Τούρτα του Έρωτα

Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η τούρτα που έφτιαξα στον άντρα μου την πρώτη φορά, που γιορτάσαμε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μαζί.
Επειδή του άρεσε πάρα πολύ, συνέχισα να την φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κι έτσι ... έγινε παράδοση.
Ελπίζω, ότι θα του αρέσει και φέτος.


Τούρτα σοκολάτας με σαβαγιάρ


Υλικά

•   300 γραμ. σαβαγιάρ
•   10 κεράσια γλυκό του κουταλιού ή μαρασκίνο

  Για τη μους σοκολάτας

•   350 γραμ. σοκολάτα γάλακτος, σπασμένη σε κομμάτια
•   3 κουτ. σούπας κονιάκ
•   100 γραμ. τυρί κρέμα
•   1
κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
•   8 αυγά φρέσκα

  Για την κρέμα γκανάς

•   250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος
•   70 γραμ. βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε κυβάκια
•   200 ml. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
•   50 ml. γάλα φρέσκο

  Για το σιρόπι

1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό
2
κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού λεμόνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα, και βράζοντάς τα, σε μέτρια φωτιά, για 2' με 3', (από την ώρα που θα πάρει βράση) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε τα κεράσια, κομμένα στα δύο σ᾿ ένα σουρωτήρι και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ετοιμάζουμε τη μους σοκολάτας.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκκους και χτυπάμε τα ασπράδια, σε σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπάμε το τυρί με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τη βάζουμε σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Όταν λιώσει, προσθέτουμε το κονιάκ, κι ανακατεύουμε. (Αν σφίξει η σοκολάτα μην φοβηθείτε, με τους κρόκκους θα στρώσει).
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, ρίχνουμε τους κρόκκους έναν - έναν, στη σοκολάτα και τους ενσωματώνουμε με αυγοδάρτη, ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα.
Αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα, προσέχοντας να μην την ξεφουσκώσουμε.
Βάζουμε τη μους στο ψυγείο, σκεπασμένη να σφίξει, για δυο - τρεις ώρες, ή για λίγο στην κατάψυξη.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν σφίξει η μους, βάζουμε σ᾿ ένα δίσκο για τούρτες, το τσέρκι, (χωρίς τον πάτο) και στρώνουμε, μία στρώση σαβαγιάρ.
Μ᾿ ένα πινέλο, τα βρέχουμε με το σιρόπι, να μαλακώσουν και απλώνουμε πάνω τους την μισή μους.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλύπτουμε την μους με μια στρώση σαβαγιάρ και με το πινέλο, τα βρέχουμε κι αυτά με σιρόπι και τελειώνουμε, με τη δεύτερη στρώση μους, που την ισιώνουμε με μια σπάτουλα σερβιρίσματος.
Βάζουμε το δίσκο με το γλυκό, στην κατάψυξη για 40'- 50', να παγώσει λίγο, για να την ξεφορμάρουμε και να την καλύψουμε πιο εύκολα, με τη γκανάζ.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ώσπου να παγώσει η τούρτα, ετοιμάζουμε τη γκανάς.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Όταν λιώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κύβους.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε µε την σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα, να γίνει λείο και ρευστό.
Αφήνουμε την γκανάς να ᾿ρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει η τούρτα, μ᾿ ένα μαχαίρι, την ξεκολλάμε απ᾿ τα τοιχώματα, ανοίγουμε το τσέρκι με προσοχή και το αφαιρούμε.
Απλώνουμε την γκανάς στην επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας, και την στρώνουμε μ᾿ ένα μεγάλο μαχαίρι.
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τούρτα του Έρωτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σχεδιάζουμε πάνω στην τούρτα, με μια οδοντογλυφίδα την καρδιά και τοποθετούμε τα κεράσια.

Βάζουμε την τούρτα, για 5 - 6 ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμη, να την απολαύσουμε με το έτερόν μας ήμισυ.

Χρόνια πολλά σ᾿ αυτούς που γιορτάζουν...


14 σχόλια:

  1. Υπέροχη τούρτα, μου αρέσει που δεν έχει να φτιάχνουμε παντεσπάνι!!
    Σου εύχομαι να την ετοιμάζεις για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, σου εύχομαι να «χρειάζεται» να την φτιάχνεις κι εσύ, κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
  2. Ωραία συνταγή! Τι διάμετρο να έχει το τσέρκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το θεμα ειναι με τα ωμά αυγά.........κατά τάλλα φαίνεται ωραία...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, τ' αυγά δεν είναι ωμά! Πέρα από το γεγονός ότι διαλέγουμε βιολογικά - φρέσκα αυγά, τα ρίχνουμε και τα χτυπάμε μέσα στη ζεστή σοκολάτα, πάνω στο μπεν μαρί, πράγμα που μας καλύπτει από τη σαλμονέλα.

      Διαγραφή
    2. Γιά τήν έξουδετέρωση τῆς σαλμονέλας, θά πρέπει η σοκολάτα νά είναι σε θερμοκρασία -τό λιγότερο - 70 βαθμῶν κελσίου, πράγμα άδύνατον.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Cummulus πολύ σωστά το γράφετε· με μοναδικό κριτήριο την θερμοκρασία, στη μους σοκολάτας με αυγά, δεν μπορούμε να κάνουμε 100% παστερίωση. Σε συνδυασμό όμως με την επιλογή βιολογικών αυγών, την προσεκτική διαχείρησή τους και την θέρμανσή τους μέσα στη σοκολάτα, ο κίνδυνος της σαλμονέλας ελαχιστοποιείται.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, αν την φτιάξω σε διπλή δόση πόσα κομμάτια θα βγάλει? Για πάρτυ γενεθλίων. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου δεν θυμάμαι πόσα κομμάτια βγάζει, οπότε δεν μπορώ να σου υπολογίσω.

      Διαγραφή
  5. και αντί για κονιάκ, μπορώ να βάλω πχ ουίσκι γιατί δεν έχω κονιάκ διαθέσιμο. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους