Header Ads

Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα

Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο κόκορας μακαρονάδα, είναι φαγητό που για να πετύχει θέλει δύο πράγματα: χωριάτικο πουλερικό και χοντρό μακαρόνι.
Όχι ότι αν το φτιάξουμε με κοτόπουλο του εμπορίου δεν θα είναι ωραίο, αλλά να, πώς να το κάνουμε, το χωριάτικο έχει άλλη γεύση.
Φτιάξτε το και θα δείτε!

Κόκορας χωριάτικος μακαρονάδα


Υλικά

•    1 κόκκορα χωριάτικο
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
•    2 κουτ. σούπας φυτίνη
•    μυζήθρα τριμμένη

   Για τη μαρινάδα

•    3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•    2 κουτ. σούπας μέλι
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•    ½ κουτ. γλυκού κάρυ
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά τον κόκορα, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε κομμάτια και τον βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ: Πως τεμαχίζουμε το κοτόπουλο).
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και τον περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Τον σκεπάζουμε, τον βάζουμε στο ψυγείο και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Την επομένη, πλένουμε τον κόκκορα πολύ καλά.
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον κόκκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τον κόκκορα.
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε τη φυτίνη, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε τον κόκορα από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

-- Ένα καλό σπιτικό κρασί, είναι εντελώς απαραίτητο.

-- Καλού - κακού, βάζουμε και μια πετσετούλα μπροστά μας και απολαμβάνουμε αργά - αργά.

-- Το πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο.

Δείτε επίσης: Κόκκορας γεμιστός με μπέικον και μανιτάρια

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.