Header Ads

Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα

Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο κόκκορας μακαρονάδα, είναι φαγητό που για να πετύχει θέλει δύο πράγματα: χωριάτικο πουλερικό και χοντρό μακαρόνι.
Όχι ότι αν το φτιάξουμε με κοτόπουλο του εμπορίου δεν θα είναι ωραίο, αλλά να, πώς να το κάνουμε, το χωριάτικο έχει άλλη γεύση.
Φτιάξτε το και θα δείτε!


Κόκκορας χωριάτικος μακαρονάδα


Υλικά

•    1 κόκκορα χωριάτικο
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
•    2 κουτ. σούπας φυτίνη
•    μυζήθρα τριμμένη

   Για τη μαρινάδα

•    3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•    2 κουτ. σούπας μέλι
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•    ½ κουτ. γλυκού κάρυ
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά τον κόκκορα, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε κομμάτια και τον βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ: Πως τεμαχίζουμε το κοτόπουλο).
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και τον περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Τον σκεπάζουμε, τον βάζουμε στο ψυγείο και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Την επομένη, πλένουμε τον κόκκορα πολύ καλά.
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον κόκκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τον κόκκορα.
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει ο κόκκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόκκορας κοκκινιστός μακαρονάδα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε τη φυτίνη, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε τον κόκκορα από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

-- Ένα καλό σπιτικό κρασί, είναι εντελώς απαραίτητο.

-- Καλού - κακού, βάζουμε και μια πετσετούλα μπροστά μας και απολαμβάνουμε αργά - αργά.

-- Το πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο.

Δείτε επίσης: Κόκκορας γεμιστός με μπέικον και μανιτάρια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια