Κόκκορας μακαρονάδα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Είναι ένα από τα φαγητά, που όταν τα μαγειρεύουμε στο σπίτι, γεμίζουν τον αέρα με μυρωδιές, απ᾿ αυτές που ξυπνάνε μνήμες και συναισθήματα από άλλες, παλαιότερες εποχές, όμορφες· αυτές των παιδικών μας χρόνων.


 


Κόκκορας μακαρονάδα

Υλικά

•    1 κόκκορα χωριάτικο
•    2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•    2 κ. σ. ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 κ. σ. φυτίνη
•    ¼ κ. γλ. μπαχάρι
•    ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
•    ¼ κ. γλ. κανέλλα
•    ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κ. γλ. ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γρ. μακαρόνια Ν°5
•    2 κ. σ. φυτίνη
•    μυζήθρα τριμμένη

   Για τη μαρινάδα

•    3 κ. σ. μουστάρδα υγρή
•    2 κ. σ. μέλι
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κ. γλ. φασκόμηλο
•    2 κ. σ. ξύδι 

•    ½ κ. γλ. κύμινο
•    ½ κ. γλ. κάρυ
•    1 κ. γλ. αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά τον κόκκορα, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε κομμάτια και τον βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και τον περιχύνουμε μ᾿ αυτή. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Τον σκεπάζουμε, τον βάζουμε στο ψυγείο και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Την επομένη, πλένουμε τον κόκκορα πολύ καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον κόκκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τον κόκκορα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει ο κόκκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέσουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κόκκορας μακαρονάδα
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε τον κόκκορα από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

-- Ένα καλό σπιτικό κρασί, είναι εντελώς απαραίτητο.

-- Καλού - κακού, βάζουμε και μια πετσετούλα μπροστά μας και απολαμβάνουμε αργά - αργά.

-- Το πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους