Ψωμί βασική συνταγή

Επειδή το χειροποίητο, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το αγοραστό και για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, αυτή είναι η βασική συνταγή, για νόστιμο, σπιτικό ψωμί.




 



Ψωμί βασική συνταγή

Υλικά

•    1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
•    2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γραμ. νωπή
•    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1
κουτ. γλυκού μέλι (προαιρετικά)
•    3
κουτ. γλυκού αλάτι
•    2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

 Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι,το μέλι, το λάδι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη ζυμώνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 10 - 15΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε περίπου 60΄ μέχρι να φουσκώσει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.

Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκια ή φραντζόλες. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα λαδωμένη ή σε φορμάκια, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά μας (από 1 έως 2 ώρες), ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα χαράζουμε σε 2 - 3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200οC για 40΄- 50΄ έως ότου ροδίσουν.



4 σχόλια:

  1. Γεια σας!
    Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. είναι απαραίτητο το αλεύρι να είναι σκληρό ή γίνεται και με το απλό; 2. υπάρχει κάποιος λόγο που η λεκάνη πρέπει να είναι λαδωμένη; 3. μπορώ μετά το δεύτερο φούσκωμα (των 2 ωρών) να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο για να ψησω το ψωμί την επόμενη μερα το πρωί ή είναι προτιμότερο να το αφήσω άλλες 5-6 ώρες εκτός ψυγείου μέχρι να ξημερώσει;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου για να σου γίνει το ψωμάκι όπως πρέπει, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη συνταγή όπως ακριβώς είναι.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Έφτιαξα το ψωμάκι! Πως το αποθηκεύουμε μέχρι να φαγωθεί;κ όταν το βγάζουμε απ το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου καλοφάγωτο. Όταν ξεφουρνίσουμε το ψωμάκι μας, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, διπλωμένη στα τέσσερα ή και περισσότερο (για να μην καεί το τραπέζι ή ο πάγκος της κουζίνας μας), μέχρι να κρυώσει.
      Έπειτα το βάζουμε στην ψωμιέρα μας, διπλωμένο σε μια καθαρή πετσέτα, για να μην ξεραθεί.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους