Header Ads

Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός)

Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όπως και με τον κλασικό, παραδοσιακό μουσακά με τον κιμά, μπορούμε να τον φτιάξουμε κι αυτόν μόνο με μελιτζάνες, χωρίς πατάτες.
Με τις πατάτες όμως, το γευστικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πλούσιο και τα κομμάτια του μουσακά κόβονται και σερβίρονται πολύ πιο εύκολα. Οπότε ...


Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός)

 
Υλικά

•    1 κιλό μελιτζάνες
•    1 κιλό πατάτες
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για τη σάλτσα ντομάτας

•   2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•   3 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   1½ κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•   ½ πιπεριά ψιλοκομμένη
•   1 καρότο σε ροδέλες
•   1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•   2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   5 - 6 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


    Για την μπεσαμέλ

•    1½ λίτρο φρέσκο γάλα
•    12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    5 αυγά
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ⅔ φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση


Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για την σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά για 3'. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να μείνει με το λάδι της. 

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά, και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις μελιτζάνες.
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
(Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε λαμαρίνες, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις αλατίσουμε και να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10' - 15', μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά).

Σ᾿ ένα πυρίμαχο ταψί, στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ και πάνω στις πατάτες απλώνουμε τα ⅔ από τη σάλτσα.
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες, τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού.
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη).
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μουσακάς χωρίς κιμά (γιαλαντζί ή φτωχός) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με την μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρός.


-- Αν ο μουσακάς δεν μας αρέσει με πολλή μπεσαμέλ, μπορούμε να τη φτιάξουμε με 1 λίτρο γάλα, λιγοστεύοντας ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας.

Μερίδες: 8


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. δοκιμασα σημερα τη συνταγη με ψητα λαχανικά και ηταν εξαιρετικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.