Μαρμελάδα Φράουλα

Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Επειδή η φράουλες είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και για να αποφύγουμε τα πολλά φυτοφάρμακα, φροντίζουμε ό,τι γλυκό θέλουμε να φτιάξουμε, να το κάνουμε όταν είναι η εποχή τους.
Προγραμματίζουμε και φτιάχνουμε μαζικά, τις ποσότητες που θα χρειαστούμε για όλα το χρόνο.

Μαρμελάδα φράουλα


Υλικά

•  1 κιλό φράουλες (καθαρισμένες)
•  700 γραμ. ζάχαρη
•  ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ
•  χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διαλέγουμε φράουλες γερές και ώριμες.
Τις πλένουμε καλά σ᾿ ένα μπολ, αλλάζοντας τρεις τέσσερις φορές το νερό και τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια τους.
Τις κόβουμε στα δύο ή στα τρία και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε από πάνω το κονιάκ.
Τις αφήνουμε έτσι για 2 - 3 ώρες περίπου ή και περισσότερο, μέχρι που να βγάλουν αρκετό σιρόπι.
Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν βγάλουν πολύ σιρόπι δεν πειράζει, το αφαιρούμε και το κάνουμε σιρόπι παγωτού, ή λικέρ, αλλιώς θα χρειαστούν περισσότερη ώρα βράσιμο, μέχρι να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους.
Βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά για 10' λεπτά, χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνουν και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
Αν φουσκώσουν πολύ, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά, και όταν κάτσει ο αφρός την ξαναβάζουμε.
Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Αφού περάσουν τα 10', αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και τη σβήνουμε, (αν έχει μείνει πολύ σιρόπι το αφαιρούμε).
Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Φράουλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λιώνουμε τις φράουλες με το ραβδομπλέντερ, όχι όμως τελείως.
Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας (που έχουμε σβήσει) και την αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.

Την άλλη μέρα, ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι αρκετά πυκνή και δεμένη, (αν δεν έχει δέσει, τη βράζουμε 5' ακόμη).

Τη φυλάμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, που τα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι το χείλος.

Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω), για να γίνει κονσερβοποίηση. Τ' αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν, κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα, το διατηρούμε στο ψυγείο.

-- Εάν σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνουμε τρίψουμε µέσα ½ µήλο, η μαρμελάδα θα δέσει πιο σωστά, λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη.

Δείτε επίσης: Φράουλα γλυκό του κουταλιού

23 σχόλια for "Μαρμελάδα Φράουλα"

Comment Author Avatar
ΟΝΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ... ΕΓΩ ΠΕΡΑΣΑ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ.
Comment Author Avatar
Φρόσω μου δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά και μαρμελάδα θα ξαναφτιάξεις.
Comment Author Avatar
καλησπερα που αποθηκευεται?
Comment Author Avatar
Καλησπέρα. Τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα όμως, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Comment Author Avatar
Τελειώνω τη μαρμελάδα και τη βάζω σε αποστειρωμένα βαζάκια. Την καλύπτω με κονιάκ ή whisky.το ποτό προστατεύει τη μαρμελάδα.
Comment Author Avatar
Εγω τα ρειχνω ολλα μαζι στην κατσαρολα και τα βραζω...μηπως γιαφτο δεν δενει καλα και μου βγαινει νερουλη...?
Comment Author Avatar
Όπως και να την κάνουμε, αν οι φράουλες βγάλουν πολύ σιρόπι το αφαιρούμε και το κάνουμε σιρόπι παγωτού ή λικέρ και έπειτα δένουμε τη μαρμελάδα.
Comment Author Avatar
Εκανα τη μαρμελαδα κ βγηκε καταπληκτικη!!!Δε ξερω πως να κανω λικερ το ζουμι απ τις φραουλες που εβγαλα απ τη κατσαρολα.
Comment Author Avatar
Φίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η μαρμελάδα, για το λικέρ φράουλα, ρίξε μια ματιά εδώ
Comment Author Avatar
Εγώ την εκανα χθές βράδυ, η γεύση της είναι τέλεια αλλά έδεσε πολύ, έγινε πολύ σφιχτή, τι φταίει? την παραέβρασα? και τώρα μπορώ να την αραιώσω κάπως? γιατί νομίζω θα την κόβουμε με τό μαχαίρι....
Comment Author Avatar
Φίλη/ε, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά την έδεσες περισσότερο απ' ότι χρειάζεται. Βάλε τη μαρμελάδα πάλι στη φωτιά, και αν προηγουμένως είχες βγάλει σιρόπι, ρίξε από αυτό όσο χρειάζεται για να την αραιώσεις (ξεκίνα με 1 φλυτζάνι του καφέ). Αν δεν έχεις σιρόπι ρίξε νερό. Ότι από τα δύο και να ρίξεις, άσε την μαρμελάδα να πάρει βράση και μετά από 1'- 2', την αποσύρεις από τη φωτιά και είναι έτοιμη.
Comment Author Avatar
Τελεια συνταγη! Την κανω δευτερο χρονο τωρα! Μια ερωτηση μπορω να παραλειψω το κονιακ;
Comment Author Avatar
Ναι, αν δεν μας αρέσει το κονιάκ, μπορούμε να μην το βάλουμε ή να το αντικαταστήσουμε με άλλο ποτό που μας αρέσει.
Comment Author Avatar
Ευχαριστω παρα πολύ!!! Τελεια συνταγη!
Comment Author Avatar
Αν κατάλαβα καλά αποθηκεύουμε με κρύα τη μαρμελάδα και καυτά βάζα,? Σωστά?
Comment Author Avatar
Για να κάνουμε κονσερβοποίηση, είναι καλύτερα να βάλουμε καυτό το γλυκό, σε καυτά βάζα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, κι αν δεν ξαναβράσουμε τη μαρμελάδα την επόμενη μέρα, την βάζουμε κρύα, αλλά σε καυτά βάζα.
Comment Author Avatar
Εαν αντι ζαχαρι βαλουμε φρουκτοζη τι αναλογια πρεπει στο 1 κιλο φραουλες;
Comment Author Avatar
Κατερίνα μου δεν χρησιμοποιώ τη φρουκτόζη, κι έτσι δεν ξέρω να σου απαντήσω.
Comment Author Avatar
Καλημέρα, πόσα βαζα βγάζει το ένα κιλό?
Comment Author Avatar
Κατερίνα μου ένα κιλό φράουλες, βγάζουν ένα ή ενάμισι βάζο μαρμελάδα, ανάλογα το μέγεθος του βάζου.
Comment Author Avatar
Αν θέλουμε περισσότερο μπορούμε να βάλουμε δύο κιλά φράουλες? Και όλα εις διπλούν?
Comment Author Avatar
Κατερίνα μου ακριβώς. Απλά διπλασίασε όλα τα υλικά.
Comment Author Avatar
Πολυ καλη συνταγη, σας ευχαριστώ πολυ :)

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.