Η μαρμελάδα κεράσι, είναι η πιο αγαπημένη των παιδιών, μετά τη φράουλα.
Και όχι άδικα, γιατί αν βρούμε ωραία, μαύρα κεράσια, που να είναι ώριμα, το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, που είναι ότι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.
Υλικά
• 900 γραμ. κεράσια καθαρισμένα (περίπου 1 κιλό ακαθάριστα)
• 500 - 550 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Και όχι άδικα, γιατί αν βρούμε ωραία, μαύρα κεράσια, που να είναι ώριμα, το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, που είναι ότι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.
Σπιτική μαρμελάδα κεράσι
Υλικά
• 900 γραμ. κεράσια καθαρισμένα (περίπου 1 κιλό ακαθάριστα)
• 500 - 550 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και με το ειδικό εργαλείο, (ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά), αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς και τα κουκούτσια. Αν μας φαίνεται βολικότερο, κόβουμε τα κεράσια μ' ένα μαχαίρι στη μέση και έπειτα αφαιρούμε τα κουκούτσια. |
|
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα πιέζουμε με το χέρι μας να λιώσουν και τα μεταφέρουμε σ' ένα μπολ, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Έπειτα ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το ½ φλυτζάνι του τσαγιού νερό και το ρίχνουμε (το νερό), στο μπολ με τα κεράσια και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι, ή με μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 - 5 ώρες. |
|
Την επόμενη μέρα, (αν έχουμε ξεκινήσει από βραδύς), βάζουμε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα (επειδή θα φουσκώσουν αρκετά) και τη βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄ - 20' περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια. |
|
Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα κεράσια όσο θέλουμε, αν και είναι καλύτερα να υπάρχουν κομματάκια μέσα. | |
Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω. Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στη κουτάλα μας. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν. Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο. -- Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1' - 2' ακόμη. -- Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γάντια, στο καθάρισμα, γιατί τα κεράσια βάφουν πολύ τα χέρια. Δείτε επίσης: Κεράσι γλυκό του κουταλιού |
2 Σχόλια
Τα κερασια μου ειναι ετοιμα για βρασιμο, μια ερωτηση μονο.. η μαρμελαδα ειναι καλο να κρυωσει πριν μπει στα βαζα ή οχι? Θα ξαναγραψω για το αποτελεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου όσο πιο καυτή μπει η μαρμελάδα στο βάζο, τόσο το καλύτερο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.