Αγκινάρες τις γιαγιάς (αλά πολίτα)

Αγκινάρες τις γιαγιάς (αλά πολίτα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Οι αγκινάρες γιαχνί ή αλά πολίτα όπως τις λένε, είναι ένα φαγητό με πολύ μεγάλη ιστορία στον τόπο μας, αλλά και στις παλιές πατρίδες της Μικράς Ασίας.
Αυτή είναι η συνταγή που είχε φέρει η προγιαγιά μου από την Πόλη, ίδια ακριβώς την έφτιαχνε και η γιαγιά μου, όπως φυσικά κάνω κι εγώ.


Αγκινάρες τις γιαγιάς (αλά πολίτα)


Υλικά

•     8 μεγάλες αγκινάρες
•     7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•     2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•     2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•     3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
•     1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     2 λεμόνια (το χυμό τους)
•     αλάτι -  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μη μαυρίσουν).
Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά για 3΄- 4΄ το ξερό κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις αγκινάρες, τα καρότα, τις πατάτες και τα σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
Αγκινάρες τις γιαγιάς (αλά πολίτα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες τις γιαγιάς (αλά πολίτα) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε τον άνηθο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και  συμπληρώνουμε 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30΄, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να μείνουν με το λάδι τους.
Αν χρειάστει προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Πριν το τέλος, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιού.

Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.

Μερίδες: 4


3 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους