Δεν υπάρχει άλλο φρούτο, σαν τις φράουλες. Έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, της σαντιγής και της σοκολάτας.
Μόνο προσοχή στο πλύσιμο, λόγω των φυτοφαρμάκων που συνήθως έχουν.
Μόνο προσοχή στο πλύσιμο, λόγω των φυτοφαρμάκων που συνήθως έχουν.
Φράουλες γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο. | |
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. | |
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον. | |
Έπειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5' και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες, μαζί με το χυμό του λεμονιού. Βράζουμε για 4'- 5' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση. Τις διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κάνοντας κονσερβοποίηση, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί τρώγονται πιο ωραία παγωμένες, αλλά και γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο), για τουλάχιστον ένα χρόνο. -- Αν μας περισσέψει σιρόπι φράουλας όταν γεμίσουμε τα βάζα, αλλά κι αυτό που θα μείνει όταν τελειώσει το γλυκό, το φυλάμε και γαρνίρουμε τα παγωτά μας ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π. ή μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ φράουλα. -- Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνουν αρκετά, αλλά και για να μην μας λιώσουν. -- Αν μας παραβράσουν, μπορούμε να τις σουρώσουμε και τις κάνουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα φράουλα. |
13 Σχόλια
Πολυ ωραια κι ευκολη συνταγη! Δεν εχω ξανακανει γλυκο κουταλιου. Λεω να το επιχειρησω. Οταν λετε να ειναι κρουστες, τι εννοειτε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Μαρία μου όταν λέμε κρουστές εννοούμε όχι πολύ ώριμες, να τις πιάνουμε και να είναι σφιχτές, να μην είναι έτοιμες να λιώσουν.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία.
Γιώτα
Πάρα πολύ ωραία συνταγή. Βγήκε υπέροχο το γλυκό! Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΖΕΣΤΟ Η ΚΡΥΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πρόκειται να φυλάξουμε το γλυκό στο ψυγείο, δεν έχει σημασία. Αν είναι να το αποθηκεύσουμε εκτός, το τοποθετούμε καυτό, σε αποστειρωμένο βάζο, γεμάτο μέχρι επάνω, για να κονσερβοποιηθεί.
ΔιαγραφήΠολυ καλο θσ το φτιαξω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εφτιαξα! Ειναι τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο εφτιαξα και ειναι τελειο ευχαρισω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικη συνταγη , ευκολο και οικονομικο γλυκο . Μολις το τελειωσα και το μοιρασα σε ενα μεγαλο διαφανο βαζο . Πολλα Συγχαρητηρια για τη συνταγη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΠολυ ωραια συνταγη το εφτιαξα κ ειναι καταπληκτικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαίτη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Διαγραφήτελειο γλυκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.