Αν πιστεύετε ότι ο σωστός τρόπος για να μαγειρέψουμε έναν κόκορα και μάλιστα χωριάτικο, είναι να τον κάνουμε μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι, τότε σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει κόκκορα γεμιστό.
Δοκιμάστε τον, κι είναι σίγουρο ότι θα αλλάξετε γνώμη.
Υλικά
• 1 κόκορας χωριάτικος ολόκληρος
• 120 γραμ. ρύζι κίτρινο (½ κούπα)
• 150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
• 220 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (όχι καυτερή)
• 120 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
• 50 γραμ. κουκουνάρι (½ κούπα)
• 1 κούπα κρασί
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα έξι
• 1 καρότο σε τέταρτα
• 5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• θυμάρι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη (ή βούτυρο) λιωμένη
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Δοκιμάστε τον, κι είναι σίγουρο ότι θα αλλάξετε γνώμη.
Κόκορας γεμιστός με μπέικον και μανιτάρια
Υλικά
• 1 κόκορας χωριάτικος ολόκληρος
• 120 γραμ. ρύζι κίτρινο (½ κούπα)
• 150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
• 220 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (όχι καυτερή)
• 120 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
• 50 γραμ. κουκουνάρι (½ κούπα)
• 1 κούπα κρασί
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα έξι
• 1 καρότο σε τέταρτα
• 5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• θυμάρι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη (ή βούτυρο) λιωμένη
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον κόκορα από πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς τον, τον πλένουμε μέσα - έξω και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο ή τη φυτίνη και ρίχνουμε το χυμό απ᾿ τα πορτοκάλια και το λεμόνι. | |
Τ᾿ ανακατεύουμε, περιχύνουμε τον κόκορα, ρίχνουμε το θυμάρι, τον αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε να σταθεί, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 - 5 ώρες (καλύτερα να τον μαρινάρουμε από βραδύς), γυρίζοντάς τον κι απ᾿ την άλλη πλευρά, τουλάχιστον μια φορά. Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο ή τη φυτίνη και το λάδι να ζεσταθούν και σοτάρουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, το μπέικον και την πιπεριά. | |
Μετά από 4'- 5', ρίχνουμε το κρασί, το κουκουνάρι, το ρύζι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Αφήνουμε τη γέμιση, τουλάχιστον ένα τέταρτο να κρυώσει, κι έπειτα ρίχνουμε το κεφαλοτύρι κι ανακατεύουμε καλά. | |
Παίρνουμε τον κόκορα, τον βάζουμε στη γάστρα, τον γεμίζουμε με τη γέμιση (γεμίζουμε λίγο παραπάνω απ᾿ τη μέση της κοιλιάς) και ράβουμε το άνοιγμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να κλείσουμε το άνοιγμα, τοποθετώντας δύο πατάτες. | |
Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια άκρη, ή εναλλακτικά κόβουμε τρεις - τέσσερις πατάτες στη μέση, τις σκάβουμε μ᾿ ένα μαχαίρι και στο άνοιγμα, τοποθετούμε τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, το καρότο και το κρεμμύδι και τα αραδιάζουμε πλάι στον κόκορα. Περιχύνουμε το φαγητό μας, με την μαρινάδα που είχαμε τον κόκορα. | |
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι για 30', μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ο κόκορας. -- Για να δούμε αν ψήθηκε, τρυπάμε με μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε το πουλερικό είναι έτοιμο. -- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην στεγνώσει, με ένα κουτάλι, το περιχύνουμε με τα υγρά του. -- Δεν θα πρέπει να γεμίσουμε με τη γέμιση τον κόκορα μέχρι πάνω, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει και ο κόκορας θα ανοίξει. Δείτε επίσης: Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα |
6 Σχόλια
καλημερα σας θελω να σας ρωτησω αν γινετε να φτιαξω τον κοκορα με τη γεμιση που βαζετε στο γεμιστο κοτοπουλο δεν μου αρεσει το μπεικον και τα μανιταρια . ευχαριστουμε πολυ για ολα να εχετε μια ομορφη μερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε καλά. Και βέβαια γίνεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια γέμιση θέλετε.
Διαγραφήkalimera den mou aresei oute to boutiro oute i fitini na balo bitam?? kala xristougena!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μπορείς να βάλεις βιτάμ αντί για βούτυρο ή φυτίνη, καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή......φέτος είπα να τη δοκιμάσω με γαλοπούλα αντί για κόκκορα.....Καλή Χρονιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά επίσης.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.