Οι φράουλες, έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούμε να τις απολαύσουμε με πολλούς τρόπους.
Μαζί με παγωτό, φρέσκιες ή γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι ή λικέρ.
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού βότκα ή λευκό ρούμι
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 400 ml. βότκα ή λευκό ρούμι (όσο το σιρόπι)
Εκτέλεση
Μαζί με παγωτό, φρέσκιες ή γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι ή λικέρ.
Λικέρ φράουλας γρήγορο
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού βότκα ή λευκό ρούμι
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 400 ml. βότκα ή λευκό ρούμι (όσο το σιρόπι)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο. |
|
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το ½ φλυτζάνι βότκα ή ρούμι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. |
|
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 7', ξαφρίζοντάς τες όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τις φράουλες να κρυώσουν και να σταθούν 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον. Μετά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, (μπορούμε να τις κάνουμε μαρμελάδα), ενώ βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5'. |
|
Έπειτα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8' - 10' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει και να γίνει πηχτό σιρόπι. Όταν παγώσει το σιρόπι, το μετράμε, το βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, ρίχνουμε μέσα ίση ποσότητα βότκας ή ρούμι και το ανακινούμε. Το αφήνουμε να σταθεί για τρεις - τέσσερις μέρες να δέσουν οι γεύσεις, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι. -- Λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν οι φράουλες, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο. Δείτε επίσης: Σιρόπι φράουλας |
6 Σχόλια
εγω βαζω 500γρ.φραουλες 1λιτρο τσιπουρο, 300γρ.ζαχαρη και 3 φυλλα δυοσμο σε ενα βαζο στο ψυγειο, για 3 μερες ανακατευοντας συχνα. το σουρωνο και το διατηρω στο ψυγειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήpio eykolo k grhgoro tha to dokimasw
ΑπάντησηΔιαγραφήαν βάλω ούζο θα βγει το ίδιο??ευχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦλώρα μου αν θέλεις μπορείς να το φτιάξεις με ούζο. Η γεύση του δεν θα είναι ίδια με της βότκας, (η βότκα έχει ουδέτερη γεύση), αλλά είναι επίσης πολύ ωραίο.
Διαγραφήδοκιμάστε και με ουίσκι και αντί ζάχαρη μέλι η ζύμωση γίνεται αργά αλλά βαθιά και μεστή ,εγώ το κάνω κανονικό λικέρ σε μια πολύ όμορφη καράφα εκτός ψυγείου ,άλλος τρόπος είναι με γλυκό κρασί .Το τελικό αποτέλεσμα?????για τον χειμώνα ένα πολύ ζεστό σφηνάκι και δε για το καλοκαίρι ,με 2-3 παγάκια και μια ολοφρεσκια φράουλα στο χείλος του ποτηριού και κοντό καλαμάκι κάνει την διαφορά στην φρεσκάδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κρασί πως το κάνετε το λικέρ φράουλας θέλω συνταγή
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.