Header Ads

Μαγειρίτσα Αυγολέμονο παραδοσιακή

Η παράδοση θέλει το Μ. Σάββατο, μετά την Ανάσταση, κι έπειτα από 40 ημέρες νηστείας από τα ζωικά τρόφιμα, να τρώμε μαγειρίτσα.
Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, είναι ό,τι πρέπει για το στομάχι, που λόγω νηστείας, απείχε τόσες μέρες από το κρέας και κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή του οργανισμού μας.

Μαγειρίτσα σούπα αυγολέμονο με μάραθο και μαρούλια


Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    1 ολόκληρη συκωταριά αρνίσια (φρέσκια ή κατεψυγμένη)
•    1 αντεριά (τα έντερα του αρνιού, φρέσκα ή κατεψυγμένα)
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
•    3 κουτ. σούπας μαϊντανό
•    1 μεγάλο μαρούλι
•    2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένα
•    1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    χυμό από 2 λεμόνια

   Για το αυγολέμονο

•    3 αυγά φρέσκα
•    χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Πλένουμε τα άντερα με άφθονο νερό και πολλές φορές, εξωτερικά. Στη συνέχεια, διπλώνοντας την άκρη από κάθε αντεράκι, τη σπρώχνουμε προς τα μέσα με ένα λεπτό ξύλο, έτσι που να γυρίσει όλο το έντερο το μέσα - έξω. Αφού κάνουμε το ίδιο με όλα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα ξαναπλένουμε, πολλές φορές.
Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο νερό και το χυμό δύο λεμονιών και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες να ασπρίσουν.

Στο μεταξύ, πλένουμε πάρα πολύ καλά τη συκωταριά, τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα έντερα και ρίχνουμε τόσο νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10', φροντίζοντας να τα ξαφρίσουμε καλά.
Στη συνέχεια, τα βγάζουμε, τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά.
Έπειτα, ψιλοκόβουμε και τ᾿ αντεράκια, τα βάζουμε μαζί με τα συκωτάκια και τ᾿ ανακατεύουμε.
 
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το σκόρδο και τα ξερά κρεμμύδια, μαζί με τα αντεράκια και τη συκωταριά, τουλάχιστον για 5' και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 30' - 40' περίπου, ανάλογα την ηλικία και το βάρος του ζώου, καθώς και το μέγεθος των κομματιών, που έχουμε κόψει τη συκωταριά.
 
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, παίρνουμε πρώτα τα μαρούλια, τα κρατάμε όλα μαζί και τα χοντροκόβουμε.
Συνεχίζουμε κόβοντας τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και έπειτα ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το μάραθο.
 
Όταν μαλακώσει η συκωταριά, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, κι όταν "πέσουν" λίγο (μειωθεί ο όγκος τους), τ᾿ ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για 25' - 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).
 
Όταν το φαγητό μας γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο, βγάζουμε ½ κούπα ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τ᾿ ασπράδια και τα χτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα. Μετά ρίχνουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα, έπειτα το χυμό λεμονιού και τέλος, σιγά - σιγά, το ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό, σβήνουμε τελείως τη φωτιά, κι ανακατεύουμε ελαφρά, για να πάει παντού η σάλτσα.
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, για 15'' δευτερόλεπτα (να ψηθεί λίγο το αυγό) και αμέσως μετά αποσύρουμε το φαγητό και το σερβίρουμε.

-- Για να γίνει πετυχημένο το αυγολέμονο, πρέπει το φαγητό να μην έχει πολύ ζουμί, αλλιώς θα γίνει, όπως έλεγε η γιαγιά μου, «νερομπλούμ».

-- Σε μερικά μέρη τη μαγειρίτσα τη φτιάχνουνε με ρύζι, οπότε εάν τη θέλετε έτσι, μπορείτε να βάλετε και ½ φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπα και λίγο περισσότερο νερό.


-- Στην ορεινή Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, σε κάποια χωριά, βάζουνε και τα ποδαράκια από το αρνί μαζί, αφού τα ξυρίσουν, τα σπάσουν και τα καθαρίσουν καλά.


-- Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης σε συκωταριές και αντεριές, τις ημέρες του Πάσχα (και όχι μόνο), είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε φρέσκες.


Το ερώτημα που γεννάται είναι, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη φρέσκια συκωταριά, από την κατεψυγμένη, που την έχουν ξεπαγώσει (αποψύξει);
Ο τρόπος είναι ο εξής: στις φρέσκες συκωταριές υπάρχει πάντα, (πωλείται μαζί), ο καρίτζαφλος (ο λάρυγγας, η τραχεία του λαιμού) και τα γλυκάδια.

Στις κατεψυγμένες αυτά δεν υπάρχουν οπότε ...

Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα Ρουμελιώτικη

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Χρόνια πολλά με υγεία αγαπητέ φίλε/ αγαπητή φίλη. Πραγματικά με εντυπωσίασες με τον τρόπο παρασκευής της μαγειρίτσας (και ειδικά για τα εντεράκια) γιατί κι εγώ από τη μητέρα μου την έχω μάθει να τη φτιάχνω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και εννοείται μόνο από τη μαμά μου τρώω αυτό το καταπληκτικό φαγητό.
    Να είσαι καλά
    Μαρία- Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου επίσης χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.
      Να είσαι καλά και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Είναι γεγονός, μάνα (και γιαγιά καμιά φορά) είναι μόνο μία.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι την φτιαχνουν κ στα μερη μου η διαφορα ειναι οτι βαζουν τα ποδαρακια που εμενσ μου σρεσουν τρελλα...ομως η δικη μου η οικογενεια δεν τα τρωει...κ την τρωει ετσι οπως την φτιαχνετε εσεις...επισης..δεν βαζουν μαρουλακι...που εγω βαζω...ανυπομονω να την φτιαξω...Καλο Πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου όπως σου αρέσουν εσένα, τα έφτιαχνε η πεθερά μου. Εμείς τα προτιμούμε χωρίς. Καλή Ανάσταση με υγεία.

      Διαγραφή
  4. Γιωτα μου είσαι καταπληκτική έτσι την φτιάχνουμε στην Ζάκυνθο για αυτό σε παρακολουθώ πάντα σου εύχομαι καλή ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη. Καλή Ανάσταση επίσης.

      Διαγραφή
  5. Πεντανόστιμη & χωρίς να μας "βαρύνει" καθόλου!! Ευχαριστούμε για την συνταγή. Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευγενία μου να είστε πάντα καλά, Αληθώς Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η αγαπημενη μου μαγειριτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.