Header Ads

Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα

Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν μπορέσουμε να βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο, το αποτέλεσμα θα είναι απλά μοναδικό.
Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένα εξαιρετικό πιάτο για να στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι.
Φτιάξτε το, απολαύστε το και εντυπωσιάστε!


 

Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα


Υλικά

•     1 χωριάτικο κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου)
•     2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στα τέσσερα
•     4 μέτρια κρεμμύδια σε τέταρτα
•     3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
•     20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•     20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•     1 καρότο σε τέταρτα
•     1 νεροπότηρο κρασί
•     ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     ½
κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•     1 λεμόνι (το χυμό του)
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη μαρινάδα

•     3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•     2
κουτ. σούπας μέλι
•     1 κρασοπότηρο κρασί
•     ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•     1
κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•     2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
•     ½
κουτ. γλυκού κύμινο
•     ½
κουτ. γλυκού κάρυ
•     1
κουτ. γλυκού αλάτι
•     φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Από βραδύς, πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και το περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Βγάζουμε  το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε καλά.

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και το κοτόπουλο, για 10' περίπου και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τις ντομάτες, το καρότο και νερό, όσο να το σκεπάζει.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 60΄- 70΄ περίπου,  μέχρι να βράσει το κοτόπουλο, (εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι). Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
 
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.

Το σερβίρουμε με ριζότο ή πατάτες τηγανιτές.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια