Σιρόπι φράουλας

Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι φράουλες, έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, φρέσκιες ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι. Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή
στο πλύσιμο.

Σιρόπι φράουλας


Υλικά

•    1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
•    700 γραμ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση
 
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους.
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 7' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις φράουλες να κρυώσουν και να σταθούν 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον.
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, (μπορούμε να τις κάνουμε μαρμελάδα), ενώ βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5'. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8' - 10' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει και να γίνει πηχτό σιρόπι.
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιρόπι φράουλας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί είναι πιο ωραίο παγωμένο), για τουλάχιστον ένα χρόνο (σιγά μην σας μείνει τόσο!!!).

-- Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε για τα παγωτά μας, αλλά και για να ραντίζουμε παντεσπάνια, σε τούρτες κ.λ.π.

-- Χρειάζεται προσοχή, γιατί φουσκώνει αρκετά στο βράσιμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.