Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε

Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η αγκινάρα είναι ένα νοστιμότατο λαχανικό, αλλά ταυτόχρονα και φάρμακο για τον οργανισμό μας. 
Πρόκειται για μια από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και παρ᾿ όλο που, το μέρος που τρώμε είναι το εσωτερικό, τα φύλλα είναι εκείνα που περιέχουν τα φαρμακευτικά συστατικά.



Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε από τα φύλλα


Υλικά

•    αγκινάρες (όσες προβλέπει η συνταγή μας)
•    κοφτερό μαχαιράκι
•    χυμό ενός λεμονιού
•    νερό

Εκτέλεση

Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξεκινάμε προσεκτικά, καλύτερα φορώντας γάντια, γιατί τα φύλλα τρυπάνε και βάφουν τα χέρια, να αφαιρούμε περιμετρικά, τα εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας.
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, γύρω - γύρω, μέχρι να φτάσουμε στα μαλακά φύλλα.
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φτάσουμε στο ανοιχτόχρωμο μέρος της αγκινάρας, σταματάμε το ξεφλούδισμα.
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού, στο σημείο που φαίνεται στην δεξιά φωτογραφία.
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες - πως τις καθαρίζουμε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τέλος, κόβουμε την αγκινάρα στη μέση και κρατάμε το κομμάτι προς το κοτσάνι.
Μία - μία αγκινάρα που καθαρίζουμε και ώσπου να τις καθαρίσουμε όλες και να τις μαγειρέψουμε, τις βάζουμε σε μπολ με νερό και χυμό ενός λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.

-- Μπορούμε να τις μαγειρέψουμε και να τις φάμε, σαν κυρίως φαγητό, ή σαν συνοδευτικό, στην κατσαρόλα, ή στο φούρνο, με τα φύλλα τους, αλλά και χωρίς αυτά.

-- Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αγκινάρες, είναι να μην είναι πολύ μεγάλες, ώστε να είναι τρυφερές.
Όταν οι αγκινάρες είναι τρυφερές (έχουν κοπεί από το φυτό στην ώρα τους), είναι σφιχτές, αλλά όχι ξερές, τα εσωτερικά τους φύλλα είναι πολύ μαλακά (οι άκρες τους τρώγονται και ωμές) και εσωτερικά δεν έχουν χνούδι.
Όσο περισσότερο χνούδι έχει η αγκινάρα στο κέντρο της, τόσο σκληρότερη είναι (κι αυτό δεν το θέλουμε). Σε αυτήν την περίπτωση, αφαιρούμε όλα τα φύλλα, ξύνουμε και καθαρίζουμε το χνούδι και κρατάμε μόνο τη βάση, που μοιάζει με πιατέλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους