρόπι (τούρτες , τάρτες, ποτά).
Αν θέλουμε ένα κανονικό σιρόπι βράζουμε για 5' λεπτά, (γλυκά ταψιού, ποτά).
Ενώ αν θέλουμε ένα βαρύ σιρόπι, το βράζουμε 7' λεπτά (παγωτά, λικέρ).
Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με εξαίρεση το ελαφρύ σιρόπι, για να δούμε αν είναι έτοιμο, το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει είναι έτοιμο, ενώ αν κυλάει και απλώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο.
Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι ζάχαρης για γλυκά και ποτά - πως παρασκευάζεται ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο ίδιος τρόπος που περιγράφω παραπάνω, ισχύει και για τα γλυκά του κουταλιού.

--Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο και το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε έχει βράσει, αφαιρούμε το γλυκό (για να μην μας λιώσει) και βράζουμε μόνο το σιρόπι σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει.

--Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


- Εάν μας περισσέψει σιρόπι, το φυλάμε σε βαζάκι στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε άλλες συνταγές ή για να βρέξουμε παντεσπάνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.