Λικέρ Μαστίχα Χίου

Λικέρ Μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα εξαιρετικό σπιτικό λικέρ, για όλες τις περιστάσεις, που είναι ότι πρέπει για να τελειώσουμε μ' αυτό, ένα πολύ καλό γεύμα ή δείπνο.
Κι όχι μόνο για τη γεύση και το άρωμά του, αλλά και γιατί η μαστίχα είναι ένα άριστο χωνευτικό, με θεραπευτικές ιδιότητες κι ευεργετική επίδραση στην αναπνοή.


Λικέρ Μαστίχα Χίου


Υλικά

•    1 λίτρο (ή 1 κιλό) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, ή βότκα
•    20 γραμ. δάκρυα μαστίχας Χίου.
•    20 γραμ. ζάχαρη

     Για το σιρόπι


•    400 γραμ. ζάχαρη
•    400 ml. (ή 400 γραμ.) νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Βάζουμε τη μαστίχα Χίου σ' ένα γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα 20 γραμ. ζάχαρη, το τσίπουρο ή τη βότκα και το σφραγίζουμε.
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 40 μέρες σε φωτεινό, ζεστό μέρος, που να το βλέπει ο ήλιος μια - δυο ώρες την ημέρα.
Την πρώτη μέρα, το κουνάμε ελαφρά, για να ανακατευτεί λίγο η ζάχαρη και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το βάζο, κάθε δυο - τρεις μέρες.
Λικέρ Μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσουν οι μέρες, θα δούμε ότι τα δάκρυα της μαστίχας έχουν ενωθεί κι έχουν γίνει σαν κόλλα, απλωμένη στο κάτω μέρος του βάζου.
Αυτό δεν μας πειράζει, είναι φυσιολογικό, αφού η μαστίχα είναι ριτινώδης ουσία, που δύσκολα διαλύεται τελείως σε αλκοόλ, με αλκοολικό βαθμό γύρω στο 40, όπως είναι το τσίπουρο ή η βότκα.


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 4' - 5' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.
Λικέρ Μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ, σουρώνουμε το ποτό, σε σουρωτήρι, που μέσα έχουμε τοποθετήσει ένα φίλτρο του καφέ, και αν το θέλουμε πολύ διάφανο το ξανασουρώνουμε, αφού τοποθετήσουμε δύο φίλτρα του καφέ, το ένα μέσα στο άλλο, ή ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) πολλές φορές διπλωμένο.

Βάζουμε πάλι
το ποτό σε καθαρό βάζο ή μπουκάλα, (αποστειρωμένο αν πρόκειται να το φυλάξουμε για πολύ καιρό), προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.

Έπειτα, αν το θέλουμε κι άλλο διάφανο το σουρώσουμε και πάλι, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, αλλιώς είναι έτοιμο.

Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.

-- Στη βάση του βάζου που το εκχυλίσαμε, συνήθως μένει όλη η κόλλα της μαστίχας, την οποία και πετάμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.