Header Ads

Μουσακάς παραδοσιακός

Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η γιαγιά μου και οι μισές φίλες της, το μουσακά τον έφτιαχναν και με πατάτες, ενώ οι άλλες μισές μόνο με μελιτζάνες.
Για το θέμα αυτό, η διαφωνία κράτησε σχεδόν έναν αιώνα και δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα!
Παρ᾿ όλα αυτά, όπως και να τον κάνετε, ο μουσακάς είναι νοστιμότατος.

Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες


Υλικά

•    1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
•    1 κιλό πατάτες
•    4 κουτ. σούπας γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
•    2 κουτ. σούπας φρυγανιά
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για τη σάλτσα κιμά

•    500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    250 γραμ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα

    Για την μπεσαμέλ

•    1½ λίτρο φρέσκο γάλα
•    12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    5 αυγά φρέσκα
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά (πλασωτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις μελιτζάνες.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε λαμαρίνες, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις αλατίσουμε και να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10' - 15', μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά).

Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει, κι όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη.
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).

Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ.
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες.
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρός.

Μερίδες 8

Δείτε επίσης: Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός)

Δημοσίευση σχολίου

38 Σχόλια

  1. την εφτιαξα σημερα και ο αντρας μου ξετρελαθηκε!!! σας ευχαριστω πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία συνταγή πολύ νόστιμος.....!!! Μπράβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΤΕΛΕΙΟΣ Μουσακάς!!!!!!! Παραδοσιακός, ο καλύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. teleia suntagh molis thn eftiaksa...euxaritoume......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Katapliktiki syntagh! Ton eftiaxa kai egw akrivws opws leei h syntagh k einai teleios!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mpravo thn eftoiaksa x8es polu nostimos mousikas!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η συνταγη σας ηταν καταπληκτικη!!!Σημερα ακολουθησα προσεχτικα τις οδηγειες σας και τα καταφερα μια χαρα για πρωταρα!!!Ο συζυγος μου ξετρελαθηκε το ιδιο και η μικρη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε, ειδικά στο κοριτσάκι σου.

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα! Ιδανικο ειναι να τηγανησετε πατατες κ μελιτζανες απο το βραδυ κ να τις αφησετε πανω σε απορροφητικα χαρτια να στραγγιξει το λαδι μεχρι την αλλη μερα που θα τα μαγειρεψετε! Επεισης πανω απο την μπεσαμελ ριχνουμε και μπολικα τυρακι ενταμ ή γκουντα και η απολαυση ειναι διπλη!! Αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι ωραιος για αυτο που ειπες για τα λαδια να στραγγιξουν,και για τα τυρακια επισης,εγω βαζω παντα γραβιερα αιγοπροβεια πανω στην κρεμα αλλα και μεσα στην γεμιση και λιγο τριμμενη φρυγανια απο πανω και γινεται τελειος

      Διαγραφή
  10. Εκπληκτική συνταγή!! Ο μουσακάς ήταν υπέροχος χωρίς καμία ατέλεια κ ο άντρας μου έγλυφε τα δάχτυλα του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανή μου χαίρομαι πολύ, περισσότερο που εντυπωσίασες τον άντρα σου.

      Διαγραφή
  11. Φανταστική συνταγή. Τον έφτιαξα και είναι ο ωραιότερος μουσακάς που έχω φάει. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε.

      Διαγραφή
  12. Ο μουσακάς γίνεται με πατάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια. Τα κολοκύθια τα τηγανίζουμε όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά. Κάτω-κάτω βάζουμε τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες και τελευταία τα κολοκύθια - εννοείται ότι ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε το μίγμα του κιμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε ο παραδοσιακός μουσακάς γίνεται μόνο με μελιτζάνες. Με τα χρόνια οι νοικοκυρές πρόσθεσαν και τις πατάτες, προκειμένου να σερβίρονται τα κομμάτια πιο εύκολα.
      Βεβαίως, αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε και κολοκύθια, αλλά δεν μιλάμε πλέον για μουσακά, αλλά για ογκρατέν λαχανικών.

      Διαγραφή
  13. Δυο στρωσεις πατατα μελιτζανα η μια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τον έκανα στην γυναίκα μου και της άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μπορείτε να μου πείτε αν αυτή η συνταγή είναι για το κλασικό ταψί φούρνου ή είναι για πυρεξ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρινάκι μου μπορούμε να το φτιάξουμε σε μεγάλο πυρέξ ή και στο κλασικό ταψί της κουζίνας.

      Διαγραφή
  16. Τέλειο ένα τεράστια ταψί και δέν έμεινε τίποτε να είσαι καλά Ρένα αγία παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σουπερ ο καλύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κορίτσια χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να ξέρεις ότι οι συνταγές σου είναι τέλειες!!!!Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ένας εξαιρετικός και ελαφρύς μουσακάς!!!Τέλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.