Επειδή η φράουλες είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και για να αποφύγουμε τα πολλά φυτοφάρμακα, φροντίζουμε ό,τι γλυκό θέλουμε να φτιάξουμε, να το κάνουμε όταν είναι η εποχή τους.
Προγραμματίζουμε και φτιάχνουμε μαζικά, τις ποσότητες που θα χρειαστούμε για όλα το χρόνο.
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες (καθαρισμένες)
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ
• χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Προγραμματίζουμε και φτιάχνουμε μαζικά, τις ποσότητες που θα χρειαστούμε για όλα το χρόνο.
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες (καθαρισμένες)
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ
• χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε φράουλες γερές και ώριμες. Τις πλένουμε καλά σ᾿ ένα μπολ, αλλάζοντας τρεις τέσσερις φορές το νερό και τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια τους. Τις κόβουμε στα δύο ή στα τρία και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε από πάνω το κονιάκ. Τις αφήνουμε έτσι για 2 - 3 ώρες περίπου ή και περισσότερο, μέχρι που να βγάλουν αρκετό σιρόπι. |
|
Αν βγάλουν πολύ σιρόπι δεν πειράζει, το αφαιρούμε και το κάνουμε σιρόπι παγωτού, ή λικέρ, αλλιώς θα χρειαστούν περισσότερη ώρα βράσιμο, μέχρι να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους. Βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά για 10' λεπτά, χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνουν και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται. Αν φουσκώσουν πολύ, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά, και όταν κάτσει ο αφρός την ξαναβάζουμε. Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αφού περάσουν τα 10', αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και τη σβήνουμε, (αν έχει μείνει πολύ σιρόπι το αφαιρούμε). |
|
Λιώνουμε τις φράουλες με το ραβδομπλέντερ, όχι όμως τελείως. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας (που έχουμε σβήσει) και την αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα. Την άλλη μέρα, ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι αρκετά πυκνή και δεμένη, (αν δεν έχει δέσει, τη βράζουμε 5' ακόμη). Τη φυλάμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, που τα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι το χείλος. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω), για να γίνει κονσερβοποίηση. Τ' αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν, κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα, το διατηρούμε στο ψυγείο. -- Εάν σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνουμε τρίψουμε µέσα ½ µήλο, η μαρμελάδα θα δέσει πιο σωστά, λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη. Δείτε επίσης: Φράουλα γλυκό του κουταλιού |
23 Σχόλια
ΟΝΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ... ΕΓΩ ΠΕΡΑΣΑ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρόσω μου δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά και μαρμελάδα θα ξαναφτιάξεις.
Διαγραφήκαλησπερα που αποθηκευεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα όμως, το διατηρούμε στο ψυγείο.
ΔιαγραφήΤελειώνω τη μαρμελάδα και τη βάζω σε αποστειρωμένα βαζάκια. Την καλύπτω με κονιάκ ή whisky.το ποτό προστατεύει τη μαρμελάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω τα ρειχνω ολλα μαζι στην κατσαρολα και τα βραζω...μηπως γιαφτο δεν δενει καλα και μου βγαινει νερουλη...?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να την κάνουμε, αν οι φράουλες βγάλουν πολύ σιρόπι το αφαιρούμε και το κάνουμε σιρόπι παγωτού ή λικέρ και έπειτα δένουμε τη μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΕκανα τη μαρμελαδα κ βγηκε καταπληκτικη!!!Δε ξερω πως να κανω λικερ το ζουμι απ τις φραουλες που εβγαλα απ τη κατσαρολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η μαρμελάδα, για το λικέρ φράουλα, ρίξε μια ματιά εδώ
ΔιαγραφήΕγώ την εκανα χθές βράδυ, η γεύση της είναι τέλεια αλλά έδεσε πολύ, έγινε πολύ σφιχτή, τι φταίει? την παραέβρασα? και τώρα μπορώ να την αραιώσω κάπως? γιατί νομίζω θα την κόβουμε με τό μαχαίρι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά την έδεσες περισσότερο απ' ότι χρειάζεται. Βάλε τη μαρμελάδα πάλι στη φωτιά, και αν προηγουμένως είχες βγάλει σιρόπι, ρίξε από αυτό όσο χρειάζεται για να την αραιώσεις (ξεκίνα με 1 φλυτζάνι του καφέ). Αν δεν έχεις σιρόπι ρίξε νερό. Ότι από τα δύο και να ρίξεις, άσε την μαρμελάδα να πάρει βράση και μετά από 1'- 2', την αποσύρεις από τη φωτιά και είναι έτοιμη.
ΔιαγραφήΤελεια συνταγη! Την κανω δευτερο χρονο τωρα! Μια ερωτηση μπορω να παραλειψω το κονιακ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αν δεν μας αρέσει το κονιάκ, μπορούμε να μην το βάλουμε ή να το αντικαταστήσουμε με άλλο ποτό που μας αρέσει.
ΔιαγραφήΕυχαριστω παρα πολύ!!! Τελεια συνταγη!
ΔιαγραφήΑν κατάλαβα καλά αποθηκεύουμε με κρύα τη μαρμελάδα και καυτά βάζα,? Σωστά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να κάνουμε κονσερβοποίηση, είναι καλύτερα να βάλουμε καυτό το γλυκό, σε καυτά βάζα.
ΔιαγραφήΣε αυτή την περίπτωση όμως, κι αν δεν ξαναβράσουμε τη μαρμελάδα την επόμενη μέρα, την βάζουμε κρύα, αλλά σε καυτά βάζα.
Εαν αντι ζαχαρι βαλουμε φρουκτοζη τι αναλογια πρεπει στο 1 κιλο φραουλες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου δεν χρησιμοποιώ τη φρουκτόζη, κι έτσι δεν ξέρω να σου απαντήσω.
ΔιαγραφήΚαλημέρα, πόσα βαζα βγάζει το ένα κιλό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου ένα κιλό φράουλες, βγάζουν ένα ή ενάμισι βάζο μαρμελάδα, ανάλογα το μέγεθος του βάζου.
ΔιαγραφήΑν θέλουμε περισσότερο μπορούμε να βάλουμε δύο κιλά φράουλες? Και όλα εις διπλούν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου ακριβώς. Απλά διπλασίασε όλα τα υλικά.
ΔιαγραφήΠολυ καλη συνταγη, σας ευχαριστώ πολυ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.