Header Ads

Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί

Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, το προζύμι που προορίζεται για την παρασκευή Πρόσφορου ή Λειτουργιάς - όπως τη λέμε - αλλά και ψωμιού, είθισται να φτιάχνεται δύο φορές το χρόνο, κυρίως την ημέρα του Τιμίου Σταυρού ή την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως.
 

Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού


 Υλικά

•    2 κλαδάκια βασιλικού από τον Σταυρό
•    2 κουτ. σούπας αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)
•    1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό (άσπρο)
•    1 κρασοπότηρο χλιαρό νερό

Σκεύη

•    1 ανοξείδωτο σουρωτήρι ή κόσκινο & 1 σέσουλα για το κοσκίνισμα του αλευριού
•    1 μπωλ ή λεκανάκι για το ζύμωμα
•    1 πετσέτα πολύ καθαρή, για να το σκεπάσουμε
•    1 δοχείο που να κλείνει στεγανά, για να το φυλάξουμε

Εκτέλεση

Ανήμερα του Σταυρού, αφού τελειώσει η λειτουργία, παίρνουμε δυο - τρία κλωναράκια βασιλικό από τον ιερέα, τα φέρνουμε στο σπίτι μας και τα βάζουμε σ' ένα ποτήρι με νερό.

Μαζεύουμε τα μαλλιά μας με ένα μαντήλι, πλένουμε καλά τα χέρια μας και μετά ζεσταίνουμε ελαφρά ένα κρασοπότηρο νερό, προσέχοντας να μην κάψει πολύ, γιατί δεν θα μας «γίνει» το προζύμι.
Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα βαθύ μπωλ, κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια, τα αναμειγνύουμε και ρίχνουμε τόσο χλιαρό νερό, ώστε να φτιάξουμε έναν κάπως αραιό χυλό. Έπειτα πασπαλίζουμε από πάνω με μια κουταλιά αλεύρι.
Στη συνέχεια ακουμπάμε πάνω στο χυλό δύο κλαδάκια από το βασιλικό και σταυρώνουμε τρεις φορές, ψάλλοντας το απολυτίκιο και το κοντάκιο του Σταυρού.
Έπειτα τοποθετούμε τα κλωνάρια του βασιλικού, σχηματίζοντας έναν Σταυρό, πάνω στο χυλό και τον αφήνουμε ακίνητο και καλά σκεπασμένο, (σε ζεστό μέρος), με μια καθαρή χοντρή πετσέτα, για 24 ώρες.
Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το βασιλικό, προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλυτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό, (όχι καυτό, γιατί θα σκοτώσουμε την καλλιέργειά μας) και αραιώνουμε ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να κάνουμε πυκνότερο το χυλό και πασπαλίζουμε πάλι με μια κουταλιά αλεύρι από πάνω.
Βάζουμε πάνω στο χυλό τα κλαδάκια του βασιλικού που βγάλαμε, και το αφήνουμε σκεπασμένο ξανά για 24 ώρες.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το βασιλικό και επαναλαμβάνουμε, τη διαδικασία και τρίτη φορά.
Αν όλα έχουν πάει καλά, μετά από 24 ώρες, θα πρέπει ο χυλός μας να έχει πόρους (φυσαλίδες) και να έχει φουσκώσει, σχεδόν να έχει τριπλασιαστεί σε όγκο.

Στη σπάνια περίπτωση που δεν έχει φουσκώσει, ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι μας, για να φτιάξουμε τη λειτουργιά, ή και τα ψωμιά μας.

Η διαδικασία αυτή του αραιώματος με νερό και της πρόσθεσης αλευριού ονομάζεται “πιάσιμο” ή “αναπιάσιμο”.

Το προζύμι που φτιάξαμε μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα ή στην κατάψυξη για δύο μήνες.

Από τη ζύμη του πρόσφορου ή του ψωμιού που θα φτιάξουμε, μετά από το πρώτο φούσκωμα ή πριν την τοποθετήσουμε στο ταψί, κρατάμε ένα μέρος της για προζύμι, το βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπασμένο με το καπάκι του, και το φυλάμε στο ψυγείο.

Όταν θελήσουμε να φτιάξουμε πάλι πρόσφορο ή ψωμί, βγάζουμε το προζύμι απ' το ψυγείο, προσθέτουμε 2 - 3 χούφτες αλεύρι και αρκετό νερό, ώστε να σχηματιστεί πηχτός χυλός και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο, για μια νύχτα να ενεργοποιηθεί.

Όταν ζυμώσουμε το πρόσφορο ή το ψωμί, κρατάμε πάλι ένα μέρος απ' τη ζύμη, ώστε να έχουμε ξανά προζύμι όταν το χρειαστούμε.

Ενεργοποιώντας το προζύμι μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να το διατηρήσουμε σχεδόν για πάντα.

Αν δεν ζυμώνουμε τακτικά και προκειμένου να μην χαλάσει το προζύμι μας, φροντίζουμε κάθε εβδομάδα να το ενεργοποιούμε, δηλαδή ρίχνουμε και ανακατεύουμε μέσα στο προζύμι 1 - 2 φλυτζανάκια του καφέ χλιαρό νερό και 2 - 3 κουταλιές τις σούπας αλεύρι.

Συνταγή για Πρόσφορο (Λειτουργιά),  συνταγή για ψωμί χωριάτικο ή δες την βασική συνταγή για ψωμί.

-- Προζύμι του Σταυρού μπορούμε να φτιάξουμε όποτε θέλουμε, αλλά η παράδοση θέλει να το φτιάχνουμε ανήμερα στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εορτής του.

 -- Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, για να «αναπιάσουνε» προζύμι για το Πρόσφορο ή το ψωμί, βυθίζουν για λίγο τον βασιλικό, που έχουν πάρει από την εκκλησία την ημέρα του Σταυρού, σε ένα κρασοπότηρο με νερό.
Στη συνέχεια βγάζουν το βασιλικό από το ποτήρι, ζεσταίνουν λίγο αυτό το νερό, και συνεχίζουν όπως παραπάνω, μόνο που δεν βάζουν τον βασιλικό μέσα στο χυλό.


-- Αν δεν έχουμε βασιλικό, μπορούμε να αναπιάσουμε προζύμι ρίχνοντας στο χυλό μια κουταλιά Αγιασμό.

-- Σε κάποιες περιοχές του τόπου μας, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν λουλούδια από τον Επιτάφιο ή προετοιμάζουν το προζύμι μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες για τον Όρθρο των Χριστουγέννων.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε προζύμι από σίκαλη αντικαθιστώντας το σιταρένιο αλεύρι, με αλεύρι από σίκαλη.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Σταυροῦ

Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Κοντάκιον

Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως, τῇ ἐπωνύμῳ σου καινὴ πολιτεία, τοὺς οἰκτιρμούς σου δώρησαι, Χριστὲ ὁ Θεός, Εὔφρανον ἐν τῇ δυνάμει σου, τοὺς πιστοὺς Βασιλεῖς ἡμῶν, νίκας χορηγῶν αὐτοῖς, κατὰ τῶν πολεμίων, τὴν συμμαχίαν ἔχοιεν τὴν σήν, ὅπλον εἰρήνης, ἀήττητον τρόπαιον.

Δείτε επίσης: Ψωμί Αγιορείτικο

Δημοσίευση σχολίου

46 Σχόλια

 1. Πολύ καλή πρόταση. Λιτή καί περιεκτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και πλάθεται πάντα πάνω σε τίμιο ξύλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεια σας και μπράβο σας..... Χρειαζόμαστε πλέον οι νέες να γνωρίζουμε τα πατροπαράδοτα !! Η απορία η δική μου είναι αν κατά τη διάρκεια όλης τις διαδικασίας το προζύμι θα πρέπει να είναι χυλός....σφιχτός ή μαλακός.... η σε μαλακή ζύμη (που λένε όλες η νοικοκυρές που έχω ρωτήσει ) ;;;; αναφέρεται την ποσότητα του νερού αλλά όχι του αλευριού!! και μπορούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα;;; ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη/ε, για να ξεκινήσουμε, βάζουμε 3 κουτ. σούπας αλεύρι και 1 κρασοπότηρο νερό, ανακατεύουμε, βλέπουμε την πυκνότητα που έχει ο χυλός και πασπαλίζουμε με άλλη 1 κουτ. σούπας αλεύρι.
   Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε 1 φλυτζ. καφέ νερό και τόσο αλεύρι, όσο να γίνει ελάχιστα πιο πυκνός ο χυλός, από την προηγούμενη μέρα. Την τρίτη μέρα, κάνουμε πάλι το ίδιο με τη δεύτερη.
   Και λίγο πιο πηχτό να το κάνουμε, δεν έχει πρόβλημα.

   Διαγραφή
 4. Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές.Ευχαριστώ για την σύντομη απάντησή σας.Στην ουσία 3 μέρες γίνετε η διαδικασία του προζυμιού αν μας πάρει παραπάνω υπάρχει πιθανότητα να μας ξινίσει και να έχουμε πρόβλημα στα πρόσφορα μας;;;; Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν δεν είναι καλό το προζύμι ή πότε χάνει τη δύναμή του ;;;; Επειτα αφού γίνει το τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει και μετά το μοιράζουμε σε ποσότητες;;;;; και για να το αναπιάσουμε τι διαδικασία ακολουθούμε;;;; ΣΥΓΝΩΜΗ σας ΕΧΩ τρελάνει στις Ερωτήσεις !! Είναι που με ενδιαφέρει πολύ το θέμα γιατί ζυμώνω πρόσφορα!! Και τώρα τελευταία μου βγαίνουν ξινά..... πρώτα είχα το φόβο που μου γινόταν πλάκα πέτρα .... να θεωρήσω ότι έφταιγε το προζύμι μου;;;;;; και τώρα η ξινίλα!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτα για το χρόνο· καλό είναι να μην αφήσουμε το προζύμι περισσότερο από τρεις μέρες, γιατί θα ξινίσει πολύ και μετά θα βγει ξινό και το Πρόσφορο.
   Είτε φτιάχνουμε δικό μας προζύμι, ή αναπιάνουμε έτοιμο, το κριτήριο για το αν είναι καλό, είναι να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. Διαφορετικά το πετάμε.
   Όσο για την αποθήκευση, χώρισέ το πρώτα και μετά αποθήκευσέ το.
   Για να αναπιάσεις το προζύμι και να φτιάξεις αυτό που θέλεις, λιώνεις την ποσότητα προζυμιού, (που λέει η συνταγή σου), στο μισό από το νερό (χλιαρό) που λέει, και ρίχνεις από το αλεύρι σου τόσες κουταλιές, ώστε να γίνει ένας χυλός προς το σφιχτό.
   Ελπίζω να σε βοήθησα, σου εύχομαι καλές γιορτές, κι αν έχεις άλλες απορίες καλύτερα στείλε μου μέιλ, γιατί εδώ ο χώρος είναι περιορισμένος.

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα σας, Χρόνια Πολλά. Έχω ξεκινήσει και το κάνω φαίνεται να πάει καλά είμαι στην τρίτη μέρα και έχει φουσκώσει αλλά έχει μια μυρωδιά κάπως ξινή να πω, με σπιρτάδα να το πω ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ;;;;; Μπράβο σας γιατί τα γράφεται απλά και κατανοητά σε μας τις νοικοκυρές που λειτουργούμαι με τα γραμμάρια... Ο Θεός να σας ανταμείψει για την βοήθειά που μας προσφέρεται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βάσω μου χρόνια πολλά, κι ευχαριττώ για τα καλά σου λόγια.
   Είσαι έτοιμη πλέον, αφού το προζύμι σου έχει φουσκώσει και έχει ξινίσει, άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο.
   Σε αυτή τη φάση, μπορείς ή να το χρησιμοποιήσεις, (δηλαδή να το αναπιάσεις με αλεύρι και νερό και να φτιάξεις ψωμί), ή να το φυλάξεις στο ψυγείο για μια εβδομάδα, ή στην κατάψυξη για δύο μήνες. Όταν μείνει στο ψυγείο, θα βγάλει στην επιφάνεια ένα καφέ υγρό, που δεν το πετάμε, (είναι φυσιολογικό), αλλά όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε, απλά το ανακατεύουμε.
   Σου εύχομαι Καλή χρονιά.

   Διαγραφή
 6. ευχαριστούμε για τη σελίδα σας. θα ήθελα να ρωτήσω, έχω βασιλικό από το σταυρό και ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ κάποια άλλη μέρα με αυτό το βασιλικό να πιάσω προζύμι...ή πρεπει συγκεκριμένα τη μέρα του σταυρού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Αν βάλετε το βασιλικό από το Σταυρό σε νερό, για να μην ξεραθεί, (αν είναι τελείως ξερός θα τριφτεί στο προζύμι), μπορείται να αναπιάσετε προζύμι όποτε θέλετε.

   Διαγραφή
 7. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής... ¨Εφτιαξα το προζύμι και όντως φούσκωσε και έκανε φυσαλίδες αλλά μύριζε κάπως διαφορετικά από τη γνωστή όμορφη ξινίλα.. σαν ελαφριά μούχλα.. Τα πρόσφορα φούσκωσαν κανονικά όμως αλλά είχαν αυτή την ελαφριά μυρωδιά που μόνο εγώ την κατάλαβα. Υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει και ας φούσκωσαν οι λειτουργιές; Να το πετάξω; και σήμερα που το ανάπιασα πάλι έτσι μύριζε :(.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα! Έφτιαξα το προζύμι με το βασιλικό, φούσκωσε, έκανε φυσαλίδες, αλλά δε μύριζε τη γνωστή γλυκιά ξινίλα, αλλά μια ελαφριά μουχλίλα. Παρόλα αυτά οι λειτουργιές φούσκωσαν μια χαρά, έχοντας αυτή τη μυρωδιά σε πιο ελαφριά ένταση, σχεδόν αδιάφορη. Σήμερα που ανάπιασα το προζύμι πάλι έτσι μυρίζει.. τι να το κάνω; Είναι χαλασμένο παρότι φουσκώνουν οι λειτουργιές; μήπως με τον καιρό φτιάξει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χριστίνα μου αυτό που σου μυρίζει, πιθανόν να είναι από το βασιλικό. Από τη στιγμή που το προζύμι είναι ζωντανό, σου φούσκωσαν οι λειτουργιές και δεν έχουν άσχημη μυρωδιά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι από το βασιλικό, με τον καιρό θα φύγει.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όντως ήδη η μυρωδιά αυτή έχει χαθεί και υπάρχει μόνο η γνωστή γλυκιά ξινίλα. Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 9. ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΨΩΜΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ . ΕΧΩ ΔΩΚΙΜΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΞΥΝΟ. ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΚΑΝΩ ΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη μου το πόσο ξινό θα γίνει το ψωμί μας, εξαρτάται από το πόσο αλεύρι θα χρησιμοποιήσουμε στο ανάπιασμα για να φτιάξουμε το προζύμι. Όσο περισσότερο βάλουμε, τόσο πιο ξινή γεύση θα έχει. Δηλαδή, ενώ στο «κανονικό» ψωμί αναπιάνουμε περίπου το 1/3 της ποσότητας, για να γίνει ξινό, χρησιμοποιούμε περίπου το μισό αλεύρι. Προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε, να μην γίνει το προζύμι πολύ νερουλό.

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα καί χρόνια πολλά.
   Τά φυσικά προζύμια χαρακτηρίζονται ώς "φρεσκάδια" καί "ξυνάδια"
   Ἕνα προζύμι γιά νά χαρακτηρισθεῖ ώς ξυνάδι θά πρέπει νά παραμείνει άρκετές μέρες γιά νά άναλάβουν οί γαλακτοβάκιλλοι
   τό ξύνισμα τοῦ προζυμιοῦ.
   Έάν θέλουμε τό προζύμι νά μήν εἶναι ξυνό, καί νά δουλευτεῖ ώς "φρεσκάδι" άπλῶς δέν πρέπει νά τό άφήσουμε γιά μέρες προκειμένου νά ζυνίσει.
   Μέ δυό λόγια, τό φρέσκο προζῦι δέν εἶναι ξυνό, σέ άντίθεση μέ τό προζῦμι πού εἶναι 7-10 ημερῶν.
   Έλπίζω νά βοήθησα.

   Διαγραφή
 10. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ CUMMULUS ΑΛΛΑ ΚΑ ΤΗΝ ΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΩΤΟΠΙΑΝΩ ΠΡΟΖΥΜΙ ΗΔΗ ΕΧΩ ΠΡΟΖΥΜΙ ΕΝΑ ΝΙΚΡΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΕΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟ ΑΠΙΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΦΟΥΣΤΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΖΥΜΩΝΩ. ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΒΟΗΘΗΣΤΕΜΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ . ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΖΥΜΩΤΟ ΝΑ ΞΙΝΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΕΝΑ ΥΓΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΞΙΝΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη μου πέρα από αυτά που έχω ήδη γράψει, δεν ξέρω κάτι περισσότερο. Αν ξέρει κάποια φίλη ή φίλος κάτι παραπάνω, ας το γράψει.

   Διαγραφή
  2. ¨ο μόνος τρόπος νά ξυνίσει το ζυμάρι εἶναι ό χρόνος καί οί βάκιλλοι Τίποτε ἄλλο.
   Τίς παλιαότερες έποχές, έπειδή οί νοικοκυρές ζύμωναν κάθε βδομάδα, οί βάκιλλοι ἔκαναν τήν δουλειά τους μέ ...χρονική ἄνεση, όπότε τό ψωμί εἶχε τήν ξυνίλα πού θέλεις.

   Τά περί έπαγγελματιῶν ἄς τ΄άφήσουμε στήν ἄκρη. Τό ξυνό σπιτικό ψωμί βραδείας ώρίμανσης μέ φυσικό προζύμι, δέν ἔχει -καί δέν πρέπει νά ἔχει - καμμιά σχέση μέ τήν τεχνολογία τροφίμων ποχρύ ησιμοποιοῦν οί άλευρόμυλοι, καί κατ΄έπέκταση οί φουρναραίοι.
   Προσωπικά προτείνω νά μήν σέ άπασχολεῖ ή έπαγγελματική άρτοποίηση, καί νά έπικεντρωθεῖς σέ αύτό πού θέλεις, τήν σπιτική.
   Κατά τ΄ἄλλα, περιγράφεις πολύ σωστά τήν διαδικασία που άκολουθεῖς, άλλά μᾶλλον θά χρειαστεῖ νά περιμένεις μερικές μέρες παραπάνω, και οί βάκιλλοι δέν θά σέ άπογοητεύσουν.

   Τέλος, σημειώνω ὅτι τό "ζυμωτό" ψωμί τοῦ φούρνου εἶναι μιά κενολογία, γιατί ὅλα τά ψωμιά εἶναι ζυμωτά.

   Βέβαια, οί φουρναραίοι θέλουν ἔτσι νά ποῦν ὅτι το "ζυμωτό" ψωμί τους εἶναι τῆς ἴδιας άξίας μέ τό πραγματικά ζυμωτό στό χέρι, ἀλλά δέν......

   Μην άπογοητεύεσαι λοιπόν, καί ἄσε τούς φουρναραίους μέ τά δῆθεν προζύμια, τά χρώματα καί τά διογκωτικά τους σε αύτά πού όνομάζουν ψωμιά.


   υγ
   γιά τήν ίστορία, εἶμαι "Ο¨ cummulus

   Διαγραφή
  3. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΓΚΑΡΔΙΑ CUMMULUS TO ΚΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΙΑΓΙΑ. ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΨΏΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΙΑΣΜΕΝΟ; Η ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΣΩ. ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ.


   Διαγραφή
 11. Πολλά συγχαρητήρια!!!! Ότι και να πω είναι λίγο... με βοηθήσατε πάρα πολύ για να φτιάξω πρώτη φορά προζύμι με το βασιλικό του Σταυρού... Σας ευχαριστώ πολύ και βοήθειά μας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω τον βασιλικό μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του προζυμιου τι τον κάνουμε?? Τον πετάμε ή τον μεταχειριζομαστε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο?? Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη μου δεν ξέρω τι ακριβώς προβλέπει η εκκλησία για τον βασιλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε προζύμι. Στην οικογένειά μου από παράδοση, αφού γίνει το προζύμι βγάζουμε το βασιλικό, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε ένα ποτηράκι με νερό να βγάλει ρίζες, ώστε έπειτα να τον μεταφυτέψουμε σε μια γλάστρα. Αν δεν πιάσει και ξεραθεί τον φυλάμε σε ένα αλουμινόχαρτο για ευλογία ή όταν ανάψουμε το τζάκι τον καίμε.

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας, αν δεν βγάλει ρίζες ο βασιλικός τον αφήνουμε να ξεραθεί και μετά τον τρίβουμε και το καίμε μαζί με το καρβουνάκι στο λιβανιστήρι.Το ίδιο κάνουμε και με τη βάγια που θα πάρουμε την Κυριακή των Βαΐων, και από άλλες γιορτές, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.Καλή επιτυχία με το προζύμι.

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ, αυτό δεν το γνώριζα, να είσαι πάντα καλά.

   Διαγραφή
 13. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή. Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Ενώ ακολούθησα τα βήματα κανονικά, το μίγμα μου ναι μεν έχει τη μυρωδιά του προζυμιού και έχει και λίγες φουσκαλίτσες, ωστόσο δεν έχει αυξηθεί σε όγκο. Σκέφτηκα ότι ίσως δεν είναι αρκετά ζεστός ο χώρος που το έχω τοποθετήσει και έτσι επανέλαβα τη διαδικασία για τέταρτη φορά. Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει? Και πόσο μπορεί να περιμένω για να αυξηθεί ο όγκος του? Μήπως μπορεί να έχω κάνει κάτι λάθος?(σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που το επιχειρώ φέτος,και την πρώτη φορά είχα το ίδιο πρόβλημα.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη μου περίμενε μέχρι αύριο και αν δεν σου φουσκώσει πέταξέ το και φτιάξε άλλο. Όταν αναπιάσεις πάλι προζύμι βάλε λίγο περισσότερο αλεύρι και κάνε πιο σφιχτό τον χυλό. Αν έχεις ρίξε και 2-3 σταγόνες Αγιασμό.

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν φούσκωσε, οπότε το πέταξα και θα το προσπαθήσω ξανά. Θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Ευτυχώς τελικά η τρίτη μου προσπάθεια είχε επιτυχία. Νομίζω ότι το πρόβλημα όντως είχε να κάνει με το πόσο σφιχτός ήταν ο χυλός. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, βοήθειά σας.

   Διαγραφή
 14. Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να πιάσω προζύμι αλλά δεν τα καταφέρνω μετά το δεύτερο τάϊσμα σαν να μου κόβει, κι εκεί σταματάει. Το αλεύρι που βάζω είναι άσπρο, τι μπορεί να πηγαίνει στραβά θα ήθελα πολύ τη βοήθειά σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλη μου βάλε μισό μισό αλεύρι, όπως το δίνω στη συνταγή και ανάπιασέ το τρεις φορές. Ό,τι και να γίνει στο δεύτερο ανάπιασμα μην το σταματήσεις και πιστεύω ότι θα σου γίνει.

   Διαγραφή
 15. Καλημέρα σας,
  Λέτε πως "Ενεργοποιώντας το προζύμι μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να το διατηρούμε σχεδόν για πάντα." Μπορείτε,σας παρακαλώ, να μου πείτε πως γίνεται η ενεργοποίηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να διατηρήσουμε το προζύμι μας το ενεργοποιούμε μια φορά την εβδομάδα, αναπιάνοντάς το.

   Διαγραφή
 16. καλησπέρα στην παρέα! παρακαλω να ρωτησω.. τον βασιλικο τον αποξηρανα και τον εχω φυλλαρακια σε βαζακι (σαν τη ριγανη) με αυτο μπορω να κανω την ιδια δουλεια? Αν στην απλα συνταγη με την μαγια του εμποριου ριξω και λιγο βασιλικο (για ευλογια και λιγο αρωμα) υπαρχει περιπτωση να γινει.. εκρηξη? (εννοω να χαλασει το ζυμαρι κλπ) εννοειται οτι θα το φτιαξω αυθυμερον μολις φουσκωσει η μαγια .. περιμενω τα φώτα σας! Ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη μου καλησπέρα, ναι μπορείς να ρίξεις λίγο βασιλικό στη ζύμη σου, δεν θα έχεις πρόβλημα.

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα, σάς ευχαριστω που μου εχετε λύση πολλές απορίες, αλλά μια ακόμη, τήν τρίτη φορά πού αναπιανουμε με τον βασιλικό,δηλ δηλ στο τρίτο εικοσιτετράωρο, ζημωνουμε την ίδια μέρα ή τήν εποκενη; Δηλαδή μπορούμε νά ζημωσουμε τήν τρίτη μέρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Κυρία Γιώτα, ξεκινώ πρώτη φορά να κάνω πρόσφορο. Έκανα το προζύμι από του Σταυρού αλλά οι δουλειές και ο φόβος του να μην γνωρίζω πως να κάνω το πρόσφορο άφησα στο ψυγείο τρεις σχεδόν εβδομάδες πια το προζύμι. Αποφάσισα να κάνω αύριο πρόσφορο και ξεκίνησα μελέτη.Τι να κάνω τώρα που είναι αρκετές μέρες στο ψυγείο; Να το πετάξω ; Μυρίζει την γνωστή όπως αναφέρεται ξινίλα και έχει αυτή την καφέ κρουστά από πάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου από την περιγραφή που μου κάνεις δεν μπορώ να καταλάβω, οπότε θα σου πω με βάση το χρόνο που το άφησες στο ψυγείο. Τρεις εβδομάδες χωρίς να το αναπιάσεις θεωρώ ότι είναι πολλές, οπότε καλύτερα να βρεις - δανειστείς άλλο προζύμι.

   Διαγραφή
 19. Κυρία Γιώτα, σας ευχαριστώ παρά πολύ που μου απαντήσατε. Έχω κρατήσει βασιλικό από του Σταύρου σε γλαστράκι. Να κάνω πάλι την διαδικασία για προζύμι; Ποια μέρα μετά είναι καταλληλότερη να κάνω προσφορά για την επόμενη Κυριακή ; Στο προηγούμενο προζύμι έβαλα τον βασιλικό να έρχεται σε επαφή με το προζύμι τρεις μέρες.Να κάνω το ίδιο; Σας ευχαριστώ παρά πολύ που μου απαντήσατε και πάλι. Καλή Παρασκευή να έχετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου να είσαι καλά. Αφού έχεις βασιλικό από του Σταυρού φτιάξε πάλι προζύμι, όπως το έκανες την προηγούμενη φορά. Η γιαγιά μου (κι εγώ στη συνέχεια) έφτιαχνε τις Λειτουργιές την Παρασκευή το πρωί και τις πηγαίναμε στην εκκλησία το απόγευμα του Σαββάτου, στον εσπερινό.

   Διαγραφή
 20. Πείτε μου λίγο.Η γιαγιά μου δεν είναι εν ζωή πια κ αυτό δεν της το είχα ρωτήσει.Κάθε 14 του μήνα έκανε ζυμάρι για τσιριχτά,ποντιακοί λουκουμάδες,χωρίς να βάζει μαγιά αλλά βασιλικό κ μοσχομύριζαν.Λέτε να έφτιαχνε προζύμι κ μετά το ζυμάρι για τα τσιριχτά ή να το έβαζε απευθείας μέσα κ φούσκωνε?Τί νομίζετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.