Αυγολέμονο παραδοσιακό

Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το παραδοσιακό αυγολέμονο ή αυγοκοφτό, όπως αλλιώς λέγεται, γίνεται με φρέσκα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), αφού χωρίσουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια, τα χτυπήσουμε σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέσουμε τους κρόκκους, μετά το λεμόνι και ζωμό από κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι.


Παραδοσιακό αυγολέμονο ή αυγοκοφτό


Υλικά

•     3  αυγά φρέσκα (όσο γίνεται) σε θερμοκρασία δωματίου
•     1½ - 2 λεμόνια, (το χυμό τους)
•     ⅔ - 1 κούπα ζωμό απ᾿ το φαγητό που φτιάχνουμε
•     1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια.
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο φαγητό που φτιάχνουμε στο μισό και βγάζουμε κάτι παραπάνω από μισή κούπα ζωμό.

Χτυπάμε με δυο πιρούνια, αυγοδάρτη, ή καλύτερα στο μίξερ χειρός, στη μεγάλη ταχύτητα, τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν σφίξει η μαρέγκα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό και ρίχνουμε τους κρόκκους έναν - έναν.

Όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι και ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού (να πέφτει σαν κλωστή) και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, (επειδή είναι καυτός), είναι να ρίξουμε τον ζωμό λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην «ψήσουμε» τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγολέμονο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού απορροφηθεί και ο ζωμός, περιχύνουμε με το αυγολέμονο το καυτό φαγητό, σβήνουμε τελείως τη φωτιά, πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί  και να πάει παντού η σάλτσα. Εάν φτιάχνουμε σούπα, την ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας για 15'' δευτερόλεπτα και αμέσως μετά αποσύρουμε το φαγητό απ᾿ το μάτι της κουζίνας και το σερβίρουμε.

-- Για να γίνει πετυχημένο το αυγολέμονο, πρέπει το φαγητό να έχει ελάχιστο ζουμί, αλλιώς θα γίνει, όπως έλεγε η γιαγιά μου, «νερομπλούμ».




12 σχόλια:

  1. Έτσι το φτιάχνω κι εγώ. ..ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΡΑΔΩΣΙΑΚΕΣ. ΚΑΙ ΓΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εκανα για πρωτη φορα....εκοψε λιγο το αυγουλακι αλλα ειναι πολυ καλο..
    Ευχαριστω πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΩΤΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΩΜΟ ΤΟ ΑΥΓΟ.ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου αν ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία με αυτή που περιγράφω, το αυγό δεν μένει ωμό, αλλά «παστεριώνεται» με τον πολύ καυτό ζωμό από το φαγητό που του ρίχνουμε και έπειτα όταν ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

      Διαγραφή
  6. πρωτη φορα το εκανα ετσι βγηκε τελειο ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκανα την αυγολεμονη της γιαγια γλιφου τα χερακια τους τα 4 πεδια μου ευχαριστω γιαγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.