Οι φράουλες, έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, φρέσκες ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι. Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο.
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, φρέσκες ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και σαν λαχταριστό, κατακόκκινο σιρόπι. Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο.
Σιρόπι φράουλας
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο. |
|
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. |
|
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 7' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις φράουλες να κρυώσουν και να σταθούν 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον. |
|
Έπειτα, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, (μπορούμε να τις κάνουμε μαρμελάδα), ενώ βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5'. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8' - 10' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει και να γίνει πηχτό σιρόπι. | |
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί είναι πιο
ωραίο παγωμένο), για τουλάχιστον ένα χρόνο (σιγά μην σας μείνει τόσο!!!). -- Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε για τα παγωτά μας, αλλά και για να ραντίζουμε παντεσπάνια, σε τούρτες κ.λ.π. -- Χρειάζεται προσοχή, γιατί φουσκώνει αρκετά στο βράσιμο. Δείτε επίσης: Λικέρ φράουλα |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.